Στα διεθνή
- Ο S&P 500, με τα κέρδη των μελών του να έχουν πλέον ανακοινωθεί περισσότερα από 80%, αντέδρασε στη τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο.
- Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett εκτινάχθηκε σε ρεκόρ, αφού τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
- Οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 17% για το έτος.
- Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποδίδει ακόμη αρκετά για την Palantir, της οποίας οι ετήσιες προβλέψεις πωλήσεων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο ενός προηγούμενου εύρους.
- Η Beyond Meat βυθίστηκε αφού αποχώρησε από τον στόχο της να έχει θετικές ταμειακές ροές στο δεύτερο εξάμηνο και μείωσε τις προοπτικές πωλήσεών της.
- Η Lucid σημείωσε άνοδο αφού διατήρησε την πρόβλεψή της για την παραγωγή EV για ολόκληρο το έτος, ακόμη και μετά από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη απώλεια.
- Οι μετοχές ανέκοψαν την πτώση των τεσσάρων ημερών.
- Μια νέα δημοσιονομική αναμέτρηση ετοιμάζεται στην Ουάσιγκτον.
- Το Κογκρέσο έφυγε για τις εκτεταμένης διακοπές του Αυγούστου χωρίς να επιλύσει
- Τις συγκρούσεις σχετικά με τις δαπάνες και τα κοινωνικά ζητήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής του κυβερνητικού έργου της μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
- Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τη χάραξη πολιτικής της Fed και θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σπό το να χάσει ένα σημείο ομαλής προσγείωσης σύμφωνα με την TD Securities.
- Οι ΗΠΑ θα διαγράψουν δισεκατομμύρια φοιτητικό χρέος επειδή περίπου 300.000 δανειολήπτες πέθαναν από την αρχή της πανδημίας
- Ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Zachary Kirkhorn, παραιτήθηκε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.
- Η αξίωση του Ντόναλντ Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Ε. Τζιν Κάρολ απορρίφθηκε.
- Τα προβλήματα με ορισμένες ανεμογεννήτριες της Siemens κινδυνεύουν να καθυστερήσουν την ενεργειακή μετάβαση, όπως ακριβώς τη χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, γράφει ο Chris Bryant.
- Ο κλάδος μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να αυξήσει τις τιμές και να επιβραδύνει για να αποφύγει παρόμοια ζητήματα.
- Τέτοια πισωγυρίσματα συμβαίνουν όταν αγνοούμε ένα τεράστιο πρόβλημα —σε αυτήν την περίπτωση την κλιματική αλλαγή— τότε σπεύδουμε να καλύψουμε τη διαφορά.
- Οι μετοχές ανέκαμψαν από τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο καθώς εισήλθαν τα κέρδη.
- Οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητες στα δεδομένα για τον πληθωρισμό, αντανακλώντας τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια.
- Οι αποδόσεις των ομολόγων και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών είχαν μεγαλύτερες από το κανονικό αντιδράσεις σε στοιχεία για τον πληθωρισμό που διαφέρουν από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τον Spencer Hill, ανώτερο αμερικανό οικονομολόγο της Goldman Sachs.
Με βάση σχόλια από Bloomberg:
Τα ομόλογα υποχώρησαν μετά από δηλώσεις αξιωματούχου της Federal Reserve ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ο S&P 500 σταμάτησε την πτώση τεσσάρων ημερών, ο Dow Jones Industrial Average προσέθεσε περίπου 1% ενώ ο βαρύς για τεχνολογία Nasdaq 100 σημείωσε χαμηλή απόδοση.
Ο Michael Wilson της Morgan Stanley δήλωσε ότι η υποβάθμιση του αμερικανικού δημόσιου χρέους από τη Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα και η επακόλουθη πώληση στην αγορά ομολόγων υποδηλώνουν ότι «οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για πιθανή απογοήτευση» από την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών.
Η σαφής πλειονότητα των επενδυτών αναμένει μια ύφεση στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2024, με αποτέλεσμα να θεωρούν την τρέχουσα ανοδική αγορά μετοχών ως εφήμερη και να ευνοούν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία έρευνα Markets Live Pulse, η οποία έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των 410 ερωτηθέντων αναμένουν ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα φαίνεται να κοιτάζουν πέρα από την τρέχουσα ανθεκτικότητα και αναμένουν περαιτέρω επιζήμιες επιπτώσεις από τη σωρευτική σύσφιξη της Fed τους τελευταίους 16 μήνες.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα φαίνεται να κοιτάζουν πέρα από την τρέχουσα ανθεκτικότητα της οικονομίας και αναμένουν περαιτέρω επιζήμιες επιπτώσεις από τη σωρευτική σύσφιξη της Fed τους τελευταίους 16 μήνες.
Ο Ryan Belanger, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Claro Advisors δήλωσε. «Οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες και η έκθεση του ΔΤΚ της Πέμπτης μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτό, κάτι που θα ενίσχυε τα επιχειρήματα της Fed να παραμείνει επιθετική με την πολιτική».
Βασικά γεγονότα αυτής της μέρας
Οι δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας,
Αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ,
Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ μιλάει
Μετοχές
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 21:24 ώρα Αθηνών
Ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 0,6%
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 1,1%
Ο δείκτης MSCI World σημείωσε άνοδο 0,4%
Νομίσματα
Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,1006 δολάρια
Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1,2781 δολάρια
Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,5% στα 142,47 ανά δολάριο
Ομόλογα
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,07%
Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας ανέβηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,60%
Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας ανέβηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,46%
Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 1,1% στα 81,94 δολάρια το βαρέλι
Στην Αθήνα
Χθες οι θεσμικοί όρισαν το εύρος διακύμανσης στα πρώτα 35 λεπτά με ανώτερο στις 1326,56 μονάδες από τις 10:33 και χαμηλό τις 1316,28 από τις 11:05 και κατόπιν επέλεξαν δυο επίπεδα ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δηλαδή πλάγιας κίνησης για τον ΓΔ. Από τις 11:15 ως τις 12:50 η ισορροπία ορίστηκε γύρω από τις 1323 μονάδες και από τις 13:00 ως τις 17:00 ήταν γύρω από τις 1321 (+/-2) μονάδες. Η διαπραγμάτευση γινόταν με χαμηλούς ρυθμούς αλλά με θετικό… στίγμα*, ο τζίρος των ελεύθερων συναλλαγών στα 69,444 εκατ. ευρώ, αφού το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 1319,52. Με τον όρο στίγμα αποδίδουμε το φαινόμενο στο μεγαλύτερο διάστημα της πλάγιας κίνησης να υπερτερεί το θετικό πρόσημο. Από μήνυμα για την τάση: Έστειλα δυο πουλιά στην κόκκινη μηλιά και… δε γύρισε κανένα.
Με το που άνοιξε η αγορά, το ταμπλό έγραψε: “Εδώ δεν ισχύουν όσα ανάγκασαν να ανοίξουν με πτωτικό χάσμα μισή ώρα πριν και να μείνουν σε αρνητικό πεδίο οι βασικοί δείκτες της Ευρώπης”. Γιατί ο ΓΔ στο άνοιγμα είχε ανοδικό χάσμα 3,10 μονάδων και στα πρώτα 5 λεπτά διαπιστώσαμε μια συνεχή κίνηση προς τα άνω με αποτέλεσμα το επίπεδο των 1322,62 μονάδων από τιμή ανοίγματος να είναι και κατώτερο μέρας. Οι δε 1326,6 μονάδες τιμή του ανώτερου “μέρας” στο 5λεπτό. Αλλά στο 10λεπτο με τζίρο 2 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βρισκόταν 3,5 μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο με κέρδη +0,3%. Η δυναμική με βάση τα σκαμπανεβάσματα στα πρώτα λεπτά δεν ήταν βεβαία.
Η σχέση των ανοδικών blue chip προς τα πτωτικά ήταν 16 προς 9 με ένα στα πτωτικά, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με απώλειες άνω του -1%. Στα ανοδικά κέρδη πάνω από +1% και ως +1,9% είχαν οι ΚΟΥΕΣ, ΟΤΕ και ΜΟΗ. Μεταφέρουμε αυτή την εικόνα ως αποτέλεσμα επιφυλάξεων, που γεννούσε η συντονισμένη πτώση στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης. Αποδείχθηκε ότι η δημιουργία αισιοδοξίας ήταν απατηλή και είχε μικρή διάρκεια. Οι ανοδικές του 25άρη στο ημίωρο ήταν 10 και οι πτωτικές 13 με σημαντική ανατροπή στη σχέση. Ο δε τζίρος είχε πιάσει τα 5 εκατ. ευρώ και οι απώλειες του ΓΔ που αναζητούσε πυθμένα ήταν -0,2% με τιμή τις 1317 μονάδες.
Οι πιθανές επιρροές στη δυναμική
Επέστρεψαν οι προβλέψεις για άνοδο στα επίπεδα των 100 δολαρίων από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, αφού η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά έναν ακόμη μήνα. Αυτό το μήνα τα ομόλογα καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών νέων εκδόσεων χρέους. Με τους επενδυτές να ανησυχούν για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, η προσθήκη υψηλότερου πετρελαίου στο μείγμα θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε ένα σημαντικά υψηλότερο εύρος.
Αυτά είναι βέβαιο πως τα λαμβάνουν υπόψη οι εγχώριοι αναλυτές χωρίς να προκύπτει πως ψαλιδίζουν τις θετικές προσδοκίες τους. Από τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance στο σχόλιο της εβδομάδας που πέρασε εντοπίσαμε:
“Ακόμα και διόρθωση να βγάλει η αγορά, έχοντας όλα τα περιθώρια, υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές που περιμένουν πως και πώς να πάρουν θέση την μοναδική Ευρωπαϊκή οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα.
Καλό θα ήταν οι μεσοπρόθεσμοι να μην ανησυχούν στις διορθώσεις με τους βραχυπρόθεσμους να κινούνται πιο προσεχτικά μιας και η αγορά έδειξε πως διορθώνει κατά την διάρκεια της εβδομάδας ασχέτου αν μάζεψε τις απώλειες μετά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της προηγούμενης Τετάρτης στις 1281 μονάδες. Πλέον αυτό είναι και το νέο μας στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο.
Τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης μόνο με κλείσιμο πάνω από τις 1332 μονάδες με το 1400 να είναι επόμενος στόχος. Αντίστοιχα κλείσιμο κάτω από το 1281 θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 1200-1230 με το 1264 πολύ σημαντικό επίπεδο (σε κλείσιμο εβδομάδας)”.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αποφάσισε να προσθέτει στα top picks στη λίστα των μετοχών Macro Meets Micro της περιοχής EEMEA την ΜΥΤΙΛ και από τον κλάδο των τραπεζών την ΠΕΙΡ που κέρδισε χθες +2,29% (στη θέση της ΕΥΡΩΒ) σε μέρα απωλειών -0,13% για τον ΔΤΡ. Οι προσδοκίες τους είναι για τιμή στόχο τα 43 ευρώ για την ΜΥΤΙΛ (αντιστοιχεί σε άνοδο 16%) και στα 4,27 για την ΠΕΙΡ (αντιστοιχεί σε άνοδο 22%).
Από τον Σ Μαυρουδή επιλέξαμε παρατηρήσεις για επιμέρους τίτλους
“Σε όλο το διάστημα της ισχυρής ανόδου, πέραν από τη μεγάλη απόδοση, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ποιότητα της κίνησης. Ωστόσο, μαζί με την ποιότητα έχει επανέλθει στο Χρηματιστήριο και ένα χαρακτηριστικό που εξέλειπε, αυτό της διαφοροποίησης από τίτλο σε τίτλο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τίτλοι που κινούνται διαφορετικά από άλλους, και μάλιστα πολύ διαφορετικά, ώστε να αναδεικνύεται και η ανάγκη για ορθή διάρθρωση χαρτοφυλακίου.
Η πρώτη απογοήτευση έχει έρθει από τον ΟΤΕ. Στο 12μηνο είναι ουραγός (!) στον 25άρη, και μάλιστα με σημαντική απομείωση 13,54%, την ίδια ώρα που βλέπουμε νούμερα όπως +260% από ΠΕΙΡ, +145% από ΜΥΤΙΛ και ΑΡΑΙΓ, +135% από CENER και πάει λέγοντας. Σε 6μηνο βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος του 25άρη, επίσης με αρνητική απόδοση 1,24%, πίσω από ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ που θα δούμε παρακάτω. Σε εταιρικό επίπεδο, ο ΟΤΕ παραμένει ο στιβαρός όμιλος που γνωρίζουμε. Κανένα σημαντικό γεγονός ή εξέλιξη δεν δικαιολογεί την ως άνω αναφερθείσα αποστασιοποίηση των επενδυτών, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να μοιάζει έως και πτωτική η μετοχή, σε ένα ταμπλό όπου 70 μετοχές έχουν δει πολυετή ή ιστορικά υψηλά το τελευταίο διάστημα”.