Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Επενδυτικά κριτήρια με ιδιόμορφη βάση

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Με ανεβασμένους ρυθμούς συναλλαγών και μοναδική διαφορά από την έναρξη της προηγούμενης συνεδρίασης το ότι η εγγραφή του ανώτερου ημέρας έγινε χθες στις 11:02 και όχι στο πρώτο δεκάλεπτο, το χαμηλό της αγοράς, δηλαδή οι 1.236,4 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:42 και ήταν δύο μονάδες πάνω από το κατώτερο του τρέχοντος μηνός. Ο τζίρος έπιασε τα 35 εκατ. ευρώ στις 12:13 και ο Γ.Δ. είχε οδηγηθεί στις 1.239 μονάδες με απώλειες 0,93%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν 20 και οι καθοδικές ήταν 64, υπογραμμίζοντας τη διάχυση των πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Οι γενικευμένες πιέσεις προέκυψαν από την επίδραση της εικόνας των μετοχών του 25άρη που περιλάμβανε δύο ανοδικά blue chips (ΕΛΠΕ, ΕΕΕ) και 20 καθοδικά.

Το σημαντικό που τονίζαμε στην επικοινωνία μας με παράγοντες της αγοράς ήταν πως στην πρώτη πεντάδα των blue chips, με βάση την πτώση, δεν υπήρχε τραπεζικό. Αυτό αποτελούσε μια θετική ένδειξη και αρκετοί συμφώνησαν σε αυτή την οπτική, αν και δεν άρεσε σε κανέναν το πλήθος των καθοδικών μετοχών από εκείνες που απάρτιζαν τα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών. Στις 15:20 ο τζίρος είχε περάσει πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος εμφάνιζε απώλειες 0,3%, ευρισκόμενος γύρω από τις 1.247 μονάδες. Τη μείωση των απωλειών προκάλεσε η ζήτηση για τις ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΟΥΕΣ και ΑΛΦΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή που προστέθηκαν στην ομάδα των ανοδικών μετοχών του 25άρη.

Το φαινόμενο να εμφανίζουν απώλειες με τάση τη διεύρυνσή τους με την πάροδο του χρόνου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όταν στην Αθήνα συνέβαινε το αντίθετο, υπογράμμιζε την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων. Αλλά και την ιδιόμορφη βάση τους, καθώς η αναβάθμιση δεν συγκίνησε, ενώ η φθήνια μετά τις πιέσεις θεωρήθηκε δικαίως από ορισμένους ευκαιρία για επανατοποθέτηση. Γιατί ανεξάρτητα από τη νευρικότητα των ημερών, αν δεν επισκεφτεί σμήνος μαύρων κύκνων την παγκόσμια ανάπτυξη ή την ελληνική, η Αθήνα θα αποτυπώσει την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που ακολουθεί κάθε καταστροφή.

Μία προσέγγιση της πιθανής τάσης του ΔΤΡ με βάση τη στατιστική δίνει αισιόδοξα μηνύματα, που δεν χρειάζεται να τα πάρουν οι αναγνώστες τοις μετρητοίς. Ωστόσο, αναφέρουμε πως με χαμηλό χθες τις 950 μονάδες, που απέχουν αρκετά από τη ζώνη στήριξης στις 900 έως τις 920, και με κατώτερο τριών τελευταίων μηνών στις 936,22 δεν αποκλείεται σε λίγο να δούμε τις μετοχές του κλάδου να οδηγούν την ανοδική αντίδραση της αγοράς. Παράλληλα, η πρόβλεψη πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι κατώτερη των προηγούμενων προβλέψεων ενισχύει την πιθανότητα φρένου στη σύσφιγξη

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου

Τα γεγονότα εμπόδισαν την αναφορά στο φύλλο της 11ης Σεπτεμβρίου για τις επετείους που σχετίζονται με την εν λόγω ημέρα. Ενώ έχει βαθιά συναισθηματική σημασία, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την 50ή επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή. Για την επέτειο που αντιστοιχεί στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, θυμίζουμε: Μια ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Σύμφωνα με την παγκοσμίου κλίμακας αποδεκτή πηγή πληροφόρησης Wikipedia, το 2023 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έδειξαν ότι ο Νίξον, ο Χένρι Κίσινγκερ και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχαν χαρακτηρίσει τον Αλιέντε ως επικίνδυνο κομμουνιστή, γνώριζαν το πραξικόπημα και τα σχέδια του Πινοσέτ να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει οπτική για τον ρόλο τους στα διεθνή, αλλά πάντα οι λάτρεις του ολοκληρωτισμού θα υπάρχουν σχεδόν παντού. Τον νου μας.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης