Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Μία άνοδος δεν εξαντλεί όλες τις πιέσεις

EUROKINISSI

Μερικές φορές φαίνεται σαν να ακούει το ταμπλό τις κραυγές ή τους ψιθύρους της στήλης, με αποτέλεσμα να έχουμε την αποτύπωση μιας δυναμικής ώστε να αντιδράσει ανοδικά η αγορά. Κάτι που ορίσαμε ως επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο, δεν είμαστε «ψώνια» για να πιστεύουμε πως υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της στήλης και της αγοραίας διάθεσης για ρίσκο. Η ανοδική τάση δεν κυριάρχησε μόνο στην Αθήνα χθες, μα σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επιτρέπεται στον μέσο Έλληνα επενδυτή να ξεχάσει όσα προκάλεσαν οι πιέσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων. Είναι πολλές οι μετοχές που βρέθηκαν κάτω ή επικίνδυνα κοντά στους ΚΜΟ200 ημερών, τους οποίους υπολογίζουν όλοι οι συμμετέχοντες ιδιώτες ή επαγγελματίες.

Το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων και μετοχών παγκόσμια έχει επιταχυνθεί και οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασαν το 5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς οι θεσμικοί ετοιμάζονται για παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων 10ετούς ωρίμανσης έπιασαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη αποζημίωση για να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο μακροπρόθεσμο χρέος, έχοντας πεισθεί πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι ανησυχίες για την έκδοση νέων ομολόγων προς αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα επίσης.

Τεχνικά η ικανοποίηση εντοπίζεται στην εμφάνιση σε διάφορα χρονικά σημεία της χθεσινής συνόδου σημαντικής ζήτησης, με αποτέλεσμα την προσέγγιση των 1.174 μονάδων, στις 11:17, αλλά και στις 15:02. Φαινόμενο που στα μάτια έμπειρων παραγόντων της αγοράς υπογραμμίζει την παρουσία θεσμικών που επιθυμούν με μετοχές και κεφάλαια να εμποδίσουν την κατρακύλα του μέσου όρου σε επίπεδα τιμών που θα ωθούν σε συνεχές ξεφόρτωμα θέσεων. Παράλληλα, το γεγονός πως ο τζίρος από τις 16:30 ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ συμβάλλει στην εξαγωγή θετικών συμπερασμάτων ως προς την παρουσία αυθεντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, τα κύματα των εντολών πώλησης που ανέτρεπαν την κυριαρχία της ζήτησης μας αναγκάζει να τονίσουμε πως το μήνυμα από το ταμπλό είναι πως δεν έχουν εξαντληθεί οι προγραμματισμένες πωλήσεις θέσεων σε αρκετά blue chips. Ήταν κύρια η ανατροπή της τάσης για τις τράπεζες που προκάλεσε την εμφάνιση της πρώτης αμυντικής συνεδρίασης στην τρέχουσα πρώτη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Ενώ δεν αποτελεί πηγή κάποιας υπολογίσιμης αισιοδοξίας το φαινόμενο να «γυρίζουν» στον πάγκο της αγοράς 114 εκατ. ευρώ για να κερδίσει ο Γ.Δ. μόλις 0,14%, ώστε να περάσει οριακά πάνω από τις περίφημες 1.170 μονάδες. Η απουσία μου αύριο σχετίζεται με «κατασκήνωση» για αντικαρκινική θεραπεία.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Διδάγματα…

Διδάγματα από την Ιταλία. Στο Bloomberg σχολίασαν: «Ανεξάρτητα από το ύψος της ετοιμότητας που πιθανά διαθέτει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέναντι στους οικονομικούς κινδύνους, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ιταλικό δημόσιο χρέος. Δύο μήνες αφότου ο κυβερνητικός συνασπισμός χτυπήθηκε από τις ειδήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας, από μια αποτυχημένη προσπάθεια φορολογίας των τραπεζών και από την επιδείνωση των προοπτικών του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται διόγκωση των κινδύνων που στοιχειώνουν την αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές αντέδρασαν ξεπουλώντας ιταλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας την απόδοση των 10ετών σε υψηλό δεκαετίας. Όλα αυτά περιορίζουν την ικανότητα της Μελόνι να αναχρηματοδοτήσει το ύψους 2,8 τρισ. ευρώ χρέος της Ιταλίας». Έτσι σκέφτονται οι επαγγελματίες διαχειριστές από τις αντιδράσεις των οποίων εξαρτώνται οι αποτιμήσεις των αξιών κάθε χώρας. Η χαλάρωση που προκάλεσε μια συγκριτικά ανώτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας, καλό είναι να εξατμιστεί διακριτικά.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης