Skip to main content

SAS: «Βουτιά» έως 95% στις μετοχές της μεγαλύτερης αεροπορικής της Σκανδιναβίας

TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS

Μετά την ανακοίνωση για το σχέδιο αναδιάρθρωσης- Νέοι κύριοι μέτοχοι Castlelake και Air France-KLM.

Οι μετοχές της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS υποχώρησαν κατά 95% στο άνοιγμα των αγορών την Τετάρτη. Η «βουτιά» των μετοχή ήρθε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, αργά την Τρίτη, για επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωσή της, μετά την οποία οι μετοχές του ομίλου θα διαγραφούν από τα χρηματιστήρια.

Στην πορεία οι απώλειες περιορίστηκαν, με τις μετοχές να υποχωρούν περίπου 83%.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 2022 μετά από χρόνια προβλημάτων που αφορούσαν το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση που ξεκίνησε κατά την πανδημία.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η SAS ανακοίνωσε ότι νέοι κύριοι μέτοχοί της θα γίνουν η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Castlelake και η αεροπορική εταιρεία Air France-KLM, οι οποίο θα κατέχουν περίπου το 32% και το 20% της εταιρείας, αντίστοιχα.

Η δανική κυβέρνηση αναμένεται να έχει μερίδιο περίπου το 26% της SAS, ενώ η δανική επενδυτική εταιρεία Lind Invest θα έχει μερίδιο 8,6%, σύμφωνα με τη SAS.

Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο πιθανότατα θα διανεμηθεί μεταξύ των πιστωτών, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η SAS ανακοίνωσε επίσης ότι τελικά θα αποχωρήσει από τον αεροπορικό όμιλο Star Alliance, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, και θα γίνει μέρος της Sky Team Alliance, η οποία συνδέεται με την Air France-KLM.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών και ιδιαίτερα τη δυναμική μεταξύ της Sky Team και της Star Alliance, σχολίασε στο CNBC ο Jacob Pedersen της Sydbank. «Μετατοπίζει τη δύναμή της προς την Sky Team, κυρίως στη σκανδιναβική περιοχή, όπου ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της Star Alliance μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν την παρουσία τους ή τουλάχιστον να αλλάξουν στρατηγική επειδή θα χάσουν τώρα τη SAS ως εταίρο συμμαχίας σε αυτόν τον χώρο», εξήγησε.