Στις 12:05 ο τζίρος έπιασε τα 30 εκατ. ευρώ και η εικόνα στο ταμπλό ήταν η ακριβώς αντίθετη από τη Δευτέρα. Οι ανοδικές μετοχές ήταν 87 και οι πτωτικές 9, με 12 αμετάβλητες. Ο Γ.Δ. κέρδιζε περίπου 3%, ο ΔΤΡ 4,5% και η αξία των πακέτων που περνούσε τα 6,2 εκατ. ευρώ προέκυπτε από αυτά που αφορούσαν τις ΠΕΙΡ και ΕΥΔΑΠ. Στα blue chips, με κέρδη άνω του 4,5% είχαμε τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, CENER, ΠΕΙΡ και ΑΡΑΙΓ. Ήταν τόσο εκτός διεθνούς κλίματος το μέγεθος της πτώσης της Δευτέρας, που η αντίδραση έμοιαζε φυσιολογική, μετά τη διαπίστωση πως δεν ταράχθηκαν οι αγορές από τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος είχε ανέβει στα 67,5 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. καθόταν στις 1.153,4 μονάδες, με ημερήσια μεταβολή +3,8%. Η μεταβολή του ΔΤΡ ήταν πάνω από +5% και το ταμπλό έγραφε: Ο μουτζούρης είχε λάβει τέλος και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Τεχνικά το ζητούμενο ήταν και είναι η απομάκρυνση από τη ζώνη που ορίζουν οι ΚΜΟ200 ημερών. Όπως φάνηκε σε αυτό, αντίθεση δεν είχε προβληθεί σε καμία περιοχή του ταμπλό, αν κρίνουμε από το φαινόμενο να είναι 11 οι καθοδικές μετοχές στις 14:50 και 93 οι ανοδικές. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, χωρίς αλλαγή στο πλήθος των πτωτικών, οι ανοδικές αυξήθηκαν.
Οι μετοχικοί ευρωπαϊκοί δείκτες δεν έδωσαν την παραμικρή αφορμή για να υποθέσουν οι θεσμικοί του Χ.Α. ότι επηρεάστηκαν οι κινήσεις τους από τους βομβαρδισμούς. Αρκεί να αναφέρουμε πως στο κλείσιμο της αθηναϊκής αγοράς οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Φραγκφούρτης και των Παρισίων κέρδιζαν πάνω από 1,7%, ενώ τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνιζαν άνοδο άνω του 2%. Η εμπειρία των τελευταίων ετών σχετικά με την ισχύ επίδρασης των γεωπολιτικών εντάσεων στις επενδυτικές αποφάσεις δεν επιτρέπει να μετρήσει ο κάθε διαχειριστής κεφαλαίου κάποια αλλαγή στάσης λόγω πολεμικών εντάσεων.
Δεν το περίμενε κανένας το ξέσπασμα των πιέσεων τη Δευτέρα και γι’ αυτό έμειναν όλοι τους έκπληκτοι από την αντίδραση της Τρίτης, που αντιστοιχούσε στη μεγαλύτερη ημερήσια αντίδραση σε βάθος πενταμήνου! Με άνεση ωστόσο δήλωναν: Οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο λόγω της αναμονής νέων αναφορικά με το επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Τεχνικά η τραπεζική αντίδραση ήταν δικαιολογημένη μετά την πτώση άνω του 20% για τον ΔΤΡ τις τελευταίες εβδομάδες. Προσοχή χρειάζεται από διαχειριστές που κινούνται με αργά αντανακλαστικά, αφού το κλίμα και οι διαθέσεις μπορεί να αλλάξουν απότομα, στην επόμενη σημαντικά αρνητική είδηση.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Φτάνει…
Ποιος έχει το θράσος να ισχυριστεί πως ξέρει τα κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης στο Ισραήλ από τη Χαμάς; Ποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί, όποτε υπάρχει χώρος ώστε να προσεγγιστούν καυτά γεωπολιτικά ζητήματα με στόχο την αλλαγή του status quo που σφραγίζει τις σχέσεις δύο προαιώνιων αντιπάλων, κάτι γίνεται και η προσπάθεια ματαιώνεται; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ανάμεσα στις καλύτερες αναμνήσεις των εφηβικών μου χρόνων ήταν οι διακοπές σε κατασκηνώσεις με εντελώς άγνωστα άτομα. Βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ποιος είμαι, καθώς ήταν κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος καθρέπτης για να δω πώς φαινόμουν σε ανεπηρέαστους ανθρώπους που συνιστούσαν το περιβάλλον μου χωρίς να ξέρουν την οικογενειακή μου κατάσταση. Γι’ αυτό τρομάζω καθώς θρηνώ τις ζωές που αφαίρεσαν οι ηγεσίες των ανθρώπων που έβαλαν τον φανατισμό οδηγό της ζωής τους, καπελώνοντας παράλληλα τις ζωές των παιδιών και των εγγονιών τους. Φτάνει το αίμα που θρέφει το μίσος, είναι περισσότεροι οι καλοί γήινοι.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης