Σφυροκόπημα δέχονται τα κρατικά ομόλογα διεθνώς, καθώς μία σειρά από νέα μακροοικονομικά στοιχεία, δηλώσεις αξιωματούχων της νομισματικής πολιτικής αλλά και τα ίδια τα πρακτικά των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών διαψεύδουν τις ελπίδες που ήθελαν τον κύκλο της περιοριστικής πολιτικής να κλείνει.
Ενώ έως πρόσφατα υπήρχαν προσδοκίες ότι οι αυξήσεις επιτοκίων τελείωσαν ή ακόμη και πως οι μειώσεις δεν θα αργήσουν, τώρα το κλίμα αλλάζει και πάλι. Κάποιοι μεγαλοεπενδυτές φαίνεται να ανησυχούσαν από το περασμένο τρίμηνο για αυτή την εξέλιξη. Τώρα και οι αγορές ομολόγων εκπέμπουν σήμα SOS.
Σε υψηλά 15ετίας το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων
Οι τιμές των κρατικών ομολόγων βυθίζονται και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται στα ύψη. Η απόδοση στον δείκτη κρατικών ομολόγων του Bloomberg έχει ανέλθει στο 3,3% – τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Και ενώ οι μετοχές χαρίζουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές φέτος, όσοι επέλεξαν τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως έρχονται κατά μέσο όρο αντιμέτωποι με απώλειες 1,2%.
Πρόκειται για το στοιχείο ενεργητικού με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ του συνόλου των ομολογιακών δεικτών του Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η ανησυχία για το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη για το εταιρικό χρέος ή ακόμη και το χρέος υψηλού ρίσκου (junk bonds).
Πιέσεις από ΗΠΑ έως Γερμανία – Η εικόνα για τα ελληνικά ομόλογα
Καμία αγορά δεν ξεφεύγει των πιέσεων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους καταγράφει σήμερα αύξηση 6 μονάδων βάσης στο 4,31% – πολύ κοντά στο peak του περασμένου Οκτωβρίου, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Σε υψηλά 15 ετών, στο 4,71%, η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού κρατικού ομολόγου, ενώ το 10ετές της Γερμανίας βλέπει την απόδοσή του να ενισχύεται σήμερα κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,69%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
H απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται κοντά στο 3,95% με τις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να προσφέρουν κάποιο στήριγμα.
«Τα πρόσφατα δεδομένα είναι πιο σκληρά και έχουν πυροδοτήσει εκτιμήσεις πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν κι άλλη δουλειά να κάνουν» εξηγεί στο Bloomberg o Prashant Newnaha, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities Inc. «Το υφιστάμενο sell off οφείλεται σε αυτές τις ανησυχίες αλλά και στους φόβους για την προσφορά και τη ρευστότητα».
Νέος φαύλος κύκλος;
Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει κάνει άλμα άνω των 30 μονάδων βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Οι επενδυτές έχουν ρίξει 127 δισ. δολάρια φέτος σε funds, που ακολουθούν αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με την EPFR Global.
Ζήτηση λοιπόν υπάρχει, αλλά οι επενδυτές απαιτούν από τις κυβερνήσεις υψηλό πρίμιουμ για να τις δανείσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για έναν νέο φαύλο κύκλο δυσβάσταχτων χρεών.