Η έναρξη των χθεσινών συναλλαγών στην αθηναϊκή αγορά σφραγίστηκε από την ηπιότητα των εισαγόμενων εντολών αγοράς αλλά και πώλησης στις μετοχές του 25άρη, με εξαίρεση την έντονη ζήτηση για τη μετοχή της ΑΡΑΙΓ. Καθώς οι μεταβολές για 21 blue chips ήταν κάτω του +/-0,8% και η σχέση ανοδικών προς τα καθοδικά ήταν 20 προς 5 στα 35 πρώτα λεπτά, ενώ στις μετοχές του FTSEM οι κερδισμένες ήταν 10, οι καθοδικές τέσσερις και οι αμετάβλητες έξι. Θα λέγαμε πως η βάση για την εξέλιξη αυτή ήταν η δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και απουσίαζαν τα κίνητρα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, εκτός συγκεκριμένων τίτλων.
Την παγκόσμια άνοδο προκάλεσαν τα καλύτερα από το αναμενόμενο κέρδη της Nvidia, μιας εταιρείας που κατασκευάζει μικροτσίπ για την ΑΙ (την τεχνητή νοημοσύνη), και τα χειρότερα από τις αγοραίες προσδοκίες στοιχεία από τη μέτρηση των ΡΜΙ. Ο πρώτος λόγος ήταν σύμφωνος με την παραδοσιακή επενδυτική λογική, ενώ ο δεύτερος ήταν υπέρ της ανάληψης ρίσκου… από σπόντα. Διότι επιτρέπει την ανάπτυξη της ελπίδας πως οι κεντρικές τράπεζες, μετρώντας τα δεδομένα που δείχνουν απροσδόκητα μεγάλη επιβράδυνση, θα προτιμήσουν να κάνουν μια παύση από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων τους με πρώτη υποψήφια την ΕΚΤ.
Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλοί. Στην πρώτη ώρα ο τζίρος βρέθηκε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Αυτό ίσως ενίσχυσε την τάση για ρευστοποίηση θέσεων σε περισσότερα blue chips. Στο πρωινό μας σχόλιο για την ηλεκτρονική έκδοση της «Ν» τονίσαμε πως η αγορά ήταν έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό έγινε. Ξεκίνησε με άλμα +0,5% έφθασε γρήγορα (στα 18 λεπτά) στις 1.302,12 και βούλιαξε χτυπώντας δύο φορές στις 1.293 μονάδες (στις 12:06 και στις 12:33), για να περάσει στη γνωστή μετά πλάγια κίνηση σε θετικό πεδίο μεταξύ των 1.295,5 και των 1.297,9 μονάδων. Ισορροπία προσφοράς και ζήτησης μετά από άνοδο κάθοδο και αναγνώριση πυθμένα και οροφής.
Ακόμα και διακοπή μετάδοσης δεδομένων είχε η χθεσινή σύνοδος. Ήτοι είχε από όλα… κυριολεκτικά. Με αυτή την εξέλιξη, στις 15:30 ο Γ.Δ. ήταν στις 1.296,6 μονάδες με άνοδο 0,22% και τζίρο 38 εκατ. και αξία πακέτων 3,2 εκατ. ευρώ. Αυτή η εικόνα, με βάση παλαιότερες εμπειρίες, ήταν ανακουφιστική. Θα το ομολογήσουμε σήμερα: Όταν μετά την καταστροφή των σεισμών στις 7/9/1999 ο Γ.Δ. εκτινάχθηκε με αλυσίδα επτά ανοδικών συνεδριάσεων, για να φθάσει στο ζενίθ των 6.484,38 μονάδων, σκεφθήκαμε πως θα ακολουθούσε η Νέμεσις για την τότε επενδυτική απληστία. Γι’ αυτό η καταστροφή των πυρκαγιών δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Μαθήματα για κάθε στίβο
Μαθήματα από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή δόθηκαν μέσα από μια συνέντευξη αμέσως μετά την πρόκρισή του στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Τα αναγνωρισμένα λάθη αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες βελτίωσης όσων αγωνίζονται να πρωτεύσουν σε κάθε είδους στίβο: αθλητικό, επαγγελματικό, πολιτικό. Αρκεί να τα παραδέχονται ή να μην τα φορτώνουν σε τρίτους, παρά στον εαυτό τους. Ο Μίλτος Τεντόγλου πετάει σαν πουλί την ώρα που πραγματοποιεί τα άλματά του. Το πνεύμα του, όμως, είναι προσγειωμένο όταν απαντά στην ερώτηση του γιατί «αναγκάστηκε» μετά από τόσες πρωτιές να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος με την τρίτη προσπάθεια: «Ήταν βλακεία μου, που ξεκίνησε από το ότι το πρώτο άλμα ήταν άκυρο για λίγα εκατοστά και επανέλαβα το λάθος που κάνω όταν συμβαίνει αυτό. Καθώς στο δεύτερο πάτησα πολύ πίσω». Δεν είναι βλάκας όποιος παραδέχεται πως μπορεί να κάνει και καμιά βλακεία. Είναι ευφυέστατος.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης