Μια ακόμα εβδομάδα με καθοδικό αποτέλεσμα μοιάζει να αντέχεται από το επενδυτικό κοινό, αφού στη σύστασή του κυριαρχούν οι επαγγελματίες οι οποίοι ικανοποιήθηκαν με την αντίδραση που ακολούθησε την προσέγγιση στις 1210 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουμε, την triple witching εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου στα παράγωγα, το rebalancing των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με Viohalco στον Large Cap, από Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι, ενώ το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Moody΄ς, για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.
Στα διεθνή
- Οι μετοχές στην Ασία ακολούθησαν την άνοδο που σημειώθηκε στις ΗΠΑ εν όψει της ανακοίνωσης μιας σειράς στοιχείων για την κινεζική οικονομία, μετά τις ισχυρές οικονομικές αναφορές των ΗΠΑ που ενίσχυσαν την θέση μερίδας αναλυτών με επίδραση στις αγορές ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση για την αμερικάνικη οικονομία.
- Οι μετοχές στην Αυστραλία σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι σε δύο εβδομάδες, ενώ οι μετοχές της Ιαπωνίας και της Κορέας ανέβηκαν επίσης. Τα συμβόλαια για τις αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν μετά τα κέρδη του S&P 500 και του Nasdaq 100 την Πέμπτη, καθώς οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
- Το δολάριο παρέμεινε σταθερό ενώ το ευρώ παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα αύξησε τα επιτόκια για τελευταία φορά και υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη την Πέμπτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, υποβάθμισε τη σημασία του επιπέδου στο οποίο θα διακανονιστούν τα επιτόκια, επιμένοντας ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί.
- Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν σε αποθεματικό οι τράπεζες για δεύτερη φορά φέτος. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μπορεί επίσης να συγκρατήσει ξανά την αγορά σήμερα με μείωση του επιτοκίου MLF κατά 10 μονάδες, προβαίνοντας για πρώτη φορά σε μείωση του επιτόκιου συνεχόμενα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
- Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,8% ο καθένας ενώ ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% την Πέμπτη. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια περίοδο μέτριας ανάπτυξης, αποφεύγοντας την ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων για την Αμερική στην UBS Global Wealth Management.
- Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στην Ασία, αντισταθμίζοντας την άνοδο της Πέμπτης. Οι θεσμικοί των ομολόγων πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο μηνών ανησυχώντας για τον επίμονο πληθωρισμό.
- Στα εμπορεύματα, το ράλι του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι είναι το τελευταίο ορόσημο σε μια άνοδο που οφείλεται στις περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία εν μέσω ρεκόρ παγκόσμιας κατανάλωσης και ακολουθεί αναφορές αυτής της εβδομάδας που προειδοποιούν για στενότητα τους επόμενους μήνες.
- Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή αλλαγή
- Το ευρώ υποχώρησε ελάχιστα στα 1,0641 δολάρια
- Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε ελάχιστα στα 147,40 ανά δολάριο
- Το υπεράκτιο γιουάν άλλαξε ελάχιστα στα 7,2922 ανά δολάριο
- Το δολάριο Αυστραλίας άλλαξε ελάχιστα στα 0,6445 $
- Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,28%
- Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,10%
- Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,6% στα 90,74 δολάρια το βαρέλι
- Ο χρυσός σποτ άλλαξε ελάχιστα
Στην Αθήνα
Στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις με εννέα πτωτικές ο ΓΔ ως χθες το πρωί μετά από το κλείσιμό του στις 1225,25 μονάδες την Τετάρτη έχανε πάνω από -7%. Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο είχε σημειωθεί στις 2/6 (1217,86 μονάδες). Η αγοραία συναίνεση ήτοι η πλειονότητα των αναλυτών, θεωρούσε με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, πως κλείσιμο του μέσου όρου χαμηλότερα των 1217 μονάδων, θα προκαλούσε νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Αυτό απέφυγε χθες η αγορά με μία προσπάθεια αντίδρασης.
Δόθηκαν μάχες χθες που τις προκάλεσε η προσέγγιση του μέσου όρου σε σημαντική στήριξη. Βέβαια στα παράγωγα ο τζίρος δεν μειώθηκε, όπως στην υποκείμενη αγορά, γεγονός που έκανε τους συντηρητικούς να ξινίζουν την χαρά των αισιόδοξων που διέκριναν αυθεντικότητα στο αγοραστό ενδιαφέρον παρά τη διατήρηση των πιέσεων που κυριάρχησαν μόνο στην πρώτη ώρα. Ενώ μετά το δίωρο απλά οι θεσμικοί ισορρόπησαν της προσφορά με τη ζήτηση σε επίπεδο που απείχε περίπου 10 μονάδες από τις 1213,64 μονάδες, ήτοι από το κατώτερο μέρας μήνα τριμήνου και εξαμήνου.
Ο τζίρος στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου έχει εκτιναχθεί διότι είναι σαφής η παρουσία και ξένων θεσμικών στις συναλλαγές ειδικά των ΣΜΕ επί μετοχών. Για αυτό άλλωστε παρατηρήσαμε μια συνεννόηση σχετικά με την αναγκαιότητα της κυριαρχίας των πιέσεων την τρέχουσα εβδομάδα. Πολλοί θα θεωρήσουν πως δεν είναι βάσιμη αυτή η ερμηνεία. Η στήλη υποστηρίζει όπως απαντήσεις για αυτό το θέμα θα δώσει μόνο το ταμπλό αλλά όχι σήμερα πιθανά τη Δευτέρα που εμείς θα είμαστε σε άδεια. Σας αποχαιρετώ και εύχομαι να επιστρέψει η διάθεση για ρίσκο για της ελληνικέ μετοχές μετά την αξιολόγηση που έρχεται.
Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,7% στα 1,0656 $ το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Το ιταλικό χρέος, μεταξύ των πιο ευαίσθητων στις μεταβολές των επιτοκίων, οδήγησε με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να πέφτει κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,32%, ορίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ, Πέτρο Στεριώτη: “Η αρνητική εποχικότητα του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνεται στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να βολοδέρνει πλέον σε χαμηλά τριμήνου και την μεσοπρόθεσμη τάση να είναι ‘πλάγια’ και με εντονότερα καθοδικά χαρακτηριστικά. Αντίστοιχη η εικόνα των Τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει και την ψυχολογική στήριξη του ” χιλιάρικου”. Χαμένα και τα Ομόλογα, με το δεκαετές Κρατικό να δοκιμάζει νούμερα και πάνω από το 4%.
Μα καλά, θα πει κάποιος, γιατί η Λεωφόρος Αθηνών ζορίζεται στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, σε επενδυτικό επίπεδο, από την DBRS. Εκτιμούμε ότι αφενός επιβεβαιώθηκε η ρήση “buy the rumor, sell the fact”. Συγκεκριμένα, η βελτίωση του outlook και της αξιολόγησης της Χώρας είχαν (εκτιμούμε) προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό.
Εμείς οι αναλυτές της Αγοράς, αλλά και τα οικονομικά ΜΜΕ, μιλήσαμε για αυτό το επικείμενο θετικό trigger των αξιολογήσεων, το οποίο όταν όντως επισημοποιήθηκε, δεν προκάλεσε ουδεμία έκπληξη, καθώς ήταν στην ατζέντα όλων των επενδυτών. Φυσικά, ελλόχευε το ρίσκο να μην έρθει η πολυθρύλητη αναβάθμιση (τότε θα υπήρχε ίσως ‘χοντρό sell-off’), αλλά το timing για εισροή νέων κεφαλαίων στην Αγορά. δεν ήταν σε συγχρονισμό με τις κοντόφθαλμες ανταλλαγές τίτλων – χρήματος, που καθορίζουν τις αγοραίες τιμές.
Πλέον αναμένουμε τις ετυμηγορίες και των υπολοίπων Οίκων, εκτιμώντας ότι κάνεις τους δεν θέλει “να μείνει πίσω” από το consensus. Άλλος λόγος που το Χ.Α. “χάνει λάδια” είναι οι τραγικές επιπτώσεις των πλημμυρών που, πέραν από τον δυσαναπλήρωτο ανθρώπινο παράγοντα, πιέζουν και τα δημοσιονομικά, τις παραγωγικές υποδομές κοκ.
Η Χώρα, ας μας επιτραπεί το σχόλιο, φαίνεται να έπεσε άτσαλα από το μετεκλογικό, θερινό “συννεφάκι” της, κάτι που αποτυπώνεται και στις συζητήσεις μας με Ξένους, πιο αποστασιοποιημένους παρατηρητές της Αγοράς.