Πολύ κοντά ακόμη και να ξεπεράσουν το περσινό ετήσιο ρεκόρ κερδοφορίας των 10,3 δισ. ευρώ βρίσκονται φέτος οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι 45 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα 9μήνου εμφάνισαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 6,399 δισ. ευρώ, αν και ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος την ίδια περίοδο.
Θα πρέπει να εξηγήσουμε, ωστόσο, ότι από το τελικό αποτέλεσμα των 45 εισηγμένων (ποσοστό 30% επί του συνόλου των 153 εισηγμένων) τα 3,07 δισ. ευρώ ανήκουν στην κερδοφορία των 6 εισηγμένων τραπεζών που ανακοίνωσαν μεγέθη 9μήνου και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ ανήκουν στις μεγαλύτερες εμποροβιομηχανικές εισηγμένες.
Επί της ουσίας, εάν συγκρίνουμε τα αντίστοιχα περσινά κέρδη 9μήνου των 32 εμποροβιομηχανικών εισηγμένων, αυτά είχαν αύξηση 346,5 εκατ. ευρώ ή 11,6% σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκαν σε 3,33 δισ. ευρώ από 2,98 δισ. ευρώ το 2022.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 διαμορφώθηκε στα 48,109 δισ. ευρώ από 49,739 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, καταγράφοντας μείωση 3,28%. Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την περίοδο που εξετάζουμε διαμορφώθηκε στα 7,876 δισ. ευρώ από 7,570 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 9μηνο, καταγράφοντας άνοδο 4,04%.
Στο τελικό αποτέλεσμα οι 45 εισηγμένες εμφάνισαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 6,399 δισ. ευρώ, από 4,974 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο 28,64%.
«Ατμομηχανή» οι τράπεζες
Οι τράπεζες είναι ο βασικός αρωγός της κερδοφορίας φέτος, καθώς κάθε τρίμηνο προσθέτουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία των εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για μια αμιγώς λειτουργική επίδοση, καθώς πέρσι το μεγαλύτερο μέρος της τελικής γραμμής είχε φορτιστεί θετικά από πωλήσεις συμμετοχών και έσοδα από hedging ομολόγων.
Φέτος, η υψηλή κερδοφορία στηρίζεται στη μεγάλη αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες. Έπειτα από αρκετό καιρό η καθαρή θέση των έξι εισηγμένων εμπορικών τραπεζών ξεπέρασε τα 32 δισ. ευρώ από 29,5 δισ. ευρώ το περσινό εννεάμηνο και αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του γρήγορου χτισίματος κεφαλαίου που έρχεται από την κερδοφορία της χρήσης.
Από τις 45 εταιρείες σε τροχιά νέων ιστορικών υψηλών σε επίπεδο κερδοφορίας βρίσκονται οι Optima bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Autohellas, Κρι – Κρι, Aegean, ΟΛΠ, Μοτοδυναμική, Ε-Νet, Austriancard και Cenergy.
Θετικοί καταλύτες
Οι βασικοί καταλύτες που έπαιξαν ρόλο στη διάρκεια της χρονιάς για την ενίσχυση της κερδοφορίας ήταν: ο τουρισμός που καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά, ο κατασκευαστικός τομέας που ενισχύεται από τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, η πληροφορική που ανεβάζει «στροφές» με πληθώρα έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ιδιωτικό τομέα και η κατανάλωση στο λιανεμπόριο -αν και έχει επιβραδύνει από τον αρχικά ισχυρό ρυθμό- που κινείται με θετικό πρόσημο.
Ικανοποιητική ρευστότητα
Παράλληλα η ρευστότητα στους ισολογισμούς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό υποσχόμενη μερίσματα άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα μπουν και οι τράπεζες, βελτιώνοντας πολύ τη μερισματική απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως και να έχει, οι βασικές εταιρείες του Χ.Α. τήρησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν πέρσι, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.
Και αυτό έχει το αντίκρισμά του στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Όπως δείχνουν τα πράγματα -και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- οι τόσο υψηλές κερδοφορίες των συστημικών τραπεζών θα διατηρηθούν, ή και πιθανότατα θα διευρυνθούν, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2024, δηλαδή για όσο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση του euribor.