Πάμε, με βοήθεια από τη στατιστική προϊστορία, να προσδιορίσουμε τα πιθανότερα επίπεδα αντίστασης αντί στήριξης για τον ΓΔΧΑ. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξο, ο μέσος όρος κατά τη φετινή άνοδό του δεν εξάντλησε το περιθώριο που τεχνικά έχει. Αφού από τις συνεδριάσεις στις 18 και 19 Μαρτίου του 2014 η οροφή που σχηματίστηκε είναι στις 1.380 χονδρικά και σε κλείσιμο οι 1.370 μονάδες. Στην κορύφωσή του, που έγινε τον Ιούλιο σε μια τριάδα συνεδριάσεων (στις 25, 26 και 27) ως οροφή αναγνωρίστηκαν οι 1.350 μονάδες και σε κλείσιμο οι 1.346. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να υπάρξει μια εκτίναξη, που θα τον φέρει στην οροφή που «σχηματίστηκε» πριν από εννέα χρόνια και κάτι μήνες.
Υπάρχει ένα περιθώριο για μια ανοδική πορεία περίπου 100 μονάδων, καθόλου ευκαταφρόνητο. Αλλά το να το προσδοκά κάποιος εντός των ημερών μοιάζει αρκετά επικίνδυνο. Αυτές τις μέρες η συζήτηση για ανοδική τροχιά μοιάζει χωρίς νόημα, γιατί αυτό που απασχολεί τους διαχειριστές σε διεθνές επίπεδο είναι η εύρεση επενδυτικών λιμανιών, που δεν θα κατασπαράξουν τα κεφάλαιά τους. Σε αναλύσεις που αναρτώνται στα μεγάλα πρακτορεία οικονομικών ειδήσεων τονίζεται η προετοιμασία των διαχειριστών μετοχικών χαρτοφυλακίων για πόνο από ζημίες. Πολλοί θεωρούν πως η δραματική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υπονομεύει τις προοπτικές για εταιρείες σε άλλες αγορές που βασίζονται ωστόσο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Μπορεί το ξεπούλημα μέχρι στιγμής να έχει επίκεντρο τις κινεζικές μετοχές, αλλά ήδη η πίεση αυξάνεται για τις μετοχές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη της Ασίας, των οποίων οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τη ζήτηση από την Κίνα. Βλέπε τις τοποθετήσεις εταιρειών όπως η Caterpillar Inc. και η Dupont, που υπογραμμίζουν το ψαλίδισμα των κερδών τους, ακριβώς γιατί μειώνεται η ζήτηση των προϊόντων τους από την Κίνα. Η εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας μειώνεται γρήγορα. Ο δείκτης Hang Seng εισήλθε την περασμένη Παρασκευή σε bear market.
Η κυρίαρχη θέση της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού γεννά ανησυχίες, επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα χρηματιστήρια και στις δύο περιοχές βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις μας έως τώρα ήταν κοντά σε αυτές του στρατοπέδου των αισιόδοξων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιφυλάξεις μας διογκώνονται, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές επιδιώκουν με ξεπούλημα θέσεων να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από την πορεία της Κίνας, καθώς εκεί η ύφεση βαθαίνει. Εδώ… θα δείξει.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Κβαντομηχανική και περιβάλλον
Σε κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο επιστήμονες δουλεύουν ακούραστα για να φθάσουν σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, αφού διαπίστωσαν ότι όταν πλησιάζεται το «απόλυτο μηδέν», που για τους Φυσικούς είναι οι -273,15 βαθμοί Κελσίου, η ύλη αποκτά παράξενες ιδιότητες. Από τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα έως την κβαντική μηχανική το ψύχος παίζει τεράστιο ρόλο. Αυτά, σε αντίθεση με τις υψηλές θερμοκρασίες που εγκαθίστανται στον πλανήτη από την απουσία σεβασμού στο περιβάλλον. Έτσι διευκολύνεται η εμφάνιση πυρκαγιών, που γεννώνται από το τρίπτυχο hot dry windy. Μετά τον έλεγχο της οιασδήποτε σοβαρής πυρκαγιάς διαπιστώνεται πως έχει γίνει ακόμα ένα βήμα προς την επιδείνωση των συνθηκών που διευκολύνουν την κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος που ζούμε μέσα από τη δημιουργία ακραίου ψύχους έχει φθάσει ένα βήμα πριν από τους κβαντικούς υπολογιστές που θα διευκολύνουν την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα «αυτοκτονεί», βάζοντας διαπλανητικά… φωτιά στα μπατζάκια των πολιτικών ηγετών.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης