Σε έναν κόσμο όπου μετοχές, ομόλογα, Bitcoin, εμπορεύματα και εναλλακτικές επενδύσεις βρίσκονται σε πτώση εν μέσω φόβων για τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και κυρίως για την «υγεία» της κινεζικής οικονομίας, τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής; Υπάρχει στις αγορές καταφύγιο αρκετά ισχυρό να αντέξει την τέλεια καταιγίδα;
Φαίνεται ότι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι άλλο από… τα μετρητά. Ύστερα από περισσότερο από μία δεκαετία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, το κυνήγι της απόδοσης οδηγεί σε επενδυτικά εργαλεία συνδεόμενα με ρευστό, όπως τα money market funds (κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων).
Αυτή είναι η επιλογή και πολλών μικροεπενδυτών. Όπως εξηγεί ο 50χρονος Κιθ Χαγκ οι μετοχές κάλυπταν το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου του πριν από την πανδημία. Τώρα γιατί να αγοράζει μετοχές, όταν μπορεί να «κλειδώσει» απόδοση 5% με ελάχιστο ρίσκο;
Σκληρός ο Αύγουστος για τα χρηματιστήρια
Μέχρι και τον περασμένο μήνα το κλίμα στην αγορά ήταν πολύ διαφορετικό, με τις μετοχές να επιδίδονται σε ράλι. Τον Αύγουστο ο S&P 500 – ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών – καταγράφει πτώση 4,8%. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πλέον επώδυνη για τις μετοχές διεθνώς τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο. Και η διόρθωση προβλέπεται να έχει συνέχεια.
Το μεγάλο σορτάρισμα άρχισε: Τι φοβούνται Μπάφετ και Μπέρι (και δεν βλέπουν οι πολλοί)
Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι φοβούνται. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, απέσυραν δισεκατομμύρια από τις μετοχές και τα έριξαν σε εργαλεία μετρητών. Συγκεκριμένα τις 5 τελευταίες εβδομάδες τα μετοχικά αμοιβαία είχαν καθαρές εκροές 11,6 δισ. δολαρίων, ενώ τα money market funds είχαν καθαρές εισροές 91,1 δισ. δολαρίων.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων θεωρούνται επίσης «καταφύγιο», αφού θεωρείται αδύνατο να χρεοκοπήσουν. Ωστόσο ακόμη και αυτά δεν είναι ελκυστική επιλογή όταν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και περαιτέρω αύξησης επιτοκίων.
Σήμερα η καμπύλη απόδοσης είναι ανεστραμμένη, κάτι που σημαίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα δίνουν υψηλότερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα: Το αμερικανικό κρατικό ομόλογο διάρκειας 1 μήνα έχει απόδοση 5,37% ενώ εκείνο των 30 ετών μόλις 4,38%.
1,5 τρισ. στα money market funds
Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve φέτος οι τοποθετήσεις σε money market funds έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% στα 1,5 τρισ. δολάρια. Η μέση απόδοση στα 100 μεγαλύτερα φορολογητέα money market funds έχει φτάσει στο 5,15%, σύμφωνα με στοιχεία της Crane Data, που δημοσιεύει η Wall Street Journal. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 1999.
Τα κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων λειτουργούν ως ένα είδος τραπεζικού λογαριασμού και κατά συνέπεια, όπως σχολιάζει και η Wall Street Journal, είναι «όσο ασφαλή είναι και η τράπεζα που τα προσφέρει».