Μία από τις πιο κατάλληλες για τον προσανατολισμό των ιδιωτών επενδυτών τοποθέτηση επαναλάβαμε χθες το πρωί, τονίζοντας ότι η Αθήνα, ακόμα και στην πτώση, διατηρεί τα αποκλειστικά δικά της χαρακτηριστικά. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την εκτίμηση πως αυτό που θα κινήσει το ενδιαφέρον των συναλλασσομένων στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου θα είναι τα συμπεράσματα από τη στατιστική προϊστορία, έχουμε τη βάση των επενδυτικών επιλογών στην Αθήνα. Η κίνηση των αποτιμήσεων στα blue chips έδωσε το δικαίωμα να βρίσκεται ο Γ.Δ. σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα, με περάσματα σε αρνητικό στα τέσσερα πρώτα λεπτά, κατόπιν από τις 10:55 έως τις 10:59 και για δύο λεπτά πριν και μετά τις 13:00.
Αντίθετα, οι δείκτες στην Ευρωζώνη δεν είχαν θετική μεταβολή έως τις 14:15 και το πάλευαν, αφού στο διάστημα από τις 10:00 -δική μας ώρα- έως τις 14:15 οι απώλειές τους ξεκίνησαν από ένα 0,3%, έφθασαν το 0,5% και μετά μειώνονταν αργά, αλλά σταθερά. Καμία σχέση, λοιπόν, δεν υπήρξε μεταξύ του κλίματος της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά τονίζονται με την ελπίδα να πείσουμε ορισμένους να αντιμετωπίζουν τις δικές μας μετοχές με κριτήρια που σχετίζονται με τη στατιστική εικόνα τους. Θα λέγαμε, πάντως, ότι χθες υπήρξε για τις κερδισμένες μετοχές της Τετάρτης μια «αναψηλάφηση», με κλασικό παράδειγμα τις πιέσεις στις ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ, που ήταν ανάμεσα στις ανοδικές της προηγούμενης συνόδου.
Μια και πιάσαμε αυτή την οπτική, σημειώνουμε πως μόλις ο τζίρος ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. βρισκόταν πάνω από τις 1.281 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του +0,1%. Έχοντας έως τότε μεγαλύτερη άνοδο το +0,35% (1.284,4) και μικρότερη το -0,16% (1.278). Η διακύμανση των 6,4 μονάδων υπογραμμίζει την επιφύλαξη των επαγγελματιών να ξανοιχθούν μέσα στο κατακαλόκαιρο μετά το ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα των ΗΠΑ την προηγούμενη. Το σύστημα για θεσμικούς «προσέχουμε για να έχουμε… κέρδη», από μερικά τουλάχιστον χρηματιστήρια, ήταν χθες σε πλήρη εφαρμογή.
Δεν επιθυμούμε να ωθήσουμε στην ανάληψη ρίσκου τυφλά, αλλά να φανούμε χρήσιμοι σε όσους έχουν αποφασίσει ήδη πως τους ενδιαφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή είναι η αποστολή μας και γι’ αυτό ποτέ δεν συμπεριλάβαμε στα επιχειρήματά μας υπέρ της αθηναϊκής αγοράς την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας. Αυτό που θα βοηθούσε κάθε ιδιώτη επενδυτή σχετίζεται με το πώς κουμαντάρει τα κέρδη από τις μετοχικές του επενδύσεις. Όταν έχει παγιώσει την εμπιστοσύνη στην επενδυτική του προσωπικότητα, δεν πάει να τα ξοδέψει σε λούσα και τα επανατοποθετεί.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Ασυδοσία…
Η ύπαρξη πολλών πατεντών κατά των υφιστάμενων νομικών περιορισμών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Πολλοί, λοιπόν, αισθάνονται… υπερήφανοι, επειδή -όπως τονίζουν- εδώ όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται. Μπορείς να οδηγείς μετά τα 80, αν και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις αποκαλύπτει πως πάσχεις από νοσήματα που εμποδίζουν την επιτυχή οδήγηση. Δεν έχεις, για παράδειγμα, παρά να λαμβάνεις τα φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού. Στοιχίζει η ασυδοσία, αλλά… «επιτρέπεται». Αφού καταπιαστήκαμε με την αυτοκίνηση, καλό είναι να αναφερθούμε και στο αυτοκίνητο. Όσοι κυκλοφορούν χωρίς να έχουν δεμένα τα μάτια διακρίνουν την ύπαρξη οχημάτων πολλών και διαφορετικών «ποιοτήτων». Υπάρχουν οχήματα ηλικίας άνω της δεκαετίας που χρησιμοποιούνται από μετανάστες με παραμονή στη χώρα αρκετές επίσης δεκαετίες. Υπάρχουν ακόμα αυτοκίνητα που δεν θέλουν να αλλάξουν οι ιδιοκτήτες τους γιατί είναι αξιόπιστα, αλλά παλαιά, χωρίς να παραλείψουμε τον στόλο των νέων υβριδικών για τους ευκατάστατους. Τα στατιστικά από τα ΚΤΕΟ, ωστόσο, πληροφορούν ότι μόλις το 3% των ελεγχόμενων οχημάτων «κόβεται». Το πιστεύει κανείς;
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης