Ήταν η επένδυση την οποία πρότειναν όλοι φέτος, «ταύροι» και «αρκούδες». Σε ένα περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας, με οξυμένες γεωπολιτικές εντάσεις, τα μετρητά είναι ο «βασιλιάς» των αγορών. Και ενώ έως πρόσφατα οι επενδυτικοί οίκοι συνιστούσαν αύξηση του μεριδίου τους στο μέσο χαρτοφυλάκιο, τώρα αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα μπορούσε να ανοίξει «τρύπα» στις τοποθετήσεις των επενδυτών.
Το βασικό όχημα μέσω του οποίου κάποιος επενδύει στα μετρητά είναι τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. Οι τοποθετήσεις σε αυτά έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα – ρεκόρ των 5,6 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με στοιχεία του Investment Company Institute, που δημοσιεύει η Wall Street Journal. Τόσο οι μικροεπενδυτές όσο και οι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται μαζικά σε αυτά. Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν σχεδόν το 1/5 του χαρτοφυλακίου τους σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds).
Από σκουπίδια, βασιλιάς
«Cash is trash» – δηλαδή τα μετρητά είναι σκουπίδια, ήταν μά φράση που ακούγαμε επί χρόνια στη Wall Street, όσο δηλαδή κρατούσε η εποχή των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων και του υπερβολικά φθηνού χρήματος. Τότε επικρατούσε η αντίληψη πως δεν υπάρχει εναλλακτική στις μετοχές. Το κλίμα άλλαξε άρδην, με τα μετρητά να προσφέρουν άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις. Ωστόσο, τονίζουν τώρα αναλυτές, υπάρχει μία παγίδα: Προμήθειες, φόροι και ο πληθωρισμό «τρώνε» μεγάλο μέρδος της απόδοσης, ενώ επενδύοντας περισσότερα σε μετρητά, οι επενδυτές χάνουν από τα πιθανά κέρδη σε πιο ριψοκίνδυνε επενδύσεις.
«Τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων είνα ένα λογικό μέρος να βρίσκεται κανείς για τους επόμενους 6 μήνες. Αλλά μακροπρόθεσμα, το να αναλάβεις ρίσκο, αποδίδει περισσότερο» λέει στη WSJ ο Γουίλι Τολετ, επενδυτικός διευθυντής της Franklin Templeton Investment Solutions. «Το να διατηρήσει κανείς τόσο υψηλό ποσοστό μετρητών στο χαρτοφυλάκιό του, για μεγάλο διάστημα και όχι βραχυπρόθεσμα, τελικά θα του στοιχίσει χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια»προσθέτει.
Πώς λειτουργούν
Αν και πολλοί τα αντιμετωπίζουν ως τραπεζικό λογαριασμό, τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων είναι διαφορετικά από τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς ή άλλα εργαλεία μετρητών όπως τα CDs. Συνήθως δανείζουν μετρητά στις τράπεζες overnight (στηριζόμενα από αμερικανικά κρατικά ομόλογα), οι οποίες τα «παρκάρουν» στη Fed ή τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, που ωριμάζουν σε λίγους μήνες.