Με προσμονή για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την αντίδραση των θεσμικών στην αναβάθμιση κατέβηκαν στο στίβο των συναλλαγών οι εγχώριοι επενδυτές, με τους αναλυτές να είναι μοιρασμένοι. Ορισμένοι υποστήριζαν πως θα αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο και άλλοι πως δεν θα υπάρξει ορατή επίδραση στην επενδυτική συμπεριφορά.
Τελικά η αγορά πέρασε από την ενθουσιώδη ζήτηση στις άγριες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες με αποτέλεσμα το κατώτερο μέρας να εμφανιστεί στις 16:54. Η τοποθέτηση στο τελευταίο πεντάλεπτο σε μετοχές που οι ρευστοποιήσεις χωρίς φρένο είχαν μειώσει ανέλπιστα πολύ τις αποτιμήσεις τους και ώθησαν σε τοποθετήσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί σήμερα.
Στα διεθνή
Στην Ασία-Ειρηνικό σήμερα το πρωί οι δείκτες εμφάνισαν συντονισμένα άνοδο παίρνοντας την ώθηση του ανοδικού κλεισίματος στις αγορές των ΗΠΑ
Στην Ασία-Ειρηνικό χθες το πρωί, η εβδομάδα ξεκίνησε με ασταθή τρόπο. Ο Nikkei 225 έχασε 0,5% στο Τόκιο, ενώ ο KOSPI κέρδισε 0,3% στη Σεούλ, ο ASX200 ενισχύθηκε περίπου 0,4% στο Σίδνεϊ και ο SENSEX σημείωσε άνοδο 0,5% στην Ινδία. Στην Κίνα, ενώ η Σαγκάη κέρδισε 1%, το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,8%. Οι ευρωπαϊκοί κορυφαίοι δείκτες είχαν μέτρια άνοδο, με τον CAC40 να ξεκινά τη συνεδρίαση με κέρδη 0,6% στις 7.286 μονάδες για να καταλήξει στις 7278,3 με κέρδη +0,52%.
Το δολάριο μοιάζει να σταθεροποιείται γύρω στα 0,9321 EUR και 0,7987 GBP. Η ουγγιά του χρυσού διαπραγματεύεται γύρω στα 1925 USD. Το πετρέλαιο είναι σταθερό, με το Brent Βόρειας Θάλασσας στα 90,21 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό ελαφρύ αργό WTI στα 86,42 δολάρια. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξάνεται στο 4,29%.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της διάθεσης του καταναλωτή στις ΗΠΑ και αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία οικονομικών ειδήσεων έχουν σημάνει συναγερμό για αυτό το θέμα. Την περασμένη Παρασκευή, τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, αν και συχνά θεωρούνται λιγότερο σημαντικά, παρουσίασαν αξιοσημείωτη πτώση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κάνει την κίνησή της την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να διχάζονται μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και της διατήρησης του status quo, καθιστώντας αυτή τη συνεδρίαση πιο αβέβαιη από ότι συνήθως.
Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) βοήθησε το γουάν να ανακάμψει από το χαμηλό 16 ετών. Η αντισυμβατική κίνηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της κεντρικής τράπεζας είναι ένα σημαντικό μήνυμα από ένα ίδρυμα γνωστό για τη σταθερότητά του.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λίγους μήνες, πρότεινε πρόσφατα ότι η BoJ ενδέχεται να τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.
Στην Αθήνα
Μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας ήταν η εκτίναξη του τζίρου (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) αλλά και η απάντηση στην αρχικά επίμονη ζήτηση από όσους πίστευαν πως θα έχαναν το τρένο της άγριας ανόδου που ωστόσο δεν εμφανίστηκε. Γιατί απουσίαζε η βάση στήριξης μια τέτοιας επενδυτικής συμπεριφοράς.
Ο ενθουσιασμός των βιαστικών έφερε το +1,13% στο άνοιγμα και το 1,84% στα πρώτα τέσσερα λεπτά. Μετά τα κέρδη άρχισαν να μειώνονται και στα 60 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών έγιναν ισοδύναμα με αυτά των χρηματιστηρίων του ευρώ. Στη συνέχεια η υπεροχή της προσφοράς οδήγησε στην εγγραφή κατώτερου μέρας από τις 12:21 ως 16:10 στις 1260,26 μονάδες με μεταβολή +0,06%. Στη συνέχεια ο μέσος όρος αναπήδησε και όταν ο τζίρος έγινε 50 εκατ. (στις 15:19) η τιμή του ΓΔ ήταν στις 1264,25 μονάδες με άνοδο +0,38%, με τους δείκτες των μεγαλύτερων αγορών του ευρώ στο +0,2%.
Την “πατέντα” της Πέμπτης και Παρασκευής της προηγούμενης εβδομάδας, θέλησαν να κρατήσουν οι θεσμικοί ως την ώρα που οι πιέσεις στις τράπεζες πολλαπλασιάστηκαν. Αντί να μεγαλώσει η ζήτηση μετά την αναβάθμιση ξεσπάσανε ρευστοποιήσεις. Αλλά ο έλεγχος των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν αποκάλυψε πως δεν αγόραζαν στη φήμη οι ισχυροί θεσμικοί για να ξεπουλήσουν χθες στο γεγονός. Συνεπώς κάτι στράβωσε για την Αθηναϊκή αγορά.
Το ξεφόρτωμα σε τίτλους που είχαν ήδη κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν γεγονός. Όπως γεγονός ήταν ότι ο τζίρος που περιορίστηκε στα 75,4 εκατ. πριν τις δημοπρασίες δεν θεωρείται αντάξιος της φήμης που έδωσαν στην επενδυτική βαθμίδα ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες. Γιατί οι ξένοι θεσμικοί ποτέ δεν την προέβαλλαν ως σημαντικό επενδυτικό κίνητρο. Ο λόγος είναι απλός, δεν άλλαξε ακόμα η σύνθεση των ενεργών θεσμικών και άρα ακόμα πρωταγωνιστούν όσοι συμμετείχαν χωρίς να υπολογίζουν στην επενδυτική βαθμίδα.
Από τους εγχώριους αναλυτές οι ειδοποιήσεις προς της συνεδρίασης:
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ “Την Τετάρτη ανακοινώνεται στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός Αυγούστου, ενώ την Πέμπτη 14/9 η ΕΚΤ ανακοινώνει το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης. Την Παρασκευή τέλος, αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s και το rebalancing της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του FTSE RUSSELL (είσοδος της Viohalco στο Large Cap, των Cenergy και ΟΛΠ στο Mid Cap κοκ). Η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελληνική Οικονομία, κινητοποίησε τους αγοραστές, στο ξεκίνημα της σημερινής ( χθεσινής πλέον) συνεδρίασης”.
Από τη Depolas Investment Services αναφέρανε: “Ένα μεγάλο βήμα για την επαναφορά στην ‘επενδυτική κανονικότητα’ έγινε με την αναβάθμιση της Χώρας από την DBRS. Στον αντίποδα η Χώρα, σε πολλά σημεία, περνά πολύ δύσκολες ώρες, μετά τις τελευταίες καταστροφές, με σημαντικό ψυχικό και οικονομικό κόστος. Το Χ.Α. ξεκίνησε με θετικό πάτημα σήμερα, παρόλο που εν πολλοίς η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί. Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη, συνεδριάζει και η ΕΚΤ με αρκετές πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος της περιόδου για τον ΓΔΧΑ μεταξύ των 1240 – 1340 μονάδων. Σημειώνουμε ότι αυτή την Παρασκευή έχουμε και την λήξη των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου”.
Η Piraeus Sec. ανέφερε για την έξοδο των ελληνικών ομολόγων από τα σκουπίδια των κρατικών χρεογράφων
“Η αναβάθμιση αποτελεί βασικό καταλύτη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για τους εξής λόγους:
α) Αποτιμήσεις: Η μείωση του κόστους κεφαλαίου, μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου Χώρας και του κόστους δανεισμού των Εταιρειών, μαζί με τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες και
μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων,
β) Επενδυτικές ροές: Θα αυξηθεί η δεξαμενή των Παγκόσμιων κεφαλαίων που επενδύουν σε Ελληνικά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία, δεδομένων των θεσμικών περιορισμών σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων, που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν σε Αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας,
γ) Ταξινόμηση της Αγοράς: Θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του Χ.Α. στο καθεστώς του ανεπτυγμένου. Οι μετοχές με το μεγαλύτερο όφελος από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι οι Τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η Ελληνικά Χρηματιστήρια.