Στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είχαμε ένα αξιόλογο τζίρο που αποδίδεται στις κινήσεις λόγω της εισόδου της ΠΕΙΡ σε δείκτη της MSCI για αντικατάσταση της ΤΕΝΕΡΓ η οποία εντάσσεται σε άλλον δείκτη της MSCI. Γενικά οι αλλαγές αυτού του τύπου προκαλούν κινητικότητα από τις επιβεβλημένες αλλαγές σε παθητικά αμοιβαία. Δεν επιτρέπεται συνεπώς να βγάλουν οι ιδιώτες επενδυτές σημαντικά συμπεράσματα από αυτή τη δραστηριότητα.
Με πολλά αλλά και δυνατής παρεμβατικής ισχύος ειδήσεις και γεγονότα σφραγίστηκε η τελευταία μέρα του Αυγούστου και η πρώτη του Σεπτέμβρη θα τα λάβει υπόψη. Ο επαναλαμβανόμενος εφιάλτης για τους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ότι οι οικονομίες τους θα ακρωτηριαστούν από τον στασιμοπληθωρισμό που επηρεάζεται από τον πληθωρισμό απλά δεν θα εξαφανιστεί. Αυξάνονται τα στοιχεία για υποχώρηση της ανάπτυξης που καταρρέει σε όλη την περιοχή και οι τιμές καταναλωτή παραμένουν ατίθασες ενώ οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο καθώς επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές πρέπει να επανεκτιμήσουν εάν οι ρυθμίσεις των επιτοκίων είναι εκεί που θα έπρεπε.
Στα διεθνή
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve αυξήθηκε ελαφρά σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αλλά αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλαπλασιάζονται τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά ανθεκτικός.
Η ανάγνωση του Ιουλίου του δείκτη τιμών βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) παρακολουθείται στενά από τη Fed επειδή αντιπροσωπεύει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών που πληρώνονται και καταναλώνονται αποκλειστικά από ιδιώτες. Εξαιρεί το πιο ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας. Έδειξε ότι η αύξηση των τιμών διογξώθηκε στο 4,2% σε ετήσια βάση από το ποσοστό 4,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Από μήνα σε μήνα, η αύξηση των τιμών παρέμεινε σχετικά σταθερή, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis.
Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είναι απίθανο να επαναφέρει τους δείκτες της Wall Street στο πράσινο για τον μήνα. Η Wall Street συνέχισε την ανοδική της πορεία την Τετάρτη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα αφού η Γερμανία και η Ισπανία δημοσίευσαν στοιχεία για τον πληθωρισμό χειρότερα από τα αναμενόμενα για τον Αύγουστο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δεδομένα αρχίζουν να υποδεικνύουν περισσότερο μια συγκράτηση της οικονομικής δραστηριότητας, και επομένως λιγότερη ανάγκη για τη Fed να εφαρμόσει μια περιοριστική πολιτική επιτοκίων. Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω στην τελευταία του εκτίμηση, συμβάλλοντας στη διατήρηση του κλίματος των χαμηλότερων του αναμενόμενου στατιστικών στοιχείων.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι πάντα κάτι δεν πάει καλά με τις κινεζικές στατιστικές, και αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες. Από τη στιγμή που εμφανίζεται κάπου ένα σημάδι ανάκαμψης, ένα άλλο κομμάτι της οικονομίας απογοητεύει. Αυτό φάνηκε ξανά χθες το βράδυ, με τους δείκτες PMI της Κίνας να παραμένουν αδύναμοι. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ήταν ελαφρώς ισχυρότερος από το αναμενόμενο, στις 49,7 μονάδες, αλλά παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 51.
Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε ότι κλείνει την Credit Suisse, ξεκίνησε ένα σχέδιο μείωσης του κόστους και εξασφάλισε κέρδη ρεκόρ. Η μάρκα Credit Suisse, η οποία ήταν πολύ αμαυρωμένη, θα εξαφανιστεί εντελώς.
Η Wall Street δεν αντέδρασε πολύ στον πληθωρισμό του PCE. Το δολάριο είναι έως 0,9197 ευρώ και 0,7888 GBP. Η ουγγιά του χρυσού είναι μέχρι το 1945 USD. Το πετρέλαιο είναι σταθερό, με το Brent Βόρειας Θάλασσας στα 86,02 USD το βαρέλι και το ελαφρύ αργό αμερικανικό WTI στα 82,34 USD.
Η απόδοση του 10ετούς χρέους των ΗΠΑ υποχωρεί στο 4,11%.
Η Microsoft θα διαχωρίσει την υπηρεσία μηνυμάτων Teams από τη σουίτα γραφείου της Office και θα διευκολύνει την ενσωμάτωση ανταγωνιστικών προϊόντων στο λογισμικό της, δήλωσε ο όμιλος την Πέμπτη, επιθυμώντας να αποφύγει ένα πιθανό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Goldman Sachs – TxB, ο βραχίονας τραπεζικών συναλλαγών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, αποφάσισε να μην συνεργαστεί με νέους πελάτες υψηλού κινδύνου στον τομέα των fintech μετά από προειδοποίηση της Fed να το πράξει, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times.
Tesla – Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την απόδοση εμβέλειας των ηλεκτρικών της οχημάτων, μετά από άρθρο του Reuters που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο που έδειξε ότι αυτές ήταν υπερβολικές, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σταμάτησε να επιβραδύνεται τον Αύγουστο, αψηφώντας τις προσδοκίες για πτώση καθώς το ενεργειακό κόστος δεν μειώνεται. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ καθώς οι αξιωματούχοι σταθμίζουν εάν οι πιέσεις στις τιμές είναι πολύ επίμονες για να διακινδυνεύσουν μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων.
Η Shell εγκαταλείπει αθόρυβα το σχέδιό της για την ανάπτυξη αντισταθμίσεων για το αποτύπωμα του άνθρακα. Η απόσυρση της φιλόδοξης προσπάθειάς της αντικατοπτρίζει την παραδοχή ότι οι στόχοι της ήταν ανέφικτοι. Προσθέτει έτσι στην αυξανόμενη αμφιβολία ότι οι αντισταθμίσεις, μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο σε ολόκληρη τη βιομηχανία για τη μείωση των εκπομπών.
Οι ΗΠΑ έχασαν το στέμμα στην εξαγωγή καλαμποκιού. Η Βραζιλία έστειλε περισσότερα από τα βασικά προϊόντα στο εξωτερικό τη σεζόν 2023 και είναι σε καλό δρόμο να το κάνει ξανά το επόμενο έτος.
Η ύφεση της μεταποίησης στην Κίνα μπορεί να υποχωρεί καθώς οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο μη μεταποιητικός PMI μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Ο Έλον Μασκ αρνήθηκε ότι κατασκευάζει ένα γυάλινο σπίτι μετά από αναφορά της WSJ ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τη χρήση κεφαλαίων της Tesla για την αγορά δύσκολων δομικών υλικών. Εν τω μεταξύ, η X είπε ότι σχεδιάζει να συλλέξει βιομετρικά δεδομένα, το εργασιακό και το σχολικό ιστορικό των χρηστών, αν και δεν διευκρίνισε πώς και γιατί.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει με παρατεταμένη αδιαθεσία, καθώς η προβληματική αγορά ακινήτων της προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο δεινών, γράφει ο Chris Bryant. Οι προγραμματιστές ακινήτων υποβάλλουν μαζικά αίτηση αφερεγγυότητας και η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας φαίνεται να διαφωνεί για το πώς να βοηθήσει.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι ανώτερος από τις προσδοκίες παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρέμειναν πάνω από 2 1/2 φορές ψηλότερα από τον στόχο που επιδιώκουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Οι traders συνέχισαν να στοιχηματίζουν σε περαιτέρω αυξήσεις του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ, εστιάζοντας στην επιβράδυνση του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, εν μέσω ανακούφισης από την ταχύτερα από τα αναμενόμενα υποχώρησή του σε Γερμανία και Γαλλία – τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
Ο δομικός δείκτης τιμών είναι ο πιο σημαντικός για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που ετοιμάζονται να κρίνουν σε δύο εβδομάδες εάν η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής σε όλο το μπλοκ των 20 εθνών θα μειώσει επαρκώς τις πιέσεις στις τιμές και τελικά θα επιφέρει πληθωρισμό 2%. Εάν όχι, ενδέχεται να αυξηθούν τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.
Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 30% μια τέτοια κίνηση τον επόμενο μήνα. Το ευρώ επέκτεινε τις απώλειες και τα ομόλογα κέρδισαν μετά τα στοιχεία καθώς πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε μια σαφή δήλωση προθέσεων, ενώ ορισμένα από τα πιο επιθετικά μέλη της ΕΚΤ έχουν ήδη σηματοδοτήσει την προτίμηση για ένα ακόμη βήμα τετάρτου.
Ο Γερμανός Joachim Nagel δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ενώ ο Λετονός Martins Kazaks υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να κάνουμε λάθος ευρισκόμενοι στην πλευρά της αυστηρότερης πολιτικής. Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν από την Αυστρία δήλωσε σε εκδήλωση στο Reuters την Πέμπτη ότι είναι πιθανή «άλλη μια ή δύο αυξήσεις».
Στην Αθήνα
Το σχόλιο της Αγοράς υπογράφει ο Ν Καυκάς της Leon Depolas Sec. : “Περί του μηδενός κινήθηκε την Τετάρτη ο ΓΔΧΑ χωρίς να εμφανίζει ουσιαστική διαφοροποίηση, ενώ μικτή ήταν η εικόνα και στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Τα χθεσινά μακροοικονομικά των ΗΠΑ ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού, αλλά αυτό εκλήφθηκε περισσότερο ως θετικό σε αυτή τη φάση.
Αντιθέτως, ελαφρώς υψηλότερος των εκτιμήσεων ήταν ο πληθωρισμός σε Ισπανία και Γερμανία χθες. Την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ αύξησης του επιπέδου των τιμών και επιδείνωσης της οικονομίας θα κληθούν να διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες το επόμενο διάστημα. Για σήμερα (βλέπε Πέμπτη 31/8), θα συνεχίσουν οι δημοσιεύσεις σημαντικών στοιχείων για τις οικονομίες, καθώς μεταξύ άλλων θα έχουμε τον πληθωρισμό Αυγούστου της Ευρωζώνης και τον PCE deflator Ιουλίου των ΗΠΑ.
Στο εσωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο με τα ΕΛΠΕ να δημοσιεύουν το Β΄τρίμηνο το απόγευμα με τα εκτιμώμενα EBITDA να κινούνται στην ζώνη των 230 εκ ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ολοκληρώνονται οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI και ενδεχομένως να έχουμε αύξηση της μεταβλητότητας. Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο πληθωρισμός Αυγούστου στη Γαλλία κινήθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα σημερινά μεγέθη της Ευρωζώνης σε συνδυασμό και με τις χθεσινές μετρήσεις”.
Οι εκτιμήσεις μας για την στατιστική εικόνα:
Σημαντικά μηνύματα στέλνει η διατήρηση του κλεισίματος του ΓΔ πάνω από τις 1300 μονάδες σε 27 από τις 36 τελευταίες συνόδους. Η δε δυναμική της αγοράς χθες περιγράφεται ως εξής: πλάγια κίνηση του ΓΔ από τις 12:02 ως τις 17:00 μεταξύ των 1312 και 1314 μονάδων με κλείσιμο στις 1312,5, τελεία και παύλα.
Ενώ με 11 συνεδριάσεις του Ιουνίου το επίπεδο των 1262 μονάδων, μετά τις 29/6, αποδείχθηκε πως είναι η σημαντικότερη στήριξη της αγοράς που δεν παραβιάστηκε, παρά τις δοκιμασίες λόγω των πιέσεων στο διάστημα από τις 11 ως τις 22 Αυγούστου. Αυτά τα ολίγα και απλά, άρα ευκόλως ελεγχόμενα στατιστικά δεδομένα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του δεύτερου μήνα του συνήθως αδιάφορου καλοκαιρινού τρίτου τριμήνου, που φέτος, μόνο αδιάφορο δεν ήταν. Η περιγραφή της δυναμικής των συνεδρίασης δεν ήταν στα σχέδιά μας, αφού θέλαμε χώρο για να σχολιάσουμε την εικόνα των blue chip στο τέλος Αυγούστου.
Από τις μεταβολές των blue chip του Αυγούστου έγινε σαφής η επιλεκτικότητα των θεσμικών στο μήνα που οι βασικοί δείκτες απόκτησαν απώλειες της τάξης του -2% με τον ΓΔ στο -1,72% τον 25άρη στο -1,6% τoν FTSEM στο -1,17% και τον ΔΤΡ στο -2,18%. Με κέρδη κατέληξαν οι ΒΙΟ +5,89% ΜΠΕΛΑ +5,08%, ΟΤΟΕΛ +3,66%, ΕΛΠΕ +2,35%, ΜΟΗ +2,17%, ΣΑΡ +1,71%, ΣΕΝΕΡ +1,00%, ΕΥΡΩΒ +0,98%, ΑΡΑΙΓ +0,92%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,60%, και ΕΤΕ +0,22%. Για τα τέσσερα τελευταία δεν θα λέγαμε πως προτιμήθηκαν, αλλά πως δεν υπήρξε διάθεση για ρευστοποιήσεις.
Στον αντίποδα με μηνιαίες απώλειες πολλαπλάσιες των δεικτών εντοπίσαμε τις ΠΕΙΡ -7,10%, ΓΕΤΕΡΝΑ -6,14%, ΔΕΗ -6,13%, ΤΕΝΕΡΓ -5,09%, ΛΑΜΔΑ -4,99%, ΑΛΦΑ -4,83%, ΕΥΔΑΠ -4,62%, ΤΙΤC -3.87%, ΟΤΕ -3,83%, ΚΟΥΕΣ -2,92%, ΟΠΑΠ -2,69%, ΕΛΧΑ -2,43%, ΜΥΤΙΛ -1,11%, ΕΕΕ -0,92%. Μόλις οι δύο τελευταίες μετοχές είχαν απώλειες περίπου ισοδύναμες με των δεικτών. Ενώ 12 μετοχές που φιλοξενούνται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια πιέστηκαν υπολογίσιμα. Ετήσια κέρδη που να δικαιολογούν την ενθυλάκωση μέρους εξ αυτών είχαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ και ΤΙΤC.