Με οριακή πτώση 0,07% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα. Στις αρχές της εβδομάδος η αγορά «βυθίστηκε» έως τις 1.210 μονάδες με την αγορά να «καίει» την είδηση της απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά από την αβεβαιότητα για τις οικονομικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης σημειώθηκε ανάσχεση των πτωτικών τάσεων για ακολουθήσει η ισχυρή άνοδος της Παρασκευής (+2,01%), η οποία συνοδεύτηκε και από μεγάλη αύξηση του τζίρου.
Μετά την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS, η Eurobank Equities εκτιμά ότι το ΧΑ θα ωφεληθεί και των άλλων αναβαθμίσεων που έρχονται (Fitch, S&P, Moody’s), σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν πολύ ελκυστικές. Μάλιστα, εκτιμά ότι δεν έχει εξαντληθεί η άνοδος του ΧΑ , ειδικά λόγω της μείωσης του κόστους κεφαλαίου, αφού μια μείωση κατά 1% στο κόστος κεφαλαίου θα μεταφραζόταν σε άνοδο των τιμών των μετοχών αυτών τιμή κατά 13%. Δεδομένης της θετικής εγχώριας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι οι επενδυτές προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων. Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών τίτλων με υψηλή κερδοφορία και επιστροφές μετρητών (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου beta σε χαμηλή αποτίμηση, συγκεκριμένα τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με την Piraeus Securities η αναβάθμιση αποτελεί βασικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο για τους εξής λόγους:
α) Αποτιμήσεις: Η μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου χώρας και του κόστους δανεισμού των εταιρειών μαζί με τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων,
β) Επενδυτικές ροές: Θα αυξηθεί η δεξαμενή των παγκόσμιων κεφαλαίων που επενδύουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένων των θεσμικών περιορισμών σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν σε αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας,
γ) Ταξινόμηση της αγοράς: Θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του ΧΑΑ στο καθεστώς του ανεπτυγμένου.
Η χρηματιστηριακή, με βάση τις τρέχουσες τιμές-στόχους στη λίστα των μετοχών που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή και αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και στις οποίες έχει ήδη ενσωματώσει την επίδραση του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίων που προκύπτει από την επενδυτική βαθμίδα, το περιθώριο ανόδου είναι 30% κατά μέσο όρο. Οι μετοχές με το μεγαλύτερο όφελος από την αναβάθμιση είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΧΑΕ.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.258,58 μονάδες, έναντι 1.259,50 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία οριακή πτώση 0,07%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 4,11%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 35,36%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,30%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 36,02%. Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,24% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 45,65%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,97%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 53,50%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 629,425 εκατ. ευρώ , ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 125,885 εκατ. ευρώ από 94,072 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 35 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 85, 085 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 19,22 δισ. ευρώ.