Βούλιαξαν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, εγείροντας ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παγώσουν την αγορά στέγης και θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
Ο Dow Jones απώλεσε 430,97 μονάδες ή 1,29% της αξίας του, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο, κλείνοντας στις 32.002,38 μονάδες. Πρόκειται επίσης για την 6η χειρότερη συνεδρίαση του Dow στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,37%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 4.229,45 μονάδες. Όσο για τον Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,87% στις 13.059,47 μονάδες, καθώς οι μετοχές ανάπτυξης ήταν από τους μεγάλους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης εξαιτίας της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων.
Με τις σημερινές απώλειες, ο Dow πέρασε στο «κόκκινο» για το τρέχον έτος. Ο S&P 500 εξακολουθεί να παρουσιάζει άνοδο 10% για το 2023.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,81%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 16 ετών. Στο 30ετές, το κόστος δανεισμού έφθασε έως το 4,94% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Το μέσο επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου στις ΗΠΑ ανήλθε στο 8%.
Η εποχική εξασθένηση της αγοράς θεωρείται κάτι «αρκετά φυσιολογικό» για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Ένωσης Ανεξάρτητων Συμβούλων. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή ότι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να σημάνουν περαιτέρω πτώση για τις μετοχές.
Η άνοδος των αποδόσεων συνιστά «μεγάλο πονοκέφαλο για τις μετοχές», αναφέρει ο Άλεξ ΜακΓκραθ, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth.
Οι μετοχές κινήθηκαν αντίστροφα από τις αποδόσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ακολουθώντας καθοδική πορεία κάθε φορά που οι αποδόσεις ακολουθούν την ανιούσα. Ο τελευταίος καταλύτης για την άνοδο των αποδόσεων ήταν τα στοιχεία για τα νέα ανοίγματα θέσεων εργασίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν σφιχτή αγορά εργασίας και θα μπορούσαν να ωθήσουν την Φέντεραλ Ριζέρβ σε νέα άνοδο των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να επιστρέφει και ο φόβος των επενδυτών με το δείκτη VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο. Ο δείκτης βαρόμετρο ενισχύεται όταν οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αβέβαιοι και ανήσυχοι για το μέλλον.