Skip to main content

Από τα 70 δολ. στα 97 δολ. και πάλι στα 80 δολ.: Τα bots «παίζουν» με τις τιμές του πετρελαίου

Έχουν εξελιχθεί στους πιο ισχυρούς παίχτες της αγοράς - «Πιθανότατα είναι μεγαλύτεροι από τις BP, Shell και Koch μαζί»

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου. Το μπρεντ ξεκίνησε τη χρονιά στα 80 δολάρια το βαρέλι – περίπου στα επίπεδα στα οποία βρίσκεται και σήμερα, αλλά ενδιαμέσως είχε διακύμανση σχεδόν 30 δολαρίων. Μόνο το τελευταίο δίμηνο βρέθηκε μία ανάσα από τα 100 δολάρια (στα 97 δολάρια το βαρέλι), για να βυθιστεί στη συνέχεια κοντά στα 70 δολάρια.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ δεν ήταν τέτοιες που να εξηγούν τόσο έντονη μεταβλητότητα. Τον Οκτώβριο είχαμε συνεδριάσεις κατά τις οποίες η ημερήσια μεταβολή ξεπέρασε το 6%, ενώ από τις αρχές του έτους συνολικά είχαμε 161 συνεδριάσεις κατά τις οποίες η μεταβολή (άνοδος ή πτώση) ήταν μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την έντονη αυτή αστάθεια; Τα bots, εξηγεί σε ρεπορτάζ του, το Bloomberg. «Δεν είναι μόνο οι δυνάμεις της αγοράς, ούτε οι κερδοσκόποι, οι traders δείχνουν σε μία θολή ομάδα διαχειριστών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τους αλγόριθμους και είναι γνωστοί ως Commodity Trading Avdisors (CTAs)» αναφέρει.

Οι CTAs έχουν αναδειχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στην αγορά πετρελαίου. Αν και καλύπτουν μόνο το 1/5 των υπό διαχείριση κεφαλαίων στο αμερικανικό πετρέλαιο, για παράδειγμα, καλύπτουν σχεδόν το 60% του όγκου συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της Bridgeton Research Group.

Ολοένα και μεγαλύτερη η ισχύς τους στην αγορά

Η TD Bank και η JPMorgan υπολογίζουν ότι συνολικά οι αλγόριθμοι (όχι μόνο οι CTAs) ευθύνονται για έως και το 70% των συναλλαγών αργού ημερησίως. «Είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς πόσο μεγάλες είναι οι θέσεις τους» σχολίασε στο Bloomberg ο Ίλια Μπούτσουεφ, πρώην trader και partner στην Pentathlon Investments, ο οποίος διδάσκει χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Πιθανότατα είναι μεγαλύτεροι από τις BP, Shell και Koch μαζί» συμπλήρωσε.

Το Bloomberg μίλησε με περισσότερους από 10 traders, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων στην αγορά πετρελαίου και όλοι συμφώνησαν ότι η μεταβλητότητα στην αγορά φέτος εντείνεται σε μεγάλο βαθμό από τα bots. Να σημειωθεί ότι παρασκηνιακά φέρεται να έχουν προκαλέσει την οργή του ΟΠΕΚ, αλλά και έντονο προβληματισμό στον Λευκό Οίκο.

Οι CTAs και τα άλλα bots ουσιαστικά ακολουθούν (και μεγεθύνουν) την τάση. Όταν οι τιμές πέφτουν πωλούν και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πτώση και όταν οι τιμές ανεβαίνουν αγοράζουν και πυροδοτούν άλμα.