Το ελληνικό Χρηματιστήριο δίνει ραντεβού με τα μεγαλύτερα ξένα funds του πλανήτη στο Λονδίνο το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου 2023 για το roadshow, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.
Στη διάρκεια του διημέρου οι ξένοι επενδυτές, που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολαρίων, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις ελληνικές εισηγμένες και τις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζουν μετά από μια χρονιά (το 2022) στην οποία η κερδοφορία τους ήταν αρκούντως ικανοποιητική.
Το φετινό συνέδριο είναι κομβικό, καθώς η χώρα μας πιθανότατα να έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, S&P, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου ο δεύτερος σε μέγεθος και μερίδια αγοράς στην παγκόσμια αγορά ομολόγων οίκος Fitch. Στο περσινό 1ο συνέδριο συμμετείχαν 29 ελληνικές εταιρείες, εκ των οποίων για πρώτη φορά δύο μη εισηγμένες (Noval Property και PeopleCert), καθώς και 280 σύνεδροι, εκ των οποίων 96 εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολαρίων. Μάλιστα, στις δύο ημέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 527 συναντήσεις, ενώ αναδείχθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χρηματαγοράς.
Προηγείται η Φραγκφούρτη
Πριν από το συνέδριο του Λονδίνου θα έχει προηγηθεί το Mid Cap Conference στις 31 Οκτωβρίου στη Φραγκφούρτη, για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές. Υπενθυμίζουμε ότι το Χρηματιστήριο ξεκίνησε φέτος στοχευμένα roadshows για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με πρώτο το Mid Cap Conference στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου και στη συνέχεια το Mid Cap Conference στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου.
Τα κριτήρια του MSCI
O αμερικανικός οίκος MSCI για την αναβάθμιση ενός χρηματιστηρίου βασίζεται στα ακόλουθα τρία κριτήρια: α) οικονομική ανάπτυξη, β) μέγεθος και ρευστότητα, γ) προσβασιμότητα στην αγορά. Μια αγορά, για να συμπεριληφθεί στις αναπτυγμένες, θα πρέπει να έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 25% υψηλότερο από το εισόδημα – όριο που έχει θέσει ο οίκος σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα για τουλάχιστον 3 χρόνια. Το όριο είναι 12.695 δολ., αυξημένο κατά 25%, που μας δίνει ένα αποτέλεσμα 15.869 δολάρια. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, διαθέτει κατά κεφαλήν 19.690 δολ. (2020), 20.000 δολ. (2021) και 21.740 δολ. (2022).
Σε επίπεδο μετοχών, ο οίκος ορίζει ότι η αγορά θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 5 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση 4,278 δισ. δολαρίων, ενώ η κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% του προηγούμενου ορίου, δηλαδή 2,139 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, οι παραπάνω μετοχές θα πρέπει να τηρούν το κριτήριο της ρευστότητας, δηλαδή οι μετοχές τους θα πρέπει να διαπραγματεύονται τουλάχιστον το 20% των μετοχών μέσα σε μια περίοδο που δεν είναι άλλη από έναν χρόνο, ένα όχι και τόσο αυστηρό κριτήριο.
Ταυτόχρονα, η αγορά πρέπει να διαθέτει και αρκετά ποιοτικά κριτήρια (εξετάζονται τουλάχιστον κάθε Ιούνιο), τα οποία μπορεί να μην είναι ποσοτικά μετρήσιμα, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικά για να εισαχθεί μια αγορά στις αναπτυγμένες σύμφωνα με τον οίκο MSCI.
Πρώτο κριτήριο είναι το άνοιγμα της αγοράς στην κατοχή μετοχών από αλλοδαπούς επενδυτές (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή). Δεύτερον, είναι η ευκολία στη μεταφορά ξένων κεφαλαίων από και προς την ελληνική αγορά (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή). Τρίτο κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή). Τέταρτον, η διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων προς τους επενδυτές
(χαρακτηρισμός: απεριόριστα). Πέμπτο κριτήριο είναι η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου (χαρακτηρισμός: πολύ υψηλή).