Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μια δικαιολογημένη προς αναζήτηση τάση προκαλεί μείωση των όγκων

Intime News

Οι κινήσεις την Τετάρτη ήταν αποτέλεσμα ισορροπίας με βάση την εικόνα των μεταβολών στα blue chip αλλά όχι σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου κυριάρχησαν οι πιέσεις.

Στα διεθνή, οι μετοχές υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν μετά από μια ισχυρότερη από την εκτιμώμενη μέτρηση για τον κλάδο των υπηρεσιών των ΗΠΑ που ενίσχυσε την κερδοσκοπία ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

· Ο δείκτης ΙSM (του Institute for Supply Management) επί των υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών τον Αύγουστο — φτάνοντας στο 54,5. Οι αναγνώσεις πάνω από 50 δείχνουν επέκταση και ο αριθμός ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις που προέκυψαν από έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

· Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1%, ενώ ο Nasdaq 100 παρουσίασε χαμηλή απόδοση καθώς η Tesla Inc. και η Apple Inc. οδήγησαν σε απώλειες τις εταιρίες που οι αγοραίοι ονομάζουν megacaps. Οι αποδόσεις των 2ετών ομόλογων ξεπέρασαν το 5%. Το δολάριο σημείωσε άνοδο, ενώ το πρόσφατο ράλι του ώθησε την Ιαπωνία και την Κίνα να εντείνουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των νομισμάτων τους.

· Τα ΣΜΕ έδειξαν ότι τα στοιχήματα για αύξηση της Fed τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στο 60%.

· Τρεις αερομεταφορείς των ΗΠΑ προειδοποίησαν για μια απροσδόκητη άνοδο των τιμών των καυσίμων αεροσκαφών, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

· Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed σε αυτό το στάδιο είναι οι κίνδυνος να παγιωθεί ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος ο καταναλωτής πιθανά να δει τις δαπάνες του να αδυνατίζουν όταν οι υπερβολικές αποταμιεύσεις εξαντληθούν, σύμφωνα με τον Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγο της LPL Financial.

· Η Ιαπωνία εξέδωσε την Τετάρτη την ισχυρότερη προειδοποίησή της για την ταχεία πτώση του γεν, με τον κορυφαίο αξιωματούχο του νομίσματος να λέει ότι το έθνος είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εν μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά. Λίγο αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε την πιο ισχυρή καθοδήγηση που έχει καταγραφεί με την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το γιουάν, καθώς το διαχειριζόμενο νόμισμα αποδυναμώθηκε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2007.

· Και τα δύο νομίσματα δέχθηκαν πιέσεις από την ευρεία ισχύ του δολαρίου τους τελευταίους μήνες. Το γεν έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 8% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου, ενώ το γιουάν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% από τον Μάιο.

· Η ισχύς του δολαρίου έχει επιβαρύνει επίσης τα ευρωπαϊκά νομίσματα, με το ευρώ και τη λίρα να πέφτουν στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ιούνιο την Τρίτη, από την κυρίαρχη άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα επιτόκια γρηγορότερα από τη Fed ως οικονομίες τους.

Στην Αθήνα

Οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές της Αθηναϊκής αγοράς επιλέξανε για 25 λεπτά το ρίσκο και μετά τις 10:55 την ρευστοποίηση θέσεων. Η δυναμική εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με τα ξένα χρηματιστήρια και επέβαλε επί έξη ώρες και 30 λεπτά πτωτική κίνηση από τις 1279,4 ως και τις 1266,44 μονάδες.

Αμέσως μετά τις 10:51 και αφού ήδη είχε εγγραφεί το ανώτερο στις 1279,42 μονάδες (+0,23%) ξεκίνησε η πορεία της πτώσης που έφερε το κατώτερο μέρας στις 1266,44 μονάδες στις 12:51 με μεταβολή -0,79%. Ήταν τάση που αναίρεσε το ταμπλό από την προηγούμενη σύνοδο και μάλιστα ενισχύθηκε η πεποίθηση για μη σχεδιασμένη τακτική με τις κινήσεις στις δημοπρασίες να συμμαζεύουν τις απώλειες.

Οι κινήσεις την Τετάρτη 6/9 ήταν αποτέλεσμα ισορροπίας με βάση την εικόνα των μεταβολών στα blue chip αλλά όχι σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου κυριάρχησαν οι πιέσεις.

Οι συναλλασσόμενοι δείχνουν επηρεασμένοι από τα αδύναμα δεδομένα που ανακοινώνονται, αλλά και από τα υψηλά 10μηνου που έγραψε το Πετρέλαιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Κάποιοι αναλυτές επιχειρούν να μην επιτρέψουν την επικράτηση της γενικευμένης απαισιοδοξίας.

Οι traders επιλέγουν την στάση αναμονής και εμφανίζονται με μειωμένη διάθεσης για ανάληψη ρίσκου τουλάχιστον ως την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής περιμένοντας ως τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 14/9 και της Fed 20/9.

Στο 2,7% διαμορφώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, στο 2ο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προχώρησε παράλληλα σε οριακή αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο χαμηλώνοντας τον πήχη στο 2%, από 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται επέκταση 1,3%.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνουν: “Μία αντίδραση δεν αρκεί, παρόλα αυτά όταν μπροστά σου έχεις μία ανακοίνωση από DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας, να μην πετάς από τα παράθυρα εύκολα τα χαρτιά. Η Αγορά έχει αρκετούς με σημαντικά κέρδη, οπότε είναι και λογικό να βγαίνουν χαρτιά στην διόρθωση. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά. Η Αγορά συνήθως ξέρει ένα σημαντικό νέο και προεξοφλεί. Μέχρι τώρα δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή το βράδυ. Αυτό δεν σημαίνει παρόλα αυτά ότι ήρθε και το τέλος της Αγοράς μιας και μπροστά μας έχουμε την 15 Σεπτεμβρίου της Moody΄s (δύσκολο μιας και είναι αρκετά πίσω) και τα μέσα Οκτωβρίου της S&P που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες”.

Το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. τόνισε: “Η Αγορά έχει διανύσει μια μεγάλη ανοδική κίνηση από τον Οκτώβριο του 2022 και τις 750 περίπου μονάδες, στις 1350 μονάδες τον Ιούλιο του 2023. Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης οφείλεται στην προεξόφληση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Μετά το ψηλό του 1351 έχει ξεκινήσει μια πλάγιο-καθοδική πορεία, που έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 1260 μονάδες. Μια βασική εστία ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS μεθαύριο Παρασκευή 8/9, κάτι που πολλοί είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν. Η τρέχουσα αξιολόγηση της DBRS δεν μας έχει με θετικές προοπτικές, οπότε μπορεί να δούμε αναβάθμιση (σε θετικές προοπτικές) αλλά όχι την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που σίγουρα θα απογοητεύσει”.

Από τον Γιώργο Πήττα αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλου της Hellenicamerican Sec. σημειώνει: “Ο Γενικός Δείκτης τον τελευταίο μήνα έχει μπει σε διαδικασία διόρθωσης από το υψηλό οκταετίας και τις 1350 μονάδες. Η διόρθωση είναι ήπιας μορφής μέχρι στιγμής και η επιβεβαίωση θα έρθει με την πτωτική διάσπαση των 1260 μονάδων.

Κι όλα αυτά εν αναμονή αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας και απόδοσης επενδυτικής βαθμίδας. Η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε ικανοποιητική ετήσια ανάπτυξη 2,7% και σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η αύξηση του ΑΕΠ και για το σύνολο του έτους. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε την αξιολόγηση της DBRS για την Ελλάδα, με την πιθανότητα να είναι ο πρώτος Οίκος που θα δώσει επενδυτική βαθμίδα στη Χώρα μας. Το γεγονός αυτό θα δώσει το δικαίωμα σε funds που δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην Ελλάδα, να το κάνουν. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές της Ενέργειας και των επιτοκίων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε υψηλά, αλλά ανεκτά επίπεδα. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς διανύουμε περίοδο δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων”.