Στις 13:30 ο ΓΔ κάθισε στις 1282 μονάδες με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ δηλώνοντας ταύτιση με την πανευρωπαϊκή άνοδο. Η δυναμική όμως ήταν ορισμένη από την αύξηση της ζήτησης. Από τις μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης έγινε σαφές πως δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για τη δυναμική τους. Αντίθετα στην Αθήνα αποτυπώθηκε μια βεβαιότητα πως είναι αρκετή η διόρθωση κατά 90 περίπου μονάδες από τα υψηλά έτους.
Στα διεθνή
Τα δειλά κέρδη των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων συνέβαλλαν στην πιο σαφή ανοδική δυναμική που προσέδωσαν οι θεσμικοί στα ασιατικά.
Από την UBS ειδοποίησαν : Είδαμε δύο σοβαρούς και οξείς κινδύνους για τις αγορές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από την αποδυνάμωση των εταιρικών κερδών και την πτώση των πραγματικών μισθών. Καθώς η Federal Reserve προχώρησε σε νομισματική σύσφιξη με τον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980. Όμως πρόσφατα, τα σύννεφα άρχισαν να αραιώνουν, με τους κινδύνους ύφεσης να υποχωρούν και τις προοπτικές για τις μετοχές πιο ισορροπημένες.
Τώρα έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα προκαλέσουν ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες. Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει απογοητεύσει, αλλά όχι αρκετά ώστε να αλλάξει την παγκόσμια εικόνα. Και η αδυναμία στην Κίνα μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες αγορές.
Ο Mark Haefele Chief Investment Officer της UBS στο Global Wealth Management υπογράμμισε: «Με τους κινδύνους για ύφεση να υποχωρούν, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τις αγορές μετοχών έχουν βελτιωθεί. Ωστόσο, καθώς οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις μια διόρθωση, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές που υστέρησαν αν και εξακολουθούμε να προτιμούμε περισσότερο τις τοποθετήσεις σε αξίες σταθερού εισοδήματος, ειδικά στα ποιοτικά ομόλογα.
Οι επενδυτές επέστρεψαν στη τάση απόρριψης αξιών υψηλού κινδύνου λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του πετρελαίου, καθώς και των ανησυχιών για την ανάκαμψη της Κίνας. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου έφθασαν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, και αυτό με τη σειρά του καθιστά τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές.
Μετά από μια τρίτη εβδομάδα πτώσης των μετοχών, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η Κίνα θα ενεργήσει για να στηρίξει τον τομέα των ακινήτων της και να αναζωογονήσει την οικονομία της. Αναρωτιούνται επίσης εάν στη Δύση ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει ή όχι. Το συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις.
Στην Αθήνα
Με τεχνικά άρτια ανοδική πορεία, από το ανώτερο μέρας που εμφανίστηκε από τις 14:21 και ήταν στις 1294,71 μονάδες, ο ΓΔ έπεσε στις 15:36 στις 1285,5 και κατόπιν, οι θεσμικοί τον διατήρησαν σε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 1286 και τις 1288,4 μονάδες.
Η εικόνα στο πρώτο τρίωρο λειτούργησε υπέρ της ανάληψης ρίσκου με επιμέρους τμήματα, σε αντίθεση με την αταλάντευτη άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ως τις 13:00 δική τους ώρα και την εξάντλησή της μετά. Η άνοδος, ξεπερνώντας και τις προσδοκίες των πλέον αισιόδοξων, άφησε τη σφραγίδα της σε πολλά επίπεδα. Από τον τζίρο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ως το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 1281 μονάδες, επίπεδο που θεωρείται στήριξη και έγινε αντίσταση μετά τον πυθμένα στις 1262,68 και ξανά έγινε στήριξη από χθες. Για αυτό και οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών στα πρωινά σχόλια ήταν συντηρητικές αλλά με εύστοχες επισημάνσεις.
Από το άνοιγμα επί μιάμιση ώρα ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια, μεταξύ των 1266 και 1270 μονάδων με προηγούμενο κλείσιμο στις 1263,34. Αμέσως μετά με κύματα εντολών αγοράς και τους πωλητές πιο απαιτητικούς, ο ΓΔ σκαρφάλωσε στις 1279 μονάδες. Με οδηγούς τις ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΣΕΝΕΡ, χωρίς να υποτιμάμε τη ζήτηση για ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ. Με αυτή τη δυναμική ξεκαθάρισε ο δρόμος για μετοχές που αναφέραμε και σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης. Επειδή δε οι εγχώριοι που συμμετέχουν στις συναλλαγές έχουν βασική πυξίδα τους τα συμπεράσματα από την στατιστική προϊστορία, όσα αναφέραμε αποδείχθηκαν αρκετά για ακόμα ένα σκαλοπάτι στην πορεία του μέσου όρου.
Έτσι μετά από πλάγια κίνηση γύρω από τις 1280 μονάδες, από τις 12:36 ως τις 13:20, είχαμε μια σχεδόν κατακόρυφη πορεία που στις 13:50 είχε οδηγήσει τον ΓΔ στις 1290 μονάδες. Το ταμπλό φώναζε πως οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών μόλις διαπίστωσαν την επιστροφή στο ρίσκο για τις αγορές της Ευρώπης σήμαιναν: Γρηγορείτε ιδιώτες επενδυτές ή, “όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε” οι υπόλοιποι καθίστε έξω και βλέπετε τα τρένα να περνούν. Καθώς στις 14:30 η μεταβολή του ΓΔ έκρυβε μια υπερβολή αφού ήταν της τάξης του +2,5% και ο ΓΔ είχε φθάσει οριακά κάτω από τις 1295 μονάδες.
Για αυτό και οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών στα πρωινά σχόλια ήταν συντηρητικές αλλά με εύστοχες επισημάνσεις.
Από τον κ Καυκά της Leon Depolas Sec. τονίστηκε: Δυσαρεστημένοι φάνηκαν οι επενδυτές στην Κίνα μετά την χαμηλότερη των εκτιμήσεων μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα με αποτέλεσμα στο κόκκινο να βρίσκονται οι δείκτες Hang Seng και Shenzhen CSI 300 και σήμερα (χθες) το πρωί. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό και σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά ενδεχομένως το σημαντικότερο είναι οι ομιλίες των Λαγκαρντ και Πάουελ στο Jackson Hole την Πέμπτη και Παρασκευή. Για τον ΓΔΧΑ διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών βραχυπρόθεσμα στην περιοχή των 1220-1320 μονάδων.
Από τον κ Συμεών Μαυρουδή της Fast Finance μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
“Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αντανακλαστικά (ή όχι) των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα των 1260-1265 μονάδων. Εδώ θα κριθεί και η βραχυπρόθεσμη αντοχή του Δείκτη, με την επόμενη σοβαρή στήριξη να είναι πάνω στη μεσοπρόθεσμη τάση στη ζώνη των 1200 μονάδων. Όπου και ο ΓΔ θα γράφει περίπου -11% (1200), αντιστοιχίζοντας με την πραναφερθείσα διόρθωση του Μαρτίου. Είτε στο σενάριο βαθύτερης διόρθωσης, είτε στο σενάριο απευθείας ανάρρωσης (πρώτη αντίσταση οι 1290), η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει. Το ΧΑ κινείται δυνατά, με αυξημένες πιθανότητες να δει νέα υψηλά κίνησης και 9ετίας σύντομα, χάρη στο δίπτυχο υψηλής (προσδοκώμενης) οικονομικής μεγέθυνσης και ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Και όσο δεν προκύπτει κάποιος κρίσιμος αρνητικός παράγοντας, το (πτωτικό, προσώρας) momentum δίδεται εκ των έξω, και απλά χαλάει τις τιμές κτήσης των αγοραστών”.
Από την Merit Sec. υπογράμμισαν: Σημεία στήριξης 1177 και 1254 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1306 και 1346 μονάδες και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πράσινο υδρογόνο του νέου ΕΣΕΚ που δόθηκε σε διαβούλευση με τους φορείς πριν την τελική του κατάθεση στην Κομισιόν.