Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έτοιμη για όλα η αγορά

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρά τα επιβαρυντικά δεδομένα για την Ευρωζώνη

Η αγορά στην Αθήνα και διεθνώς είναι έτοιμη για όλα παρά τα επιβαρυντικά για την ευρωζώνη δεδομένα των ΡΜΙ.

Στα διεθνή

Η Jennifer McKeown, επικεφαλής της Capital Economics, δήλωσε ότι οι δείκτες ΡΜΙ υπονοούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αυξάνεται ελάχιστα και ότι η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται κοντά στην ύφεση.

Οι επενδυτές θα ακούσουν συμβουλές για την πορεία των επιτοκίων την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell θα μιλήσει στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole στο Wyoming. Εκτός των ΗΠΑ, ο Stoxx Europe 600, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας αυξήθηκαν. Το γιατί παρακάτω.

Τα αποτελέσματα των Toll Brothers έδειξαν ότι η οικοδόμηση κατοικιών παραμένει ένα σημείο δύναμης στην οικονομία, παρά την αύξηση των επιτοκίων των υποθηκών. Ο Σύνδεσμος Στεγαστικών Δανείων ανέφερε ότι το επιτόκιο για τα σπίτια ενώ για 30 χρόνια ήταν σταθερό ανέβηκε στο 7,3%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Η NVIDIA, η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών για την επίτευξη χρηματιστηριακής αξίας τρις δολαρίων, κέρδισε 3,2% την Τετάρτη πριν αναφέρει τα πολυαναμενόμενα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Η NVIDIA, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής φέτος στον S&P 500, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, με πωλήσεις ρεκόρ ύψους 13,51 δις Δολαρίων στο δεύτερο δημοσιονομικό τρίμηνο, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού πριν από ένα χρόνο.

Η Nvidia και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν προωθήσει το εκπληκτικό ράλι του 2023 σε μετοχές, αψηφώντας τα υψηλότερα επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια απείλησαν τα κέρδη των εταιρειών και ενίσχυαν τις αποδόσεις σε μετρητά και στα κυβερνητικά ομόλογα στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον πληθωρισμό σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Ben Kirby, συν-επικεφαλής των επενδύσεων στη διαχείριση επενδύσεων Thornburg, δήλωσε ότι συνιστά στους πελάτες να αγοράσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα για να κλειδώσουν τις σημερινές ελκυστικές αποδόσεις και να συσσωρεύουν σε μετοχές που πληρώνουν μερίσματα, τα οποία έχουν παραμείνει πίσω από την αγορά φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,197% την Τετάρτη, μετά από τη δεύτερη μέρα με μείωση από το 4,339% τη Δευτέρα, η οποία ήταν το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από το 2007. Οι αποδόσεις μειώθηκαν επίσης σε ομόλογα 30 ετών και σε μονοετή λογαριασμούς. Οι αποδόσεις πέφτουν όταν αυξάνονται οι τιμές.

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν θα παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης αλλά η επιδείνωση της ύφεσης της ζώνης του ευρώ πυροδότησε στοιχήματα για πιθανή παύση της ΕΚΤ στις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την συνάντηση του Σεπτεμβρίου

Η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ εντάθηκε καθώς σύνθετος PMI πέφτει στο 47, ενώ η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων ήταν για 48,5. Καθώς οι υπηρεσίες τον Αύγουστο έπαψαν να είναι ένα φωτεινό σημείο και ακολούθησαν τον βιομηχανικό τομέα σε ύφεση στις δύο κορυφαίες οικονομίες της περιοχής. Η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε στη Γερμανία με τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020

Τα στοιχεία έφεραν επίσης προειδοποιήσεις ότι η παραγωγή στο μπλοκ των 20 εθνών θα συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. Η δραστηριότητα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του 2022, ενώ η προσδοκία ήταν για συνέχιση της επέκτασης σε έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα είχε έντονη ζήτηση.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τη γερμανική απόδοση 10 ετών να υποχωρεί έως και 12 μονάδες βάσης στο 2,53%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι διαχειριστές κεφαλαίων τώρα τιμολογούν μια πιθανότητα 40% αύξησης της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με 55% πριν από την ανακοίνωση .

Το ευρώ κατέρρευσε περισσότερο από ένα λεπτό έναντι του δολαρίου, για λίγο κάτω από $ 1,10 και οι αποδόσεις για το κυβερνητικό χρέος της Ευρωζώνης μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα ήταν προσεκτική για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης είχαν επιδεινωθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης.

Στην Αθήνα

Σαν γενική διαπίστωση έχουμε ότι η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 2%, σημαντικά πάνω από το 0,7% της εκτιμούμενης ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ. Μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης για το έτος θα ωθήσει τους επενδυτές να στραφούν προς το ρίσκο των ελληνικών αξιών, δεδομένου του ανώτερου ρυθμού ανάπτυξης της χώρας από τη στήριξη του προγράμματος ανάκαμψης και του RRF.

Οι επενδυτές  που υποστήριζαν ότι θα σπάσει η επίπεδη κίνηση το ΧΑ με διόρθωση ικανοποιητικών διαστάσεων, αν και απογοητεύθηκαν  από τις δυο πρώτες συνόδους της εβδομάδας δικαιώθηκαν στην σύνοδο της Τετάρτης 23/8.   Αφού οι θεσμικοί εγκατέστησαν την κάθοδο με ξεκάθαρη πτώση που εκδηλώθηκε μετά τις δυο πρώτες ώρες της συνόδου και η περίοδος των δημοπρασιών για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος έφερε τον ΓΔ έγινε πολύ κοντά στο χαμηλό μέρας.

Έχοντας τοποθετηθεί ο ΓΔ από την έναρξη σε θετικό πεδίο οι θεσμικοί γρήγορα έδειξαν πως τους διακατείχε η διάθεση για αναζήτηση οροφής  μετά από την εγγραφή του κλεισίματος της Τρίτης πάνω στις 1300 μονάδες μετά την εγγραφή του πυθμένα του εξαμήνου την περασμένη βδομάδα. Αλλά αφού χτύπησε ο ΓΔ στις 1309,90 επέλεξαν να εφαρμόσουν καθοδική δυναμική υπογραμμίζοντας την πρόθεση για επίσκεψη σε ως τις  1292,5 μονάδες περίπου για να εκδηλώσουν το βραχυπρόθεσμο των επενδυτικών τους κινήσεων.

Οι συναλλαγές δεν διέφεραν πολύ, από όσα έγιναν στις διεθνείς αγορές μετοχών όπου οι μεταβολές  των ευρωπαϊκών ήταν θετικές και άλλαξαν παρά το νευρικό αλλά επίσης ανοδικό  άνοιγμα της Wall Street. Στην Ευρωζώνη εμφάνιζαν πτωτικές μεταβολές της τάξης του -0,02% ως +0,2% όταν έκλεινε η Αθήνα.

Ο ΔΤΡ εμφάνισε μικρότερη από αυτή των βασικών δεικτών κάθοδο και βοηθητική για τον ΓΔ ημερήσια μεταβολή -0,15% και ήταν φανερό ότι ήταν ο δείκτης δεικτοβαρούς κλάδου, με σαφή τάση για διατήρηση της απόστασης από τον πυθμένα στις 1011,83 μονάδες που εμφάνισε τη Δευτέρα.

Από το σχόλιο του Δημήτρη  Τζάνα Σύμβουλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ξεχωρίσαμε:

“Ο Τζέρομ Πάουελ της Federal , η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ  και άλλοι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Δύσης θα συγκεντρωθούν στο Τζάκσον Χολ των HΠA την Παρασκευή για να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής,  με τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα (στο 3,2% στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στο 5,3% στην ευρωζώνη ο εναρμονισμένος), ιδιαίτερα o δομικός!

Ενόψει των παραπάνω, οι κλυδωνισμοί των χρηματιστηριακών δεικτών σε όλες τις διεθνείς αγορές είναι εύλογοι προκαλώντας  4 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες ως την προηγούμενη Παρασκευή  στο ελληνικό χρηματιστήριο που είχε ήδη πετύχει επιδόσεις που το κατέτασσαν στη θέση του διεθνούς πρωταθλητή  (πάνω από +40% και +70% για το Γ.Δ. και τις τράπεζες αντιστοίχως). Ήταν το αποτέλεσμα ενός παρατεταμένου profit taking των διεθνών επενδυτών με τη διαδικασία να οδηγεί σε αυξημένη συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών που τείνει πλέον στην ισόρροπη συμμετοχή τους έναντι των ξένων (στο 51,9% τον Ιούλιο) και τον αυξημένο πλέον αριθμό ενεργών μερίδων.

Την ίδια ώρα, η θερινή ραστώνη έχει αναστείλει τις εγχώριες οικονομικές ειδήσεις, όχι όμως και τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων. Έτσι, η Citi εκτιμά τη μερισματική απόδοση των ελληνικών blue chips στο 4,4% με τους Έλληνες αναλυτές να εκτιμούν ότι η συνολική μερισματική απόδοση θα ξεπεράσει φέτος το 3%. Η HSBC επιλέγει τις συστημικές τράπεζες και τρεις ακόμη εταιρείες ως προτεινόμενες επενδυτικές επιλογές (ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean), ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί το ελληνικό χρηματιστήριο στην   κορυφαία θέση των  αναδυομένων αγορών.

Τέλος, η Euroxx υπολογίζει μόλις στο 5 το P/E  των ελληνικών τραπεζών με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται  ως και +52% από τα τρέχοντα επίπεδα. Με το ελληνικό αφήγημα να παραμένει ελπιδοφόρο καθώς τρεις επενδυτικοί οίκοι θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το επόμενο δίμηνο (DBRS στις 8/9, Moody’s στις 15/9 και S & P στις 20/10). Με τον Γ.Δ. να επανέρχεται σε ανοδική κίνηση και τη μάχη με τις 1.300 μονάδες να  είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς η περιοχή  των 1.260  μονάδων αποδείχθηκε ότι αποτελεί ισχυρή στήριξη”.