Στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου είχαμε έναν αξιόλογο τζίρο, που αποδίδεται στις κινήσεις λόγω της εισόδου της ΠΕΙΡ σε δείκτη της MSCI για αντικατάσταση της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία εντάσσεται σε άλλον δείκτη της MSCI. Γενικά οι αλλαγές αυτού του τύπου προκαλούν κινητικότητα σε παθητικά αμοιβαία. Δεν επιτρέπεται συνεπώς να βγάλουν οι ιδιώτες επενδυτές σημαντικά συμπεράσματα απ’ αυτή τη δραστηριότητα, γιατί είναι πιθανό να τους ξεγελάσει. Αντίθετα σημαντικά μηνύματα στέλνει η διατήρηση του κλεισίματος του Γ.Δ. πάνω από τις 1.300 μονάδες σε 27 από τις 36 τελευταίες συνόδους. Η δε δυναμική της αγοράς χθες περιγράφεται ως εξής: πλάγια κίνηση του Γ.Δ. από τις 12:02 ως τις 17:00 μεταξύ των 1.312 και 1.314 μονάδων, με κλείσιμο στις 1.312,5.
Ενώ με 11 συνεδριάσεις του Ιουνίου το επίπεδο των 1.262 μονάδων, μετά τις 29/6, αποδείχθηκε πως είναι η σημαντικότερη στήριξη της αγοράς που δεν παραβιάστηκε, παρά τις δοκιμασίες λόγω των πιέσεων στο διάστημα από τις 11 ως τις 22 Αυγούστου. Αυτά τα ολίγα και απλά, άρα ευκόλως ελεγχόμενα στατιστικά δεδομένα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του δεύτερου μήνα του συνήθως αδιάφορου καλοκαιρινού τρίτου τριμήνου, που φέτος, μόνο αδιάφορο δεν ήταν. Η περιγραφή της δυναμικής της συνεδρίασης δεν ήταν στα σχέδιά μας, αφού θέλαμε χώρο για να σχολιάσουμε την εικόνα των blue chips στο τέλος Αυγούστου.
Από τις μεταβολές των blue chips του Αυγούστου έγινε σαφής η επιλεκτικότητα των θεσμικών στον μήνα που οι βασικοί δείκτες απέκτησαν απώλειες της τάξης του 2%, με τον Γ.Δ. στο -1,72% τον 25άρη στο -1,6%, τoν FTSEM στο -1,17% και τον ΔΤΡ στο -2,18%. Με κέρδη κατέληξαν οι: ΒΙΟ +5,89% ΜΠΕΛΑ +5,08%, ΟΤΟΕΛ +3,66%, ΕΛΠΕ +2,35%, ΜΟΗ +2,17%, ΣΑΡ +1,71%, ΣΕΝΕΡ +1,00%, ΕΥΡΩΒ +0,98%, ΑΡΑΙΓ +0,92%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,60% και ΕΤΕ +0,22%. Για τα τέσσερα τελευταία δεν θα λέγαμε πως προτιμήθηκαν, αλλά πως δεν υπήρξε διάθεση για ρευστοποιήσεις.
Στον αντίποδα με μηνιαίες απώλειες πολλαπλάσιες των δεικτών εντοπίσαμε τις: ΠΕΙΡ -7,10%, ΓΕΤΕΡΝΑ -6,14%, ΔΕΗ -6,13%, ΤΕΝΕΡΓ -5,09%, ΛΑΜΔΑ -4,99%, ΑΛΦΑ -4,83%, ΕΥΔΑΠ -4,62%, ΤΙΤC -3,87%, ΟΤΕ -3,83%, ΚΟΥΕΣ -2,92%, ΟΠΑΠ -2,69%, ΕΛΧΑ -2,43%, ΜΥΤΙΛ -1,11%, ΕΕΕ -0,92%. Μόλις οι δύο τελευταίες μετοχές είχαν απώλειες περίπου ισοδύναμες με των δεικτών. Ενώ 12 μετοχές που φιλοξενούνται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια πιέστηκαν υπολογίσιμα. Ετήσια κέρδη που να δικαιολογούν την ενθυλάκωση μέρους εξ αυτών είχαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ και ΤΙΤC. Τα συμπεράσματα δικά σας, η στήλη έκανε τη δουλειά αυτή, σε μέρα με συχνές διακοπές ρεύματος.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Ισορροπία στο κενό
Οι πληροφορίες όσων σπούδασαν Φυσική και αφομοίωσαν τις αρχές της θερμοδυναμικής βοηθούν πολύ στην κατανόηση διαφόρων καταστάσεων που δεν έχουν άμεση σχέση με φυσικά φαινόμενα, αλλά με ποικίλα κοινωνικά. Η φύση απεχθάνεται το κενό και γι’ αυτό όπου εμφανίζεται, σπεύδει με κάθε τρόπο να το καλύψει. Το ίδιο ισχύει και στο πολιτικό πεδίο. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως εκεί υπάρχει ομοιότητα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αφού αυτά σχηματίζονται γύρω από ισχυρούς πόλους και έλκουν ή απωθούν κάθε φορτισμένο σωματίδιο (πολίτη). Την ύπαρξη κενού αντιλαμβάνονται ευφυείς προσωπικότητες, που, έχοντας μετρήσει σε διάφορους τομείς τις δυνατότητές τους, δεν διστάζουν να προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν. Πρόσφατο παράδειγμα το Ποτάμι, που μπορεί να μη δικαίωσε πλήρως το δημιουργό του, αλλά ανέδειξε αρκετούς πολιτικούς παράγοντες που φιλοξενούνται τώρα σε άλλα πολιτικά σχήματα. Είναι τώρα εμφανές το κενό στην πολιτική σκηνή της χώρας στον χώρο της αντιπολίτευσης συνολικά. Κάθε προσπάθεια κάλυψής του καλό θα φέρει, δημιουργώντας την απαραίτητη και απούσα σήμερα ισορροπία.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης