Η έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στην αθηναϊκή αγορά είχε τη σφραγίδα της παραπλανητικής ηπιότητας σε πολλά πεδία. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλοί στο πρώτο ημίωρο. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι συναλλαγές είχαν ένταση. Χθες ο τζίρος είχε πιάσει τα 6,5 εκατ. ευρώ μόνο. Το μέγεθος των πιέσεων που κυριαρχούσαν, αφού ο Γ.Δ. είχε μεταβολή της τάξης του -0,3%, ήταν μέτριο, καθώς στα 18 καθοδικά blue chips μόνο η μετοχή της ΕΛΧΑ έχανε 1,7%, ενώ τα υπόλοιπα υποχωρούσαν λιγότερο από 1%. Στον αντίποδα και στα λιγοστά ανοδικά, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε άνοδο της τάξης του 1%. Η καθοδήγηση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε οδηγήσει σε ισοδυναμία ανοδικών και πτωτικών μετοχών, με σχέση 30 ανοδικές προς 35 καθοδικές και 12 αμετάβλητες, με τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό χωρίς πράξεις.
Άρα μέτριο ήταν και το ενδιαφέρον συμμετοχής ακόμα και από την πλευρά των επαγγελματιών, εάν ληφθεί υπόψη πως 1,437 εκατ. ευρώ του τζίρου αφορούσε ένα πακέτο της ΠΕΙΡ. Από την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές είχαμε μηνύματα υπέρ μετριοπαθούς καθόδου, που σταδιακά μειωνόταν. Ωστόσο, την καθησυχαστική ηπιότητα αντικατέστησαν δυνατές πιέσεις και επιβλήθηκε η υπερβολή. Με τη συμπλήρωση των 25 εκατ. ευρώ στον τζίρο, ο μέσος όρος υποχωρούσε κατά 1,6% και το πλήθος των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό ήταν 16, με τις καθοδικές 70 και 17 αμετάβλητες.
Ο 25άρης παρέμενε χωρίς ανοδική μετοχή από το πρώτο δίωρο ελεύθερων συναλλαγών. Μετά τη συμπλήρωση πέντε ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος πλησίασε τα 62 εκατ. ευρώ και οι απώλειες της αγοράς ξεπερνούσαν το 2%, ενώ η εικόνα στα ευρωπαϊκά ταμπλό αποτύπωνε μια συντονισμένη, ήπια φυγή από το ρίσκο. Αλλά το πτωτικό βήμα ήταν της τάξης του 0,6%, ενώ την ώρα που έκλεινε η Αθήνα οι μεταβολές ήταν ακόμα μικρότερες, της τάξης του -0,4%. Με τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ και τον Γ.Δ. στις 1.225,25 μονάδες, το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν μικρότερο από 20, με τις καθοδικές 85. Οι αισιόδοξοι ίσως νομίζουν ότι φταίει η συμφορά στον κάμπο της Λάρισας.
Όσοι βρίσκονται πίσω από τον πάγκο του χρηματιστηρίου θα πουν πως φταίει το μέγεθος των κερδών των επιμέρους τίτλων, η εξάρτηση των διαθέσεων από τη στάση των θεσμικών απέναντι στις τράπεζες και η επιφυλακτικότητα από πιθανό νέο πισωγύρισμα των επενδυτικών προσδοκιών. Όπως και να έχει η κατάσταση στην Ελλάδα, μια πιθανή επιστροφή στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από μήνα σε μήνα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Αυτό που καθιστά αυθεντικές τις κινήσεις της αγοράς είναι η διατήρηση του τζίρου σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Στερνή μου γνώση;
Μια επαφή με φίλο καθηγητή του Πολυτεχνείου έγινε γιατί ο ίδιος είναι τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας και αποφάσισε να μας πληροφορήσει για κάτι που κατά τη γνώμη του παίζει ρόλο, αλλά δεν έχει αναφερθεί ακόμα πουθενά. Απεχθανόμενος την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης, ζήτησε να μεταφέρουμε εμείς τα ακόλουθα. Ενώ κάθε αρδευτικό έργο πρέπει να συνοδεύεται από την κατασκευή καναλιών αποστράγγισης, στον θεσσαλικό κάμπο αυτά απουσιάζουν. «Πιθανά, χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά», μας είπε, «θα ήταν ηπιότερα τα πλημμυρικά φαινόμενα εάν υπήρχε ένα σοβαρό δίκτυο από κανάλια αποστράγγισης». Φρόντισε, μάλιστα, να μας το ξεκαθαρίσει. Δεν είναι το κόστος για την κατασκευή τους η αιτία που δεν έγιναν ή έγιναν υποτυπωδώς, αφού χρειάζονται απλά χωματουργικές εργασίες. Είναι μάλλον η άρνηση όσων έχουν τα κτήματά τους εκεί που γίνονται τα αρδευτικά έργα, καθώς θα χάσουν μέρος από το έδαφος για την οιαδήποτε καλλιέργειά τους. Το μεγαλύτερο πλάτος καναλιού αποστράγγισης είναι δέκα μέτρα. Στερνή μου γνώση;
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης