Skip to main content

Ποια ακρίβεια; Προφυλαχτείτε έναντι του… αποπληθωρισμού

Πτώση των τιμών - καρότσι σούπερ μάρκετ - δείκτης σε πτώση - πληθωρισμός

Η Κάθι Γουντ πιστεύει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον λάθος κίνδυνο

Ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλές κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Αλλά η Κάθι Γουντ έχει ένα μήνυμα για τους επενδυτές: ανησυχείτε για το λάθος πράγμα. Η πραγματική απειλή, υποστηρίζει, δεν είναι άλλη από τον αποπληθωρισμό .

Η ιδρύτρια της ARK Investment Management κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τα επιτυχμένα στοιχήματά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-18 σε εν πολλοίς μη κερδοφόρες εταιρείες του χώρου τεχνολογίας, με έμφαση στο blockchain. Εξακολουθεί να είναι πιστή υπέρμαχος του blockchain και των κρυπτονομισμάτων περιμένοντας το Bitcoin να εκτιναχθεί κάποια στιγμή σε δυσθεώρητα ύψη.

Τι βλέπει όμως για το προσεχές μέλλον; Η WSJ της έθεσε το ακόλουθο ερώτημα: Εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα αξιόλογες επενδύσεις. Η απάντησή της, μάλλον εκπλήσσει.

«Είχαμε στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που εξέπληξαν πολλούς. Οι περισσότεροι περίμεναν προς τα επάνω αναθεώρηση, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, όχι ο πληθωρισμός. Και βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι έρχεται».

Σύμφωνα με τη Γουντ οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ άρχισαν να υποχωρούν πριν ακόμη  αρχίσει η πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε μία ένδειξη σαφούς κάμψης της ζήτησης. Όπως επισημαίνει οι τιμές των εμπορευμάτων σήμερα, όπως καταγράφονται από τον δείκτη Bloomberg Commodity Index, βρίσκονται στο σημείο στο οποίο βρίσκονταν και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Πραγματικά πιστεύω ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το λάθος πρόβλημα. Εάν έχουμε δίκαιο και ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, τότε η επένδυση στην τεχνολογία είναι η καλύτερη λύση» τόνισε.

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ και τα κρυπτονομίσματα

Σε ερώτηση για το σκάνδαλο FTX και πώς η δίκη του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ επηρεάζει τα κρυπτονόμισματα σημείωσε: «Οι περισσότεροι αρχίζουν τώρα να αντιλαμβάνονται ότι η FTX ήταν ένας πολύ συγκεντρωτικός οργανισμός χωρίς διαφάνεια, με εντελώς θολές και παράνομες πρακτικές. Και τι είναι το Bitcoin; Τι είναι όλο το σύστημα των κρυπτονομισμάτων; Το ακριβώς αντίθετο από αυτό. Έχεις όλους αυτούς τους developers να το παρακολουθούν, τόσους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν και να αποτρέπουν το είδος της απάτης που είδαμε από την FTX».

«Θυμίζω στους ανθρώπους ότι στον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ δεν άρεσε το Bitcoin. Και έχει λογική. Ήταν αποκεντρωμένο, είχε διαφάνεια, δεν μπορούσε να το ελέγξει» πρόσθεσε.