Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ερμηνεία των δηλώσεων Πάουελ, Λαγκάρντ

EUROKINISSI

Με 6,2 εκατ. ευρώ και κανένα blue chip πτωτικό, ο ΓΔ βρέθηκε στο τέλος του πρώτου ημίωρου στις 1.314 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερο από +1%. Σε συντονισμό με τις υπό ανάπτυξη αγορές μετοχών στην Ασία και το σημαντικότερο ήταν πως το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 1.304,5 μονάδες. Όσο για την εικόνα των ευρωπαϊκών, την καθόριζε η περίπου ίδια για όλα άνοδος (της τάξης του +0,7%). Η ενδελεχής μελέτη των αναλύσεων για την κινεζική αγορά είχε αναδείξει ως αιτία της προτίμησης των ελληνικών αξιών την αδυναμία που αποτύπωναν τα δεδομένα της κινεζικής οικονομίας.

Στις 11:30, πάντως, ο τζίρος πέρασε τα 12 εκατ. και ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 1.315,5 μονάδες, με κέρδη +1,25%. Ήταν εύκολος ο υπολογισμός της ταχύτητας ανόδου του τζίρου. Έτρεχε με σταθερό ρυθμό αύξησης τα 12 εκατ. ευρώ την ώρα, αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία, σε όσες παλαιές καραβάνες απευθύναμε το ερώτημα πως κάποια στιγμή θα ξεκίναγαν οι ρευστοποιήσεις. Φαινόμενο σύνηθες μετά την εκτίναξη των βασικών δεικτών με το άνοιγμα, το οποίο είχε γίνει και κατώτερο μέρας. Λαθέψαμε άπαντες. Η υποχώρηση μετά τις 11:18 που σημειώθηκε το μέγιστο στις 1.317 περίπου μονάδες γινόταν αργά και στο τρίτο ημίωρο η αύξηση του τζίρου μετρήθηκε στα 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά το κλάδεμα του Γ.Δ. ήταν 3,5 μονάδες.

Από τις 11:50 ως τις 13:25 οι θεσμικοί διαμόρφωσαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με πλάγια κίνηση του Γ.Δ. μεταξύ των 1.312,8 και 1.314 μονάδων με τον τζίρο στις 12:50 στα 25,2 3εκατ. Το πλήθος των ανοδικών blue chips ήταν 22 και κέρδη άνω του 2% εμφάνιζαν ΕΛΠΕ, από 2% ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, BIO, CENER και MOH 4,3%. Η τάση δεν σχετιζόταν με τα κριτήρια για τις ελληνικές αξίες, αλλά με την παγκοσμίων διαστάσεων διάθεση για ρίσκο, που αμείωτη ήταν μόνο σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Μάλλον η ερμηνεία των τοποθετήσεων των Πάουελ και Λαγκάρντ αποτέλεσε τη βάση για όσα έγραφε το ταμπλό. Κάτι δηλαδή που συνήθως ανατρέπονταν εύκολα.

Αντ’ αυτού η ζήτηση ισορροπήθηκε με την προσφορά μετά τις 13:30 και ως τις 16:45 σε ζώνη που ορίστηκε από τις 1313,3 ως τις 1315,8 μονάδες. Δηλαδή υπήρξε κλιμάκωση στην εισαγωγή εντολών αγοράς, με αποτέλεσμα το ανώτερο μέρας να εμφανιστεί στις 17:00 και ήταν οι 1.318 μονάδες. Θεωρητικά και πρακτικά, αλλά και σύμφωνα με κριτήρια από την τεχνική ανάλυση, υπήρξε έπειτα από μια ανοδική εβδομάδα μια καθαρά ανοδική έναρξη της πρώτης βδομάδας του Σεπτέμβρη. Ας έχει μόνο μια σύνοδο δική του στις τέσσερις που απέμειναν.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Περί κληρονομιάς

Η πληροφορία πως υπάρχουν κινήσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια που σκοπεύουν στην κατάργηση κάποιων εδρών που ασχολούνται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία προέκυψε από σχόλια που έγιναν σε εκπομπή της ΕΡΤ. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, αλλά αποφασίσαμε να την αναδείξουμε λόγω της αμφισβήτησης από σύγχρονους ακαδημαϊκούς και ιστορικούς της προσφοράς της προχριστιανικής Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Σε έναν αιματοβαμμένο πλανήτη, με ηγέτες που είτε παροτρύνουν είτε προκαλούν πολεμικές επιχειρήσεις με καθημερινή χρήση υπερσύγχρονων πολεμικών όπλων, η πολιτικά… ορθή (;) αντίληψη αμφισβητεί την αξία της πολιτισμικής κληρονομίας από την αρχαία Ελλάδα. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία απορρίπτεται γιατί στην άνθησή της ανέχθηκε την ύπαρξη σκλάβων. Φιλοσοφικές αρχές με διαχρονική ισχύ αμφισβητούνται, γιατί εμφάνισαν ανοχή απέναντι στην ομοφυλοφιλία από ρατσιστές λόγω σεξουαλικών επιλογών. Αυτές οι αντίθετης κατεύθυνσης προσεγγίσεις πιθανά γίνονται για να χτυπηθούν ευρωπαϊκά κέντρα όπως η Γαλλία και η Γερμανία επειδή στήριξαν την παιδεία και τα συντάγματά τους στα διδάγματα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Ειδοποιούμε τους Έλληνες «κληρονόμους».

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης