Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πηγάζει από το ότι ο πληθωρισμός διατηρεί τις κεντρικές τράπεζες σε κατάσταση επιφυλακής για ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη. Αλλά η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει σήμερα τόσο διεγερτική όσο στην κορυφή της κρίσης εκ του Covid. Σύμφωνα με τον Michael Hartnett της BoA
Τα διεθνή
ΗΠΑ ΚΟΣΜΟΣ
· Οι αμερικανικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν χθες, οδηγώντας τις αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 και τους κλάδους του βιομηχανικού Dow σε υποχώρηση με τον δείκτη κάτω περίπου 360 μονάδες.
· Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων έχουν θολώσει τις προοπτικές για τους επενδυτές μετοχών. Οι ανησυχίες για την παραπαίουσα οικονομία της Κίνας, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αφομοιώνουν μια νέα παρτίδα αδύναμων κινεζικών οικονομικών δεδομένων και μια σειρά από αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων.
· Οι Dow, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν περισσότερο από 1% για πρώτη φορά από τον Μάιο, μετά από ένα ράλι υπό την ηγεσία του Nasdaq τη Δευτέρα. Ο Dow έσπασε ένα ανοδικό σερί τριών ημερών.
· Και οι 11 τομείς του S&P 500 ήταν στο κόκκινο. Η ενέργεια οδήγησε την πτώση τους, με απώλειες άνω του 2%.
· Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκαν προς το 4,220% που είναι το υψηλότερο κλείσιμό τους από τον Οκτώβριο αφού υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά.
· Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Ιούλιο, εποχικά προσαρμοσμένες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.
· Από την Τρίτη το πρωί κάποιες κινήσεις στις ασιατικές οικονομίες προβλημάτισαν και ανησύχησαν τους επενδυτές. Το μονοκομματικό κράτος της Κίνας, που είναι γεμάτο μυστικότητα, δημιουργεί ένα μαύρο κουτί γύρω από πληροφορίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με κινήσεις ανησυχητικές για επιχειρήσεις και επενδυτές παγκόσμια.
· Αποδίδεται στην έμφαση του Προέδρου Xi Jinping για την εθνική ασφάλεια, οι αρχές τους τελευταίους μήνες έχουν περιορίσει ή ολοκληρωτικά αποκόψει την πρόσβαση από το εξωτερικό σε διάφορες βάσεις δεδομένων που αφορούν πληροφορίες για την εγγραφή εταιρειών, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έγγραφα προμηθειών, ακαδημαϊκά περιοδικά και επίσημα στατιστικά βιβλία.
· Οι περικοπές στην πληροφόρηση ανταποκρίθηκαν σε ένα ειδοποιητήριο από την πλευρά των δεδομένων σχετικά με την παραπαίουσα οικονομία της Κίνας. Ανέφεραν στο Bloomberg. Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν την αποδυνάμωση της πιστωτικής ανάπτυξης, τις καταρρέουσες εξαγωγές και την μείωση των τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προέβαλαν την εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές.
· Αρμόδιοι του Γραφείου Στατιστικής απέρριψαν τις ανησυχίες για τις αδύναμες πιέσεις επί των τιμών σε ενημέρωση Τύπου, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην κινεζική οικονομία και δεν θα υπάρξει αποπληθωρισμός στο μέλλον».
ΕΥΡΩΠΗ ΡΩΣΙΑ
· Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτει στους πονοκεφάλους της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς υποστηρίζει τον υψηλό πληθωρισμό. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,8% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, εμφανίζοντας τον ισχυρότερο ρυθμό τους, προσθέτοντας στις ανησυχίες σχετικά με τις πιέσεις στη βρετανική οικονομία μέσα από τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή.
· Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε το βασικό επιτόκιο της σε μια έκτακτη συνάντηση σε 12% από 8,5%, μια μέρα αφότου το νόμισμα μειώθηκε προσωρινά αντιστοιχώντας 100 στο δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά από τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το ρούβλι αναζωογονήθηκε κάπως εν αναμονή της απόφασης, αλλά παραμένει κάτω τοποθετώντας το μεταξύ των χειρότερων νομισμάτων του κόσμου.
Στην Αθήνα
Όσα θετικά έγιναν ως τώρα τα είχαν μάλλον ενσωματώσει οι θεσμικοί στις αποτιμήσεις. Για να κινηθεί ο ΓΔ ψηλότερα, χρειάζεται μια δέσμη φρέσκων θετικών ειδήσεων.
Την ενθυλάκωση των κερδών έκαναν πράξη οι επαγγελματίες στην εβδομάδα του -2,5% για τον ΓΔ, με 20 blue chip καθοδικά και τα μισά από αυτά είχαν εβδομαδιαία απώλεια περισσότερο από -3%. Τέτοια δραστηριότητα παραμονές του δεκαπενταύγουστου είχαμε χρόνια να παρακολουθήσουμε… live.
Από τη συνεδρίαση της Δευτέρας
Στις 14:00, στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με τζίρο τότε στα 48 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ σκαρφάλωνε και ήταν στις 1283 μονάδες με μεταβολή -0,27%. Υπήρξε άνοιγμα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, πάνω στην ισχυρότερη στήριξη τις 1280 μονάδες, (έχοντας καθοδικό χάσμα 6,5 μονάδων). Κατόπιν ισχυρών πιέσεων και σε αντίθεση με την ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χτύπησε πυθμένα στις 1264,22 τρομοκρατώντας από τη βουτιά του και έδωσε ευκαιρία για μάζεμα μετοχών στα χαμηλά μέρας. Το ανώτερο ήταν οι 1284,75 μονάδες, άρα η διακύμανση σε συνεδρίαση δεκαπενταύγουστου έπιασε τις 20 μονάδες.
Στις 16:00 με τζίρο στα 63 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βρισκόταν στις 1281,54 μονάδες και ο νοών… νοείτε τι υπονοείται, αν αναφέρουμε πως ήταν μόνο τέσσερα τα ανοδικά blue chip με τις EEE στο +2,82%, ETE +2,10%, ΜΠΕΛΑ +2% και τον ΟΠΑΠ +1,3%. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ήταν η συνεννόηση μερικών ισχυρών θεσμικών και λιγοστών μεγαλομετόχων που αποφάσισαν να προστατεύσουν την εικόνα της Αθηναϊκής αγοράς. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τις αμυντικές αυτές ενέργειες σε κάθε επίθεση μέσω πιέσεων στα blue chip.
Το επίπεδο των 1280 έχει άμεση σχέση με τις παραδοχές των αγοραίων βάσει της στατιστικής.
Οι μέρες της συσσώρευσης είχαν αφήσει ως χαμηλό της αγοράς από τις 2 Αυγούστου τις 1281,70 μονάδες με κλείσιμο τότε στις 1305,85 και μεταβολή -1,39%. Ακολούθησε μια αλυσίδα κλεισιμάτων που ήταν στις 3/8 +0,65% (1314,31), στις 4/8 +0,40% (1319,52), στις 7/8 +0,09% (1320,65), στις 8/8 -0,72% (1311,19), στις 9/8 +0,46% (1317,18), στις 10/8 -0,30% (1313,20). Μετά όμως στο τέλος της περασμένης βδομάδας ήρθε το -2,01% με επιστροφή του χαμηλού μέρας στις 1281,88 και κλείσιμο στις 1286,86 μονάδες. Ενώ η τρέχουσα εβδομάδα άρχισε με εμφάνιση στο κατώτερο των 1264,22 μονάδων και κλείσιμο με απώλειες -0,62% στις 1278,87.
Επειδή δεν έχουν προκύψει αρνητικές ειδήσεις και απειλές της κερδοφορίας των εισηγμένων οι περισσότεροι θεωρούν πως οι ρευστοποιήσεις που πέρασαν την αγορά χαμηλότερα από την σοβαρή στήριξη των 1280 μονάδων προέκυψαν από κινήσεις για ενθυλάκωση των κερδών που έφερε η άνοδος της Αθηναϊκής αγορά φέτος. Για αυτό η οδός για τον καθορισμό της στάσης των επενδυτών αφορά στην στατιστική προϊστορία.