Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Διάθεση για ρίσκο, αλλά με… αστερίσκο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ναι, χθες υπήρξε ανατροπή στις επιφυλάξεις που αποτυπώθηκαν στη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής, αλλά αυτή απαίτησε μια πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Μόλις 54,2 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν για να περάσει ο Γ.Δ. τις 1.236,25 μονάδες. Τα πακέτα έως τις 17:00 έφθασαν στα 3,742 εκατ. ευρώ, αλλά η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 83,9 δισ. ευρώ. Έως τότε, δηλαδή προ των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, τα καθοδικά blue chips ήταν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΤΟΕΛ με απώλειες από 0,22% έως 0,62%. Στο φινάλε η ΕΥΔΑΠ κατέληξε με άνοδο 0,52% και οι άλλες δύο έχασαν 0,3%.

Από τα ευχάριστα της χθεσινής συνόδου η άνοδος της ΑΡΑΙΓ (+4,99%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,91%), αλλά και τα κέρδη άνω του 2% των ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ. Το σημαντικότερο για τη στήλη ήταν η βελτίωση των ημερήσιων κερδών, με τις δημοπρασίες να δίνουν κλείσιμο στο ανώτερο ημέρας για τον Γ.Δ., που ήταν οι 1.237,37 μονάδες, με μεταβολή +1,44%. Η επιστροφή των αγοραστών στις μετοχές του FTSEM δεν έγινε γενικευμένα, αλλά ώθησε ψηλότερα τις ΙΝΚΑΤ (+3,88%), ΑΛΜΥ (+3,28%), ΚΡΙ (+3,2%), ΟΛΥΜΠ (+2,52%) και ΙΝΤΚΑ (+2,34%). Η βελτίωση της διάθεσης για ρίσκο δεν σηκώνει αμφισβήτηση, αλλά το φαινόμενο να μείνει ο συνολικός τζίρος περί τα 64,5 εκατ. ευρώ βάζει ένα είδος φρένου στην αισιοδοξία.

Για τις επιφυλάξεις των επαγγελματιών, αξίζει αναφοράς το διεθνές κλίμα που στήριξε την πρόσφατη αισιοδοξία. Όταν η καμπύλη απόδοσης αντιστρέφεται, οι σκληροπυρηνικοί ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει λίγο πριν από την ύφεση. Στο παρελθόν αυτό ίσχυε: όταν η Fed μείωνε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πιο γρήγορα από τα μακροπρόθεσμα, ως απάντηση στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις που γρήγορα μετατράπηκαν σε πιστωτικές στενώσεις που έφεραν ύφεση. Αυτή τη φορά, όμως, η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Έχει αντιστραφεί επειδή η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε ταχύτερα από το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και το διετές γραμμάτιο του αμερικανικού Δημοσίου.

Η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ κλιμακώθηκε απότομα. Εν μέρει, λόγω της έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης που παρέχεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αναλογία του ομοσπονδιακού χρέους προς το ΑΕΠ είναι 98%, τόσο υψηλό όσο ήταν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Bloomberg Economics χρησιμοποίησε ένα μοντέλο βιωσιμότητας χρέους για να αξιολογήσει πώς τρεις δρόμοι για το κόστος δανεισμού θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα τα επόμενα 20 χρόνια. Εάν τα επιτόκια δεν μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, οι αρμόδιοι των ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν οδυνηρή δημοσιονομική εξυγίανση. Οι μικροεπενδυτές αξίζει να λειτουργούν μακροπρόθεσμα.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης