Το δολάριο ΗΠΑ αψηφά όσους πόνταραν σε πτώση του, καθώς η ανάκαμψη του 2023 συνεχίζεται. Ένας δημοφιλής δείκτης της αξίας του δολαρίου πλησιάζει μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών. Το αμερικανικό νόμισμα αποδεικνύει έτσι ότι οι συζητήσεις περί αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας είναι μάλλον πρόωρες.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο ΙCE Us Dollar Index DXY, που μετράει την αξία του έναντι των κυριότερων αντιπάλων του στην αγορά συναλλάγματος, κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, στις 104,13 μονάδες. Σύμφωνα με το MarketWatch, αν σπάσει το φράγμα των 104,7 μονάδων, θα σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαρτίου και θα έχει τη δυναμική για περισσότερα κέρδη.
Τα στοιχεία του SWIFT
Μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που θέλουν να δουν τον ρόλο των δικών τους νομισμάτων να ενισχύεται και την εξάρτηση από το δολάριο να περιορίζεται. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα από το SWIFT, το πλέγμα των διεθνών διατραπεζικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, έδειξαν ότι το δολάριο δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλές ως μέσο διακανονισμού διεθνών εμπορικών συναλλαγών και συναλλαγών.
Το 46% των διατραπεζικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα τον Ιούλιο ήταν σε αμερικανικό δολάριο. Το μερίδιο του κινεζικού γιουάν αυξήθηκε, ενώ του ευρώ υποχώρησε.
Οι BRICS
Να υπογραμμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα δεδομένα από το SWIFT έφτασαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδα εν μέσω της Συνόδου Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, όπου όλες οι χώρες παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την αποδολαροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Η συμμαχία των αναδυόμενων οικονομιών ανακοίνωσε σχέδια να αποδεχθεί μια σειρά από νέα κράτη μέλη στην πρώτη διεύρυνσή της μετά από 13 χρόνια, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη βούληση για αύξηση της επιρροής της.
Βεβαίως, η συζήτηση για αποδολαριοποίηση δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά έχει λάβει εκ νέου την προσοχή καθώς η Κίνα, η Ρωσία και άλλοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να προωθήσουν διμερείς συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα. Οι δύο αυτές χώρες, ωστόσο, σημειώνει το MarketWatch, δεν είναι οι μόνες που απογοητεύονται από την ανθεκτικότητα του δολαρίου.
Και οι αναλυτές – Κασσάνδρες
Έρευνα του Bloomberg News στα τέλη του περασμένου έτους για τις προοπτικές του 2023 έδειξε ότι οι επενδυτικοί οίκοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ περίμεναν ευρέως το δολάριο να αποδυναμωθεί φέτος, εκτιμώντας ότι το υψηλό δύο δεκαετιών στο οποίο είχε φτάσει ο δείκτης Δολαρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε σηματοδοτήσει την κορύφωσή του.
Ο Δείκτης είχε ανέλθει έως τις 114,78 μονάδες στις 28 Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το τιμωρητικό sell off σε μετοχές και ομόλογα είχε αναδείξει το αμερικανικό νόμισμα τότε σε ασφαλές καταφύγιο των αγορών. Έκτοτε το δολάριο όντως υποτιμήθηκε. Ωστόσο τώρα με τις πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ να πιέζουν υψηλότερα και τον διοικητή της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να υπαινίσσεται την πιθανότητα περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων αργότερα αυτό το έτος, οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για ενίσχυση του νομίσματος.
«Οι διαφορές στα επιτόκια και η σχετική οικονομική ισχύς είναι το θεμέλιο [της ισχύος του δολαρίου]», δήλωσε στο MarketWatch ο Ματ Μίσκιν, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της John Hancock Investment Management. Εξήγησε επίσης πως οι προσπάθειες του Πεκίνου να τονώσει την κινεζική ανάπτυξη συμβάλλουν και αυτές στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι του κινεζικού γιουάν. Η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ο παράγοντας εκείνος που δίνει ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ. Τα στοιχεία της έρευνας PMI που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι τόσο ο τομέας υπηρεσιών όσο και εκείνος της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ βρίσκονται σε τροχιά επιβράδυνσης. Σε βαθμό που κάποιοι πλέον δεν θεωρούν και τόσο δεδομένη τη νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι ίσως η Κριστίν Λαγκάρντ να θελήσει να τηρήσει στάση αναμονής.