Καλώς σας βρήκαμε μετά από μια άδεια που είχε, για να μην ξεχνιόμαστε, δύο όψεις. Την πολύ ευχάριστη, που αφορούσε την επίσκεψη του ολλανδικού παραρτήματος της οικογένειάς μου, και τη δυσάρεστη σε προσωπικά θέματα, αλλά και τα σχετικά με τα αμείλικτα φυσικά φαινόμενα. Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση πως στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου είναι τα μηνύματα της στατιστικής (μερικοί προτιμούν να αναφέρονται σε τεχνική ανάλυση) που «ακούνε» οι συναλλασσόμενοι στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο τελευταίο δίμηνο είχαμε μια διόρθωση από το, έως τώρα, ανώτερο έτους, της τάξης του -12,5%, που θεωρείται μια ολοκληρωμένη διόρθωση. Αν φυσικά ξεκολλήσει ο Γ.Δ. από τον βάλτο των 1.200 μονάδων.
Διαγραμματικά οι θεσμικοί σεβάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έως επίπεδο στήριξης αυτό των 1.183 μονάδων, που εμφανίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου. Αλλά ο Γ.Δ. έχει πλησιάσει επικίνδυνα τους ΚΜΟ200 ημερών, με τον εκθετικό στις 1.162,4 μονάδες και τον απλό στις 1.148,2, ενώ μια συνέχεια στην κάθοδο θα οδηγήσει τον μέσο όρο έως τις 1.130 μονάδες. Είναι μια ισχυρή στήριξη που σχημάτισαν οι συναλλαγές εννέα συνεδριάσεων, από τις 9/5 έως τις 19/5, για να ακολουθήσει στις 22/5 η εκτίναξη από τις 1.137,7 στις 1.201,3 μονάδες, που ήταν η ζώνη τιμών και την τελευταία εβδομάδα του πτωτικού Σεπτεμβρίου.
Με βάση τη δυναμική της περασμένης Παρασκευής, οι εντολές αγοράς στο φινάλε του εννεαμήνου αγκάλιασαν πάνω από 20 blue chips, αλλά το πρώτο τραπεζικό -με τη συμπλήρωση του πεντάωρου ελεύθερων συναλλαγών- στην κατάταξη με βάση την ημερήσια άνοδο ήταν η ΠΕΙΡ, στην ένατη θέση, με άνοδο 1,4%. Δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τη συνέχεια, καθώς οι ενεργοί θεσμικοί είναι σαφές πως διατήρησαν τη σύνθεση που είχαν πριν από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Φρέσκο χρήμα και νέοι διαχειριστές δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί και γι’ αυτό η στατιστική προϊστορία είναι ο κεντρικός άξονας των επενδυτικών επιλογών.
Τίποτε από όσα θεωρούνται από τους σοβαρούς αναλυτές ως κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει τιθασευτεί, δεν έχει περάσει σε φάση οργανωμένης αντιμετώπισης. Η επιμονή στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων κρύπτει δεκάδες ζητήματα προς επίλυση που δεν αναφέρονται. Το δικαίωμα στην αλαζονεία του επενδυτή που ο Σεπτέμβριος κουρεύει από την αγορά του μεγάλο ποσοστό, περίπου 8%, και η ετήσια άνοδος διατηρείται στο 30%, υφίσταται και καλό είναι να διατηρεί τη διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α. Οι ακραίες προτιμήσεις των θεσμικών είναι σαφείς. Πληροφορία ανεπηρέαστη δίνει η απόσταση της τιμής κάθε μετοχής από το υψηλό των τριών τελευταίων μηνών.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Ερωτήματα
Αναρωτήθηκαν, τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε, συμπολίτισσες και συμπολίτες και αρκετά από τα άτομα που συνιστούν την ελληνική κοινωνία. Μη νομίζετε πως δεν «έχουμε» την πλήρη και πολιτίκαλι κορέκτ προσφώνηση. Αλλά είναι πολλές οι λέξεις, και το μέγεθος της παραγράφου… περιορισμένο. Ακολούθως ο γκρινιάρης μέσα μου σπρώχνει σε ανάρτηση ερωτημάτων: 1) Γιατί, ενώ υπάρχει η αποθέωση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος και δεν βρέθηκε ποιος ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream II. 2) Γιατί οι διαμάχες στο εσωτερικό των κομμάτων που παρέδωσαν σε αντιπάλους την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, είναι στα όρια του χάους, ενώ ριζώνει ο λαϊκισμός και στις δύο ηπείρους που βρέχονται από τον Ατλαντικό. 3) Ποιος σκέφτηκε ότι πλησιάζει η επέτειος των 100 χρόνων από τότε που στη Weimar Germany εμφανίστηκε υπερπληθωρισμός με αναταραχές που οδήγησαν στην αίθουσα μπίρας τον Νοέμβριο του 1923. Δεν είναι δύσκολα ερωτήματα, αρκεί να κρατάμε εμείς λογαριασμό στα πολιτικώς ζητούμενα. Να μην τον ορίζουν άλλοι.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης