Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Δεν έχασαν το τρένο, γιατί δεν εμφανίστηκε…

Nikos Libertas / SOOC

Ο ενθουσιασμός των βιαστικών έφερε το +1,13% στο άνοιγμα και το +1,84% στα τέσσερα πρώτα λεπτά. Μετά τα κέρδη άρχισαν να μειώνονται και στα 60 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών έγιναν ισοδύναμα με αυτά των χρηματιστηρίων του ευρώ.

Με προσμονή για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την αντίδραση των θεσμικών στην αναβάθμιση κατέβηκαν χθες στον στίβο των συναλλαγών οι εγχώριοι επενδυτές, με τους αναλυτές να είναι μοιρασμένοι. Ορισμένοι υποστήριζαν πως θα αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο και άλλοι πως δεν θα υπάρξει ορατή επίδραση στην επενδυτική συμπεριφορά. Μια πρώτη παρατήρηση μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ήταν η εκτίναξη του τζίρου (πάνω από 20 εκατ. ευρώ), αλλά και η απάντηση στην αρχικά επίμονη ζήτηση από όσους πίστευαν πως θα έχαναν το τρένο της άγριας ανόδου, που ωστόσο δεν εμφανίστηκε. Γιατί απουσίαζε η βάση στήριξης μια τέτοιας επενδυτικής συμπεριφοράς.

Ο ενθουσιασμός των βιαστικών έφερε το +1,13% στο άνοιγμα και το +1,84% στα τέσσερα πρώτα λεπτά. Μετά τα κέρδη άρχισαν να μειώνονται και στα 60 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών έγιναν ισοδύναμα με αυτά των χρηματιστηρίων του ευρώ. Στη συνέχεια η υπεροχή της προσφοράς οδήγησε στην εγγραφή κατώτερου μέρας από τις 12:21 ως τις 16:10 στις 1.260,26 μονάδες με μεταβολή +0,06%. Στη συνέχεια ο μέσος όρος αναπήδησε και όταν ο τζίρος έγινε 50 εκατ. (στις 15:19) η τιμή του Γ.Δ. ήταν στις 1.264,25 μονάδες με άνοδο 0,38%, με τους δείκτες των μεγαλύτερων αγορών του ευρώ στο +0,2%.

Για να φθάσει εκεί εμφάνισε πορεία που ήταν ταυτισμένη με αυτή της Πέμπτης και της Παρασκευής της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά χωρίς πέρασμα σε αρνητικό πεδίο. Διότι την Πέμπτη αναπτύχθηκε η ίδια κίνηση των τιμών του Γ.Δ. σε αρνητικό πεδίο, ενώ την Παρασκευή εν μέρει σε αρνητικό και κατόπιν σε θετικό πεδίο. Με άλλα λόγια θέλησαν να κρατήσουν την ίδια τακτική ως την ώρα που οι πιέσεις στις τράπεζες πολλαπλασιάστηκαν. Τότε γεννήθηκε μια ακολουθία σκέψεων που είχε ως εξής: Αντί να μεγαλώσει η ζήτηση μετά την αναβάθμιση, ξεσπάσανε ρευστοποιήσεις. Αλλά ο έλεγχος των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν αποκάλυψε πως δεν αγόραζαν στη φήμη οι ισχυροί θεσμικοί για να ξεπουλήσουν χθες στο γεγονός. Συνεπώς κάτι στράβωσε για την αθηναϊκή αγορά.

Το ξεφόρτωμα σε τίτλους που είχαν ήδη κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν γεγονός. Όπως γεγονός ήταν ότι ο τζίρος, που περιορίστηκε στα 75,4 εκατ. πριν από τις δημοπρασίες, δεν θεωρείται αντάξιος της φήμης που έδωσαν στην επενδυτική βαθμίδα ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες. Γιατί οι ξένοι θεσμικοί ποτέ δεν την προέβαλαν ως σημαντικό επενδυτικό κίνητρο. Ο λόγος είναι απλός, δεν άλλαξε ακόμα η σύνθεση των ενεργών θεσμικών και άρα ακόμα πρωταγωνιστούν όσοι συμμετείχαν χωρίς να υπολογίζουν στην επενδυτική βαθμίδα. Το τελικό μήνυμα από το ταμπλό ήταν… των φρονίμων ολίγα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ωραία χρόνια…

Μια βίαιη αντίδραση από ανθρώπους που τους χτύπησε η καταστροφική πλημύρα απέναντι σε υπαλλήλους του κράτους μπορεί για ορισμένους να είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Αλλά για όσους λειτουργούν με βάση τη λογική, είναι απόλυτα παράλογη. Δεν είναι δυνατό να χτυπάμε το σαμάρι, γιατί δεν βαδίζει ο γάιδαρος όπως θέλουμε. Από μικρό παιδί είχα παρατηρήσει το φαινόμενο της αδικίας και της άσκησης βίας σε ανθρώπους που δεν ήταν υπαίτιοι μιας ταλαιπωρίας ή ακόμα και μιας σοβαρής απώλειας. Στα λεωφορεία, την εποχή που είχαν εισπράκτορες και ο στόλος των οχημάτων ήταν περιορισμένος, με στάσεις που είχαν κατεστραμμένα σκέπαστρα, σε αρκετές γραμμές το στήσιμο των επιβατών πάνω από μισή ώρα ήταν κανόνας. Όποτε ανέβαιναν ξεσπούσαν στον… εισπράκτορα. Αυτός δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτε στην ομολογουμένως σκληρή αυτή κατάσταση σε μέρες βροχών ή αφόρητης ζέστης. Αν ο δόλιος έφερνε αντιρρήσεις, ο τσακωμός δεν αργούσε να ξεσπάσει. Στα χέρια όμως δεν πιανόντουσαν ποτέ. Ωραία χρόνια.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης