Κόντρα σε γεωπολιτικές εντάσεις και παρά τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και την κρίση του κόστους ζωής τα χρηματιστήρια για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους κινούνταν σε κλίμα ευφορίας, με τους δείκτες να εξασφαλίζουν κέρδη.
Ο Σεπτέμβριος ωστόσο αποδείχθηκε ένας μήνας βαθιάς μελαγχολίας και εάν δει κανείς τα χαρακτηριστικά της πτωτικής τάσης ήταν ένας μήνας που μάλλον στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Στην αμερικανική αγορά, η οποία είναι η μεγαλύτερη, αλλά και εκείνη που δίνει την κατεύθυνση διεθνώς, οι μετοχές μεγάλων βιομηχανιών, αλλά και εκείνες της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Ο S&P Ιndustrials έφτασε στο απόγειό του την 1η Αυγούστου και έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 8%. Και τούτο γιατί αρκετές ήταν οι βιομηχανίες εκείνες που αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη μετά το αιφνίδιο άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
Η βουτιά του Russel 2000
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russel 2000 έχει υποχωρήσει πάνω από 11% σε σχέση με τα υψηλά της 31ης Ιουλίου. Η πτώση του είναι διπλάσια σε σχέση με εκείνη του S&P 500 το ίδιο διάστημα.
Η μεγάλη πτώση σε βιομηχανίες και μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείας έρχεται όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Οι εταιρείες αυτές διαχρονικά είναι από τις πρώτες που οδηγούνται σε πτώση σε περιόδους οικονομικής πίεσης, καθώς είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με την τοπική οικονομία και έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό τις καθιστά πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα για τους επενδυτές σε εποχές αβεβαιότητας.
Και η πίεση στον S&P 500
Πάντως οι small caps δεν είναι το μόνο σήμα κινδύνου στην αγορά. Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, οδεύει προς την πρώτη τριμηνιαία πτώση εδώ και έναν χρόνο. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τις αμερικανικές μετοχές από τις 10 Μαρτίου, όταν κατέρρευσε αιφνιδίως η Silicon Valley Bank.