Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αναγεννάται το ενδιαφέρον για την Εναλλακτική Αγορά

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Οι πληροφορίες της «Ν» είναι ότι περισσότερες από 15 εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στην αγορά το επόμενο δεκαοκτάμηνο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναγεννάται από τις στάχτες του και την απαξίωση στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία 24 χρόνια μετά τη φούσκα του Σεπτεμβρίου του 1999.

Η αγορά  μετοχών δείχνει να γίνεται ξανά μηχανισμός άντλησης φθηνών κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς προστάζει και ο ρόλος των χρηματιστηρίων στην οικονομία κάθε χώρας. Η εποχή του ακριβού ευρώ που προκάλεσαν οι εννέα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον περσινό Ιούλιο στρέφει τις επιχειρήσεις στα χρηματιστήρια προκειμένου να πετύχουν φθηνές πιστωτικές γραμμές για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να ενισχύσουν τα κεφάλαια κίνησης.

Σχεδόν 12 μήνες πριν το Χ.Α. πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τον MSCI και τον FTSE Rusell, για να ανέβει την κατηγορία των ώριμων αγορών, έχει δημιουργηθεί ένας αξιόλογος αριθμός επιχειρήσεων που πρόκειται να διαβεί τις πύλες της αγοράς. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εισέλθουν στο Χρηματιστήριο το επόμενο δωδεκάμηνο ανέρχονται σε 10, εκ των οποίων οι δύο προορίζονται για την Εναλλακτική Αγορά και οι υπόλοιπες οκτώ για την Κύρια Αγορά.

Ο προθάλαμος

Η Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, που λειτουργεί ως προθάλαμος ενδυνάμωσης για την είσοδο στην Κύρια Αγορά, έχει αρχίσει να προσελκύει πολλές εταιρείες. Οι πληροφορίες της «Ν» είναι ότι περισσότερες από 15 εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στην αγορά το επόμενο δεκαοκτάμηνο και προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της πληροφορικής και των τροφίμων, ενώ ήδη είχαμε την πρόσφατη είσοδο στην Εναλλακτική Αγορά της εταιρείας ενδυμάτων-μαγιό Med.

Ακολουθεί η Dotsoft Α.Ε. καθώς το ενημερωτικό δελτίο εγκρίθηκε προ ημερών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για μία από τις πιο καινοτόμες και πρωτοπόρες εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών, με μακρά τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη σύνθετων έργων πληροφορικής και μεγάλη δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σύνθετα έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που κατέχει στην παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριακών λύσεων.

Η Dotsoft Α.Ε. ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2000 και λειτούργησε με τη νομική μορφή ομόρρυθμης εταιρείας από το 2004 έως τις αρχές του 2010. Σήμερα έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία και αποτελείται από στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία στις τεχνολογίες πληροφορικής και διαχείρισης έργων.

Σχέδια μετάταξης

Μέχρι το τέλος του έτους δύο εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής που βρίσκονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. σχεδιάζουν τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά, όπως έχουν επανειλημμένως εξαγγείλει οι διοικήσεις τους. Πρόκειται για τη Real Consulting και την Performance Technologies. Οι δύο εταιρείες έχουν καλύψει τα τυπικά κριτήρια διασποράς και ενδεχομένως να μη χρειαστούν μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων, γεγονός που ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία μετάταξης.

Η Real Consulting πραγματοποίησε το 2022 τζίρο 24,42 εκατ. ευρώ και EBITDA 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 στόχος είναι να αυξηθούν τζίρος και EBITDA κατά 30% και 40% αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Performance Technologies πραγματοποίησε σε ενοποιημένη βάση το 2022 πωλήσεις 42 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,2% σε σχέση με το 2021, EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ (+1%) και καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. (+9,8%).

Να σημειωθεί ότι και η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ έχει μεταταχθεί και αυτή από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά το 2019, ενώ είχε εισαχθεί στην ΕΝΑ.Plus την 1η Αυγούστου του 2008. Έως το τέλος του έτους θα έχουμε δύο υποχρεωτικές εισαγωγές ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α.

Της Νοval Property του Ομίλου Viohalco έως τις 15 Οκτωβρίου του 2023 και της Orilina AEEAΠ, του
Τρύφωνα Νάτση και της Brevan Howard έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023. Θα ήταν τρεις οι υποχρεωτικές εισαγωγές εντός του 2023, αλλά η Trade Estates, του ομίλου Fourlis, αιτήθηκε και έλαβε παράταση για την εισαγωγή της έως τις 12 Ιουλίου του 2024.

H Νοval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Ελλάδα μετά την Prodea με την εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Το 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 24 εκατ. ευρώ. H δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι δεν θα υπολείπεται των 120 εκατ. ευρώ. H Trade Estates ανήκει κατά 91,9% στη Fourlis και κατά 8,11% στην Autohellas. Το 2022 εμφάνισε έσοδα 20,8 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 27,9 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 24 εκατ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Trade Estates προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιό της να αποτελείται από 10 εμπορικά ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 255.798 τ.μ. και συνολικής αξίας 288,7 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο της Orilina ΑΕΕΑΠ είναι αξίας 96 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 14 ακίνητα εκμισθώσιμης επιφάνειας 70.000 τ.μ. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν το 2022 σε 5,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 8,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 8,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεργάζεται με τη Lamda Development, τόσο στο Ελληνικό όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαγραφές από το 2000

Εκτός από τις νέες εισαγωγές, στο Χρηματιστήριο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι διαγραφές. Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ θα εξέλθει στις 21 Αυγούστου από το ταμπλό μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς ανήκει στην κατηγορία των μετοχών υπό επιτήρηση και δεν εμφανίζει βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Πρόκειται για την 309η στη σειρά διαγραφή, ενώ ακολουθεί και η ΕΛΓΕΚΑ που θα αποτελέσει την 310η εισηγμένη στη σειρά που αποχωρεί από το 2000 (όταν ξεκίνησαν οι διαγραφές θυγατρικών πολυεθνικών) έχοντας παρουσία 24 χρόνια στην αγορά μετοχών.

Στην εγχώρια αγορά μετοχών, τα τελευταία 24 χρόνια και μετά από συνεχόμενες και με διαφορετική αφετηρία κρίσεις (χρηματιστηριακή «φούσκα» 1999-2001, 13χρονη οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.λπ.), το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη συνείδηση του κόσμου προσιδιάζει περισσότερο με «τρενάκι του τρόμου» παρά με μια οργανωμένη αγορά.

Η αγορά χρειάζεται νέες δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις για να ανανεωθούν οι επενδυτικές επιλογές και μάλιστα σε κλάδους που δεν υπάρχει παρουσία, όπως στα τρόφιμα, στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στον
κλάδο των logistics.