Εκρηκτική άνοδο σημειώνει η ΑΒΑΞ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας να επιστρέφει στο ψυχολογικό όριο του 1,5 ευρώ, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το αισιόδοξο report της Optima Bank.
Συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 8% και αναρριχάται στο 1,50 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, γεφυρώνοντας την απόσταση από το υψηλό έτους (και υψηλό 9ετίας) του 1,75 ευρώ.
Ο τζίρος, δε, ξεπερνά τα 430.000 ευρώ, καθώς μέχρι τις 12.40 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί περίπου 300.000 τεμάχια. Ένα μέγεθος, το οποίο ήδη αντιστοιχεί στο 187% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών.
Εφόσον τα ισχυρά κέρδη διατηρηθούν έως το τέλος της συνεδρίασης, τότε θα πρόκειται για την καλύτερη χρηματιστηριακή ημέρα της ΑΒΑΞ από τις 4 Ιουλίου, όταν η μετοχή της εισηγμένης είχε «πετάξει» κοντά στο +10%.
Όπως προαναφέρθηκε, καταλυτική για το σημερινό ράλι είναι η έκθεση της Optima Bank, η οποία ξεκινά την κάλυψη της ΑΒΑΞ, θέτοντας σύσταση «buy» και τιμή – στόχο στα 2,79 ευρώ.
Με βάση το report της χρηματιστηριακής εταιρείας, η ΑΒΑΞ θα πετύχει μέση ετήσια άνοδο των πωλήσεων κατά 18% τη χρονική περίοδο 2022 – 2026, με τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να αυξάνονται κατά 13% ετησίως και τα καθαρά κέρδη κατά 40%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Optima Bank αναμένει αισθητή ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής, με τη διανομή 0,10 ευρώ/μετοχή έως το 2026 έναντι 0,03 ευρώ/μετοχή φέτος.
Στο θετικό momentum για την κατασκευαστική εταιρεία, σημειώνει η Optima Bank, συμβάλει η ανάληψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων (π.χ. γραμμή 4 του μετρό), η σταδιακή μείωση στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και τα υψηλά έσοδα από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις (Αττική Οδός).
Δεν είναι τυχαίο ότι στο α’ εξάμηνο του 2023, η καθαρή κερδοφορία της ΑΒΑΞ ανήλθε σε 3,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022, με το ανεκτέλεστο έργων να εκτινάσσεται στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,86 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.
Ανάμεσα στα νέα έργα, αναμφίβολα, ξεχωρίζει η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και η κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Ρουμανία.