Μια διαφορετική και εκτός των πρόσφατων επιφυλάξεών μας συνεδρίαση ξεπρόβαλε στο χθεσινό ξεκίνημα της εβδομάδας. Στις 13:30 ο Γ.Δ. κάθισε στις 1.282 μονάδες, με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας ταύτιση στην πανευρωπαϊκή άνοδο. Η δυναμική, όμως, ήταν ορισμένη από την αύξηση της ζήτησης. Οι πωλητές ζητούσαν όλο και ψηλότερο αντίτιμο για να την καλύψουν χωρίς μείωση στις εντολές αγοράς. Η εικόνα στο πρώτο τρίωρο λειτούργησε υπέρ της ανάληψης ρίσκου με επιμέρους τμήματα, σε αντίθεση με την αταλάντευτη άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών έως τις 13:00 δική τους ώρα και την εξάντλησή της μετά.
Εδώ, από το άνοιγμα και επί μιάμιση ώρα ο μέσος όρος κινήθηκε πλάγια, μεταξύ των 1.266 και 1.270 μονάδων, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1.263,34. Αμέσως μετά, με κύματα εντολών αγοράς και τους πωλητές πιο απαιτητικούς, ο Γ.Δ. σκαρφάλωσε στις 1.279 μονάδες με οδηγούς τις ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΣΕΝΕΡ, χωρίς να υποτιμάμε τη ζήτηση για ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ. Με αυτή τη δυναμική ξεκαθάρισε ο δρόμος για μετοχές που αναφέραμε και σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης. Επειδή δε οι εγχώριοι που συμμετέχουν στις συναλλαγές έχουν βασική πυξίδα τους τα συμπεράσματα από τη στατιστική προϊστορία, όσα αναφέραμε αποδείχθηκαν αρκετά για ακόμα ένα σκαλοπάτι στην πορεία του μέσου όρου.
Έτσι, έπειτα από πλάγια κίνηση γύρω από τις 1.280 μονάδες, από τις 12:36 έως τις 13:20 είχαμε μια σχεδόν κατακόρυφη πορεία, που στις 13:50 είχε οδηγήσει τον Γ.Δ. στις 1.290 μονάδες. Το ταμπλό φώναζε πως οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών, μόλις αυτοί διαπίστωσαν την επιστροφή στο ρίσκο για τις αγορές της Ευρώπης, σήμαιναν: «Γρηγορείτε ιδιώτες επενδυτές ή “όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε”. Οι υπόλοιποι καθίστε έξω και βλέπετε τα τρένα να περνούν». Καθώς στις 14:30 η μεταβολή του Γ.Δ. έκρυβε μια υπερβολή, αφού ήταν της τάξης του +2,5% και ο δείκτης είχε φθάσει οριακά κάτω από τις 1.295 μονάδες.
Με τεχνικά άρτια ανοδική πορεία, από το ανώτερο ημέρας που εμφανίστηκε από τις 14:21 και ήταν στις 1.294,71 μονάδες, στις 15:36 ο Γ.Δ. έπεσε στις 1.285,5 και κατόπιν οι θεσμικοί τον διατήρησαν σε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 1.286 και τις 1.288,4 μονάδες. Με δεδομένη τη διακοπή της στήλης για δύο μέρες, για λόγους που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία μου, την οποία βλέπω σαν επίσκεψη στην κατασκήνωση που δεν απόλαυσα ως παιδί, θα τονίσω πως το πρωί αναρωτήθηκαν: Ήρθε το τέλος της ανόδου ή ήταν η ώρα για τοποθετήσεις; Η χθεσινή άνοδος ίσως έδωσε απάντηση, αλλά το χέρι στη φωτιά δεν θα το βάζαμε.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Εξαιρετικά επιβλαβείς…
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις σε όσους πάσχουν από καρκίνο και υπόκεινται τακτικά σε πολύπλοκες εξετάσεις, είναι αν είναι αλλεργικοί σε κάτι και ποιο είναι αυτό. Η δική μου απάντηση, για να σπάσω τον πάγο που υπάρχει για επαγγελματικούς καθαρά λόγους, είναι: «Ναι, είμαι αλλεργικός… στην ανθρώπινη βλακεία». Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα με διαφορετική αφορμή, υπάρχει και το σύγγραμμα του Λεμπέση με τίτλο «Η Τεραστία Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω». Διότι πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε έναν συμπολίτη μας που, παρά τις ειδοποιήσεις από πολλά και διαφορετικά θεσμικά κέντρα για την επικινδυνότητα των ημερών σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιών, αποφασίζει να κάψει τα ξερά κλαδιά του κήπου ή του κτήματός του. Μετά τη ζημιά, βέβαια, θα ομολογήσει πως δεν το περίμενε ή πως είχε λάβει τα μέτρα του, αλλά ο άνεμος αποδείχθηκε ισχυρότερος από ό,τι υπολόγιζε. Για πολλές δραστηριότητες οι βλάκες είναι χρήσιμοι. Στους καύσωνες, ωστόσο, είναι εξαιρετικά επιβλαβείς.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης