Στον αστερισμό της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής μετά το κλείσιμο της Wall Street κινείται το Χρηματιστήριο.
Οι JP Morgan και Citigroup με χθεσινές τους εκθέσεις εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης κρίνεται κομβική για το Χρηματιστήριο, που έχει χάσει έδαφος μέσα στον Οκτώβριο, καθώς στις 11 πρώτες συνεδριάσεις του μήνα οι έξι έχουν κλείσει με πτώση. Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,95% και η κεφαλαιοποίηση είναι μειωμένη κατά 1,54 δισ. ευρώ.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η επενδυτική βαθμίδα στις αρχές Σεπτεμβρίου από την DBRS δεν είχε καμία θετική επίδραση στο Χρηματιστήριο. Ειδικότερα, η JP Morgan δίνει υψηλή πιθανότητα στην S&P να δώσει αυτήν την Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ενώ βλέπει κίνδυνο υποβάθμισης, τουλάχιστον των προοπτικών, της Ιταλίας. Παράλληλα, εκτιμά ότι και η Fitch επίσης θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.
Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, η Ελλάδα είχε ήδη αναβαθμιστεί σε investment grade (IG) από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης στους δείκτες ομολόγων της Ευρωζώνης που παρακολουθούνται ενεργά από τους επενδυτές, απαιτείται αξιολόγηση IG από τουλάχιστον δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα σε κάποιους από αυτούς τους δείκτες. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει η JP Morgan, η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση «BB+» με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη. «Αναμένουμε ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η έκθεση της Citigroup
Η Citi επισημαίνει πως τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα αξιολογήσεων των οίκων σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης είναι «γεμάτο» και δηλώνει επιφυλακτική για τα ιταλικά, τα γαλλικά, καθώς και τα βελγικά ομόλογα. Αντίθετα, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι αυτή την Παρασκευή, εκτός από την αξιολόγηση της S&P για Ελλάδα και Ιταλία, έχουμε την αξιολόγηση της Moody’s για τη Γαλλία, ενώ στις 27 Οκτωβρίου η S&P αξιολογεί επίσης τη Γαλλία και η Moody’s το Βέλγιο. Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η διεύρυνση των spreads στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός κλίματος risk-off και πιθανότατα αυτή η τάση να έχει συνέχεια εν όψει των αρκετών αξιολογήσεων των οίκων για το αξιόχρεο χωρών της περιοχής.
Αυτό ισχύει κυρίως για τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα βελγικά ομόλογα. Αν και κατά το βασικό σενάριο της Citi δεν θα υπάρξει αλλαγή στα ratings της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, οι κίνδυνοι για αυτό το σενάριο έχουν αυξηθεί έπειτα από τις επεκτατικές προτάσεις τους σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς του 2024, εν μέσω μειούμενου δημοσιονομικού περιθωρίου. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει η Citi, ο μέσος τόκος εξυπηρέτησης του χρέους των τριών αυτών χωρών φαίνεται ότι κινείται πάνω από το όριο το οποίο υποδηλώνει μια πτωτική (ή ακόμα και σταθερή) τροχιά του δείκτη χρέους/ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Κίνδυνος υποαπόδοσης
Έτσι, η Citi βλέπει κίνδυνο συνεχιζόμενης υποαπόδοσης των ιταλικών ομολόγων, έναντι της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας, λόγω των θεμελιωδών μεγεθών, με ισχυρή ανάπτυξη να αναμένεται για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε μια επιβραδυντική παγκόσμια τάση, με μείωση των δεικτών ελλειμμάτων/χρέους για την Πορτογαλία και την Ελλάδα και ανοδική τροχιά αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Citi, τους επόμενους εννέα μήνες η Ελλάδα θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα τόσο από την S&P όσο και από την πιο αυστηρή Moody’s