Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κίνηση κόντρα στο διεθνές ρεύμα θα επιτρέψει την ανάκτηση τιμών άνω των 1.170 μονάδων 

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ανάλυση των διεθνών τη Δευτέρα ειδοποίησε για αυτά που θα συμβούν, τονίζοντας πως οι αγορές θα επηρεάζονται αυτή την περίοδο από τη δυναμική που θα εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ένα περεταίρω κύμα πωλήσεων ξέσπασε σε όλες τις αγορές την Τρίτη μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων. Η αναταραχή στις αγορές ομολόγων έχει περιορίσει την αισιοδοξία ότι η αρχή του νέου μήνα θα φέρει κάποια σαφήνεια στον χρηματοπιστωτικό κόσμο.

Στα διεθνή

Ο Κέβιν Μακάρθι καθαιρέθηκε από την προεδρία της Βουλής των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για τις ισχυρές θέσεις εργασίας ήταν κακά νέα για τις μετοχές και τα ομόλογα. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 9,61 εκατομμύρια τον Αύγουστο από λιγότερο από 9 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Η έκθεση ώθησε τους επενδυτές swaps να αυξήσουν τα στοιχήματα για την αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο σε πάνω από 50%.

Οι μετοχές και τα ομόλογα κατέρρευσαν καθώς ένα αιφνιδιαστικό άλμα τον Αύγουστο στα ανοίγματα νέων θέσεων εργασίας ενίσχυσαν την υπόθεση να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια. Η Loretta Mester της Fed θα υποστήριζε μια αύξηση τον Νοέμβριο εάν τα πράγματα παραμείνουν σταθερά.

Η επιταχυνόμενη πώληση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αρχίζει να σκορπίζει τον όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ασίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, επιβαρύνοντας τα νομίσματα και οδηγώντας τις μετοχές προς μια τεχνική διόρθωση.

Τα ομόλογα διεύρυναν τις απώλειες στις ασιατικές συναλλαγές, με τις αποδόσεις των ομολόγων 10 και 30 ετών να πλησιάζουν το 5%. Τα συμβόλαια μετοχών στις ΗΠΑ υποχώρησαν μετά την πτώση του S&P 500 σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Τρίτη.

Το ξεπούλημα του παγκόσμιου χρέους ώθησε τις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων της Ιαπωνίας στο υψηλό της δεκαετίας.

Το επόμενο βασικό σημείο από πλευράς δεδομένων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θα είναι την Παρασκευή η ανακοίνωση για τις  μηνιαίες μισθοδοσίες. Κατά τα άλλα, το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε εν όψει της αναθεώρησης του ΟΠΕΚ+ της παγκόσμιας αγοράς αργού και της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Ο χρυσός άλλαξε ελάχιστα.

Η JPMorgan είναι «μετρίως θετική» ως προς τη διάρκεια, «ουδέτερη» για τις μετοχές.

Η Κίνα έχει διακοπές όλη τη βδομάδα.

Προγραμματισμένα γεγονότα

ΡΜΙ για τις υπηρεσίες Ευρωζώνης και σύνθετοι PMI, σήμερα

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει χαιρετισμό σε διάσκεψη σήμερα

Δείκτης υπηρεσιών ISM των ΗΠΑ, σήμερα

Στην Αθήνα

Η ανάλυση των διεθνών τη Δευτέρα ειδοποίησε για αυτά που θα συμβούν, τονίζοντας πως οι αγορές θα επηρεάζονται αυτή την περίοδο από τη δυναμική που θα εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το δυσάρεστο, κατά μια έννοια, από τη δυναμική των συναλλαγών ήταν ότι με την αύξηση στην ένταση των πιέσεων επήλθε και αύξηση στους όγκους.

Ήταν 15:40 περίπου, όταν με τζίρο 51,4 εκατ. ευρώ ο ΓΔ εμφάνισε νέο χαμηλό ημέρας στις 1172,38 μονάδες και με πτώση πάνω από -1,6% εμφάνιζε την μεγαλύτερη υποχώρηση από τους δείκτες των χρηματιστηρίων του ευρώ. Όλοι ωστόσο υποχωρούσαν και θα λέγαμε, ότι το διεθνές κλίμα ήταν η βάση για τη φυγή από το ρίσκο . Παράλληλα τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για άνοιγμα με πτώση και στον Φάρο των χρηματιστηρίων. η αναζήτηση πυθμένα συνεχίστηκε με αποτέλεσμα την προσέγγιση του ΓΔ στους ΚΜΟ200 ημερών. Στις 16:30 ο ΓΔ υποχωρούσε περίπου -1,9%, ευρισκόμενος κάτω από τις 1170 μονάδες με τον τζίρο στα 65,1 εκατ. ευρώ, νέο χαμηλό ημέρας τις 1166,89 μονάδες ενώ η τιμή του εκθετικού ΚΜΟ ήταν στις 1163 μονάδες. Όπως μας δείχνουν τα εργαλεία της στατιστικής που χρησιμοποιούμε, αν δεν υπάρξει αντίδραση, πιθανός πυθμένας της τρέχουσας πτώσης θα είναι ίσως η ζώνη γύρω από τις 1130 μονάδες.

Είναι επιτακτική ανάγκη μετά το -1,96% για τον ΓΔ και το κλείσιμο κάτω από τις 1170 μονάδες να αντιδράσει ανοδικά η αγορά κάτι που δεν αποκλείεται αν κρίνουμε από το ξέσπασμα των πιέσεων που προκάλεσε απώλειες από -2% ως 4,44% σε 13 blue chip από τα 22 καθοδικά. Αλλά επίσης λόγω της σχετικά με τις προηγούμενες συνόδους εκτίναξη του τζίρου πάνω από τα 82 εκατ. ευρώ.

Με κεντρική πρόταση την εμφάνιση, σε κάθε περίπτωση, υπομονής οι εγχώριοι αναλυτές προσπαθούν να ειδοποιήσουν πως αν κάποιος θέλει να τοποθετηθεί βιαστικά, καλό θα ήταν να το κάνει σταδιακά.

Ο Σύμβουλος Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας μεταξύ άλλων τόνισε: “Οι αγορές κινούνται σε σκηνικό χαμηλής ορατότητας, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής και τους δείκτες να κινούνται πλαγιοκαθοδικά. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και του ελληνικού χρηματιστηρίου που ολοκλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες εντός του Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να δει και μία ακόμη! Με το Γ.Δ. να υποχωρεί κάτω από τις 1200 μονάδες καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες για κίνηση προς τις 1240 μονάδες δεν τελεσφόρησαν. Είναι φανερό ότι παρά την αισθητή συρρίκνωση των συναλλαγών η διάθεση αποεπένδυσης είναι κυρίαρχη καθώς οι επενδυτές που συνέβαλλαν στο προηγούμενο διάστημα ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην 1η θέση παγκοσμίως  από πλευράς αποδόσεων ακόμη και στο 9μηνο, προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις με στόχο να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Με το Γ.Δ. να αναμετράται ήδη με τις 1170 μονάδες, την τιμή δηλαδή του Γ.Δ. που η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει ως κρίσιμο σημείο στήριξης.  Την ίδια ώρα, η υποχώρηση της κερδοφορίας 126 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών κατά 14,8% συνιστά ισχυρή ένδειξη της ανθεκτικότητας των μεγεθών, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η περσινή κερδοφορία είχε επηρεαστεί δραστικά από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων”.

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Για το ΧΑ, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν σημαίνουν απαραίτητα ανοδικό γύρισμα της αγοράς, αν και τα τρέχοντα επίπεδα είναι κρίσιμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΔΤΡ βρίσκεται πλέον στο ΚΜΟ 200 ημερών. Από την άλλη, το διεθνές περιβάλλον φαίνεται εύθραυστο με τους βασικούς διεθνείς δείκτες να προσεγγίζουν σταδιακά, επίσης κρίσιμες ζώνες τιμών. Συστήνουμε προσοχή”.