Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χωρίς ενδιαφέρον συμμετοχής η ανοδική αντίδραση είναι ζήτημα τύχης

Alexandros Michailidis / SOOC

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα επηρεάζει σημαντικά τα επενδυτικά κριτήρια και προκαλεί φυγή από το μετοχικό ρίσκο.

Στα διεθνή

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ είχαν μεικτή εικόνα  και οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί παραμέρισαν τις έντονες διαφορές το Σαββατοκύριακο για να αποφύγουν το κλείσιμο της λειτουργίας του Δημοσίου ήτοι της κυβέρνησης.

Οι αιφνιδιαστικές ψηφοφορίες για τη χρηματοδότηση ομοσπονδιακών επιχειρήσεων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου απέφυγαν ένα μερικό κλείσιμο που θα είχε προκαλέσει απολύσεις στους εργαζόμενους και θα κινδύνευε να καθυστερήσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς ανέβηκαν ξανά πάνω από το 4,6%, κοντά στα υψηλά 16 ετών. Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων.

Ο δείκτης ISM Manufacturing Index για τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 49, υψηλότερο από το αναμενόμενο και πάνω από το 46,8 του Αυγούστου. Ωστόσο, οι ενδείξεις κάτω από το 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση της παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ως απάντηση.

Η απόδοση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αναφοράς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας αφότου η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε μια αισιόδοξη έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα. Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή ενδοημερήσιας διαπραγμάτευσης σε περίπου ένα χρόνο.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης υποχώρησαν, μετά την αρχική άνοδο. Οι κινεζικές αγορές έμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφθασε χθες στο ψηλότερο επίπεδο από το 2007 καθώς ανήλθε στο 4,689% ξεπερνώντας  το 4,686% της περασμένης βδομάδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν πτώση της τάξης του -1% με αυτό του Μιλάνου να χάνει περίπου -1,5%.

Στην Αθήνα

Η εβδομάδα, σύμφωνα με τις αναλύσεις ξένων και εγχώριων παραγόντων, είναι καθοριστική για την μελλοντική κατεύθυνση των χρηματιστηρίων. Και η έναρξή της δεν ήταν τελικά το ορόσημο για την ανατροπή της πτωτικής δυναμικής, αφού η άνοδος σφράγισε την διαπραγμάτευση στην αρχή της συνόδου. Αλλά, μετά από 45 λεπτά συναλλαγών το ταμπλό αποτύπωσε την υπεροχή της προσφοράς για τα Τραπεζικά blue chip. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί ως συναγερμός για την ενίσχυση των εντολών πώλησης σε κάθε κλάδο της αγοράς.

Έχει απογοητεύσει το επενδυτικό κοινό το μεγάλο  χρονικό διάστημα  της εξέλιξης της καθόδου αλλά και επίσης λόγω του περιορισμού των όγκων που προκαλούν τζίρο που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή καλοκαιρινή ραστώνη.

Δυσάρεστο ήταν πως μια ανάλογη εικόνα εμφάνιζαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και εκεί οι θεσμικοί επέβαλλαν συσσώρευση με μέτριες αρνητικές μεταβολές, που θα μπορούσαν να αναιρεθούν γρήγορα. Αντίθετα στην Αθήνα με την πάροδο του χρόνου, η κάθοδος βάθαινε και με τη συμπλήρωση 29 εκατ. ευρώ στο τζίρο, στις 14:45, ο ΓΔ ήταν στις 1199 μονάδες, με απώλειες -0,86% και μόλις 3-4 blue chip είχανε άνοδο αλλά κάτω του 0,7% και ήταν οι ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ. Τη διακύμανση των βασικών δεικτών όριζε η πορεία του ΔΤΡ, με ανώτερο μέρας ως τότε τις 933 μονάδες (1,61%)  με το κατώτερο σε αναζήτηση αν και ως τις 14:35 το χαμηλό του ήταν οι 904,4 μονάδες (-1,50%).

Η διαδικασία για την απαλλαγή από το ΤΧΣ δεν είναι η ευνοϊκότερη για τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Παράλληλα παρακολουθούμε την επιμονή των ισχυρών χεριών να συναλλάσσονται γύρω από τις ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ μέσω πακέτων. Η ΕΥΡΩΒ πληρώνει 20% premium για να πάρει πίσω την συμμετοχή του ΤΧΣ. Αλλά ο Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε ότι αυτές οι μετοχές  δεν πάνε σε επενδυτές αλλά προς ακύρωση ή προορίζονται να δοθούν στο μέλλον σε θεσμικούς, φυσικά σε υψηλότερες τιμές. Το αντίπαλο δέος στην δυναμική που αναπτύσσεται στην τρέχουσα φάση είναι το ΤΧΣ και δύσκολα θα μπορούσε να επιδιώξει υψηλότερες τιμές στο ταμπλό.

Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: Ο ΓΔΧΑ επιχείρησε να κινηθεί ανοδικά την Παρασκευή, αλλά οι τζίροι παραμένουν σε επίπεδα Δεκαπενταύγουστου. Αναμένουμε τα στοιχεία μεταποίησης PMI Σεπτεμβρίου για τις μεγάλες οικονομίες της  Ευρωζώνης, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι ή μεταποίηση στην Κίνα επεκτάθηκε τον Σεπτέμβριο για 1η φορά από τον Μάρτιο. Στο εσωτερικό, το ΧΑ θα υποδεχτεί την Optima bank την Τετάρτη. Εκτιμούμε ότι το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί μεταξύ των 1140 και 1320 μονάδων.

Από το σχόλιο του Σ Μαυρουδή της Fast Finance ξεχωρίσαμε: “Στο ταμπλό αποτυπώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η διστακτικότητα που πλανάται στους επενδυτικούς κύκλους σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη συνέχεια. Διότι, η δίμηνη υποχώρηση έφερε τον Γενικό Δείκτη σε ένα λασπώδες έδαφος, κάτω από το τεχνικής σημασίας επίπεδο των 1220 μονάδων. Μια υποχώρηση που δεν είχε καμία δικαιολογητική βάση ούτε σε υφιστάμενο -αρνητικό- παράγοντα ούτε και σε επικείμενη -αρνητική- συγκυρία.

Τουναντίον, η παρατεταμένη άνοδος που προηγήθηκε οφείλετο στην προεξόφληση της αγοράς για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που τελικά είναι γεγονός (από DBRS, τουλάχιστον), αναμένοντας και την τελική ετυμηγορία του μεγάλου S&P στις 20/10. Κι όμως, τα πράγματα, δεν ήρθαν όπως θα περίμενε κανείς, καθώς τα χαρμόσυνα νέα συνοδεύτηκαν από μια μόνιμη διάθεση για κατοχύρωση κερδών, παράλληλα με την προφανή έλλειψη αγοραστικής διάθεσης.

Σε γενικές γραμμές, ο Δείκτης πρέπει να περάσει πειστικά τις 1240 για να δώσει ανοδική συνέχιση, με μεγάλο στόχο πάνω από τις 1400 μονάδες. Στο διάγραμμα φαίνεται ότι όλη αυτή η άνοδος έχει μόνο δύο πτωτικά σκέλη, το δεύτερο ξεδιπλώνεται ακόμα μετρώντας πάνω από δύο μήνες ανέχειας”.