Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια αλλαγή στον  MSCI Standard το βασικό κίνητρο για συμμετοχή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Οι ελληνικές μετοχές, αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλες τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη και τον κόσμο.

Για την ελληνική αγορά μετοχών είμαστε στην πλέον στην περίοδο με τη λιγότερη δραστηριότητα αλλά υπάρχει κίνητρο συμμετοχής των ξένων θεσμικών που κυριαρχούν στις συναλλαγές των blue chip.

Οι ελληνικές μετοχές, αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλες τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη και τον κόσμο θα λέγαμε αφού διορθώνουν τη μέρα που η άνοδος στην Ευρώπη δίπλωσε τον βηματισμό της και πάνω από +1 κέρδιζαν Παρίσι Μιλάνο Μαδρίτη και δεν αγοράζουν μετοχές εδώ;

Στα διεθνή

  • Οι τιμές καταναλωτή ήρθαν σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν: Ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο για δεύτερο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε στο 4,7%.
  • Σημαντικό και δυνητικά ανησυχητικό σημάδι για τη Fed: Οι τιμές Supercore στον πυρήνα του δομικού επιταχύνθηκαν για πρώτη φορά φέτος. Το μέτρο, το οποίο παρακολουθεί στενά ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, περιλαμβάνει το κόστος υπηρεσιών μείον την ενέργεια και τη στέγαση.
  • Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό με τα μικρότερα συνεχόμενα κέρδη του βασικού πληθωρισμού σε δύο χρόνια υποστηρίζουν την άποψη ότι η Fed μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι όλο και πιο πιθανό να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές έκλεισαν μετά βίας υψηλότερα.
  • Οι ευνοϊκοί αριθμοί πληθωρισμού δεν θα πρέπει να οδηγούν σε μια απλή γραμμική παρέκταση για το τι είναι μπροστά, γράφει ο Mohamed El-Erian. Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές στο κόστος ενός ευρύτερου φάσματος αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να μετριάσει, ή ακόμα και να αναστρέψει, την αποπληθωριστική τάση.
  • Είναι αρκετά ανατριχιαστικό να αναπηδά κανείς στην εικονική πραγματικότητα, αλλά αποδεικνύεται ότι τα ακουστικά Quest της Meta συλλέγουν αρκετά δεδομένα ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μαντέψει το ύψος, το βάρος και την οικογενειακή κατάσταση ενός ατόμου – απλώς αναλύοντας πώς κινείται ο χρήστης. Οι ερευνητές του UC Berkeley θα μπορούσαν να διαλέξουν ένα άτομο από περισσότερους 50.000 άλλους χρήστες με 94% ακρίβεια από μόλις 200 δευτερόλεπτα δεδομένων.

Στην Αθήνα

Την είσοδο της Πειραιώς στον MSCI Standard (από τον Small Cap) ανακοίνωσε ο οίκος στην εξαμηνιαία αναθεώρησή του με την οποία παράλληλα υποβιβάζει στον Small Cap την Τέρνα Ενεργειακή.

Για την περίπτωση της Πειραιώς οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούσαν ότι μπορεί να έχει παθητικές εισροές 166 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα. Για την Τέρνα Ενεργειακή η διαγραφή μπορεί να οδηγήσει σε παθητικές εκροές ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από χθες, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.A. PLUS και στον κλάδο “Τεχνολογία”, οι 3120000 (KΟ) μετοχές της “DOTSOFT”, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΝΤΟΤΣΟΦΤ” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €3,85. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον εν λόγω τίτλο, πέρασαν μέσω του Χ.Α. τρία “πακέτα”, συνολικά 350600 τεμάχια, όλα στα 3,86 ευρώ (περίπου το 11,5% της Εταιρείας). Οι αγοραστές ανέβηκαν μέχρι τα 5,15 ευρώ (+33,77%), αλλά δεν ανταποκρίθηκαν οι κατέχοντες  με προσφορά και ο τίτλος έκλεισε αμετάβλητος.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται κυρίως στον δημόσιο τομέα, με το 76% του κύκλου εργασιών 2022 να αφορά σε τέτοια έργα. Τα υπόλοιπα έργα στον τομέα Διεθνών έργων και στον ιδιωτικό αφορούν στο 13% και 11% ο αντίστοιχα.

Ο οποίος κύκλος εργασιών 2022 ανήλθε στα 3,84 εκατ. ευρώ (+4% ετησ.), με τα EBITDA στα 1,13 (+22%) και τα καθαρά κέρδη στα 0,73 (+15%).

Με μια γρήγορη ματιά, η εταιρεία φέρνει μαζί της ως παρακαταθήκη αφενός την τεχνογνωσία και τις επαφές με τον Δημόσιο Τομέα, αφετέρου ένα ανεκτέλεστο 2,1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026. Ως προς αυτό, να σημειωθεί ότι διεκδικεί άλλα 10 εκατ. σε ανάλογους διαγωνισμούς.

Η Morgan Stanley, μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου της ΠΕΙΡ, ενίσχυσε τις προβλέψεις της για τις επιδόσεις της Τράπεζας και τη σχέση απόδοσης και κινδύνου, εξαιτίας των φθηνών αποτιμήσεων και αυξάνει την τιμή – στόχο στα 4,40 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “overweight”.

Με 10 εκατ. ευρώ ο ΓΔ στις 1313 μονάδες (σημαδιακό ψυχολογικά στον τοπική επενδυτική κοινότητα) έγραφε απώλειες -0,3% στην πρώτη ώρα.  Με κέρδη ο Ερμής να την κάνει της… προκοπής,  ήταν από τα έξη ανοδικά blue chip  η Ε£ΛΛΑΚΤΩΡ +1,2% και η ΜΠΕΛΑ στο +0,53%. Στον αντίποδα με πτώση μετρούσαμε δεκαέξι  και οι ΕΕΕ ΒΙΟ ΕΥΡΩΒ και οι ΠΕΙΡ έχαναν από -1,02% ως -1,54%.

Όλα μετρίως μέτρια και μάλλον ζυγισμένα με την ανταμοιβή του ρίσκου να εμφανίζεται στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση με την πτώση της ΙΝΚΑΤ στο -2,6% να ξεχωρίζει αφού η επόμενη καθοδική του FTSEM ήταν το ΜΠΡΙΚ στο -0,5% με ΑΛΜΥ +1,48% και ENTER +1,95% με το πλήθος πτωτικών  στο έξη.

Για άλλη μια φορά από ένα διαφορετικό παράθυρο παρατήρησης του ασανσέρ των τιμών αυτό που διευκόλυνε την παρατήρηση της πτώσης  (στις 1309 μονάδες)  από την κορυφή του 2023 (στις 1351 μονάδες) επιβεβαιώθηκε η μόνιμη φέτος εκτίμησή μας.  Στα ομόλογα παίζονται τα μπρα ντε φέρ και για την Αθήνα δεν είναι νεσεσέρ  να λάβει τίποτε από αυτά υπόψη. Οι ελληνικές μετοχές, αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλες τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη και τον κόσμο θα λέγαμε αφού διορθώνουν τη μέρα που η άνοδος στην Ευρώπη δίπλωσε τον βηματισμό της και πάνω από +1 κέρδιζαν Παρίσι Μιλάνο Μαδρίτη και δεν αγοράζουν μετοχές εδώ;

Στα 40 εκατ. ευρώ έφθασε αισίως  ο τζίρος στις 15:15 περίπου  και ο ΓΔ καθόταν πάλι γύρω από τις 1313 μονάδες με διαφορετικές στα blue chip ισορροπίες. Για μια ακόμα φορά τα όρια της διακύμανσης ορίστηκαν στο πρώτο  μέρος και ήταν οι 1319 και οι 1307 μονάδες για να ακολουθήσει μετά μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 1310 και 1314 μονάδες. Φινάλε και κλείσιμο στις 1313,20 με μεταβολή -0,30%, τζίρος 85,8 εκατ. με 22,8 σε πακέτα.

Από τον κ. Πέτρο Στεριώτη είχαμε την παρέμβαση που περιλαμβάνει την δική μας και τις διεθνείς αγορές: “Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «καλόμαθε» τους Επενδυτές λιανικής, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι αυτός δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι αυτός μοιάζει «κορεσμένος» – και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- στα υψηλά δεκαετίας.

Τεχνικά, η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά από τον Μάρτιο και εντεύθεν παραμένει σε ισχύ. «Alarm» θα χτυπήσει σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες. Μεγαλύτερες οι «συγκινήσεις» στον Τραπεζικό Δείκτη, με το επίπεδο-κλειδί να βρίσκεται στις 1.040 και ενώ ο παραβολικός SAR έδωσε «έξοδο κόπωσης» πριν λίγες συνεδριάσεις.

Για όσους κοιτούν τους τζίρους, αυτοί λάμπουν δια της απουσίας τους, συνεπώς οι μικροκινήσεις παραμένουν ακριβώς αυτό… μικροκινήσεις και δεν σηματοδοτούν κατ’ανάγκη «χώσιμο» από τους «Μεγάλους Παίκτες». Διεθνώς, αυτές τις ώρες οι Αγορές αφομοιώνουν την μηνιαία μέτρηση Πληθωρισμού των ΗΠΑ, «ζυγίζοντας» τα σενάρια τερματισμού των επιτοκιακών συσφίξεων από πλευράς Federal Reserve.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το «σιωπηλό ράλι» των τιμών του Πετρελαίου, το οποίο αν και δεν μετράται στον δομικό Πληθωρισμό, θα συνεχίσει να «πονά τις τσέπες» των τελικών καταναλωτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της «προσκόλλησης» των επενδυτικών αναλύσεων στις επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών , αυτές θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο, οπότε οι Επενδυτές έχουν αρκετό χρόνο για να «προετοιμαστούν» αναλόγως”.