Σε έναν κατήφορο διαρκείας βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κόντα στις προβλέψεις που τις ήθελαν να απογειώνονται πάνω από τα 90 ίσως και τα 100 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη του έτους εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και της απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την προσφορά του.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης το βασικό συμβόλαιο για το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) υποχώρησε 2,94 δολάρια ή 4,07% για να κλείσει στα 69,38 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του μπρεντ σημείωσε πτώση 2,9 δολαρίων ή 3,76% στα 74,30 δολάρια το βαρέλι.
Και για τα δύο συμβόλαια αναφοράς του μαύρου χρυσού ήταν η πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης, παρά την προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να δώσουν στήριξη στις τιμές υποσχόμενες μειώσεις προσφοράς το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι παράγοντες της πτώσης
Τι είναι αυτό που βαραίνει στη ζυγαριά των επενδυτών; Τα άκρως απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα από μεγάλες οικονομίες, μεταξύ των οποίων είναι η Κίνα, αλλά και η Γερμανία, τα οποία γεννούν φόβους για μείωση της κατανάλωσης.
Να θυμίσουμε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα είναι στις αρχές μίας ύφεσης, ενώ η Κίνα πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπη με υποβάθμιση των προοπτικών της από τον οίκο Moody’s. Όταν μεγάλες οικονομίες κατεβάζουν ταχύτητα, επιβραδύνεται και η ζήτηση ενέργειας, αντισταθμίζοντας έτσι τις μειώσεις προσφοράς των παραγωγών.
Ένας δεύτερος παράγοντας που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές είναι οι αμφιβολίες της αγοράς για το κατά πόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ συμμορφώνονται με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν, κατά πόσο δηλαδή πράγματι μειώνουν την ποσότητα του πετρελαίου που ρίχνουν στην αγορά.
Στις ΗΠΑ πτωτική πορεία ακολουθούν και οι τιμές στην αντλία, με την μέση τιμής της βενζίνης την Τετάρτη να διαμορφώνεται στα 3,22 δολάρια ανά γαλόνι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιανουαρίου. Στην Ευρώπη- και ειδικά στην Ελλάδα- η πτώση στην αντλία δεν είναι ανάλογη, λόγω των φόρων ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα.