Στα διεθνή
Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη Wall Street ο S&P500 υποχώρησε -2,27%. Ο Dow έπεσε κατά -1,11%. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,30%, ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε απώλειες -1,22%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,85%,. Ο FTSE100 του Λονδίνου ψαλιδίστηκε κατά -1,69%. Ο DAX με πτώση -3,14%, ανταγωνίζεται τον CAC που έχει μεταβολή -2,16%, ενώ ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -3,27% χαμηλότερα. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -3,10%, ενώ ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -2,44%.
- Μια ακόμα εβδομάδα κερδών για πετρέλαιο, η έκτη σε σειρά. Ήταν αύξηση κυρίως λόγω της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
- Αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, με την απόδοση που αφορά τη 10ετή λήξη να αυξάνεται από 3,8% στα μέσα Ιουλίου σε 4,18% την Παρασκευή. Η καλή απόδοση των τελευταίων μακροοικονομικών δεικτών των ΗΠΑ διαλύει και πάλι την προοπτική οικονομικής επιβράδυνσης.
- Ο Fitch ανέτρεψε τη βαθμολογία “AAA” για το χρέος των ΗΠΑ. Φυσικά, η S&P το είχε ήδη κάνει δώδεκα χρόνια νωρίτερα, αλλά αυτή η συμβολική απόφαση έβαλε ξανά το χρέος των ΗΠΑ στο προσκήνιο. Οι αρμόδιοι από τον Fitch επέμειναν ότι η επιδείνωση του πολιτικού χάσματος ήταν μια πρόσθετη πηγή ανησυχίας.
- Τα ανωτέρω συνέβαλαν στη σύσφιξη μέσω ισχυρών πιέσεων των αγορών ομολόγων, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν επιπτώσεις σε μετοχές, οι οποίες χτυπήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Ενίσχυσαν επίσης το δολάριο, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, όταν το ευρώ έκανε μια μικρή ανάκαμψη στα 1,0993 δολάρια ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της απασχόλησης του Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Αθήνα
Η μεταβολή στους βασικούς δείκτες της Αθηναϊκής αγοράς και ο τρόπος με τον οποίον αυτή σχηματίστηκε υπογραμμίζουν πως τα κριτήρια των θεσμικών που δραστηριοποιούνται εδώ διαφέρει από όσα επηρεάζουν αυτούς στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια.
Στην εξέλιξη της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου οι θεσμικοί προκάλεσαν στον ΓΔ εβδομαδιαία πτώση -1,08%, στον μήνα είχε μεταβολή -1,20%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +41,92%. Στον FTSEΜ είχαμε υποχώρηση -0,65%, στον μήνα -0,33% και στο έτος επίδοση +54,74%. Ο ΔΤΡ στη βδομάδα εμφάνισε μεταβολή -0,02%, στον Αύγουστο ενίσχυση +0,73%, ενώ στο 2023 κερδίζει +70,90%. Ο FTSE25 στη υποχώρησε -1,13% ενώ στο μήνα έχασε -1,17% και στο 2023 αποδίδει +41,95%.
Δεν ήταν από τις ήρεμες, λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, εβδομάδες αυτή που πέρασε και ας ήταν η πρώτη του Αυγούστου. Άρα χρειάζεται μια ειδική οπτική για την αξιολόγηση των συναλλαγών. Την διαθέτουμε λόγω της συνηθείας να μην παίρνουμε άδεια αυτό το μήνα. Ωστόσο ο καρκίνος, ζούμε με αυτόν ένα ολόκληρο χρόνο , μας ανάγκασε να πηγαίνουμε δυο φορές το μήνα “κατασκήνωση” ήτοι χημειοθεραπεία. Αυτό σημαίνει απουσία από την αγορά την Τρίτη και την Τετάρτη.
Παράγοντες της αγοράς, θεωρούσαν πως η ανακοίνωση της Scope που είχε την αξιολόγηση της Ελλάδας μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θα είναι προάγγελος πιθανής αναβάθμισης από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, (ο Καναδικός Οίκος έχει πιστοποίηση από τις Κεντρικές Τράπεζες). Τελικά από την Scope δόθηκε η επενδυτική βαθμίδα.
Αν θελήσουμε να προβλέψουμε την τάση στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αναγνώριση οροφής στις 1324 μονάδες και στήριξης στις 1300.
Από τις 11:50, στη σύνοδο της Τετάρτης 2/8, η ζήτηση ωθώντας τις αποτιμήσεις ψηλότερα οδήγησε τον ΓΔ από τις 1282 στις 1324 μονάδες και σε αυτό συνέβαλλαν προς το τέλος της εβδομάδας μετοχές με εβδομαδιαία αξιομνημόνευτη άνοδο όπως: ΕΥΔΑΠ +6,98%, ΕΛΠΕ +4,87%, ΑΡΑΙΓ +2,83%, ΕΛΧΑ +2,68%, ΒΙΟ +1,98%, ΜΥΤΙΛ +1,38% και ακολούθησε καταϊδρωμένη η ΕΤΕ +1,10%. Δεν χρειάζονται μόνο οι τράπεζες για να αποκτήσει ανοδική ορμή η Αθήνα.
Στη βδομάδα αυτή σημαντικές ημερομηνίες στην ατζέντα της αγοράς είναι η Τετάρτη 9/8 καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου οι ΑΛΦΑ και ΕΕΕ. Επίσης την Πέμπτη θα μάθουμε αν η ΠΕΙΡ θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece αλλά και τα αποτελέσματα της η IDEAL Holdings.
Την ανοδική δυναμική των τελευταίων ημερών προσέφερε μια αισθητή βελτίωση στην επενδυτική ψυχολογία που την αύξησε η μείωση των ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη καθώς είχαμε και στην Αθήνα το φαινόμενο να ξεπερνούν τις προσδοκίες της αγοράς τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Μπορεί το investment grade της Scope μετά την R&I να μην μετρά για την ΕΚΤ αλλά πολλοί αναλυτές τόνιζαν πως θα μετρήσει για τους ενεργούς επενδυτές του φετινού καλοκαιριού.
Από την Beta Sec. για παράδειγμα τόνισαν: “Καθώς η υποβάθμιση της Οικονομίας των ΗΠΑ από τη Fitch επηρεάζει αρνητικά τις Αγορές, σε συνδυασμό με τη διάθεση για διακοπές στο εσωτερικό, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, δημιουργείται διάθεση για συσσώρευση και την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε ότι η Αγορά θα κινηθεί σε ένα εύρος συναλλαγών μεταξύ 1300 – 1350 μονάδες. Πιθανή έκπληξη θα μπορούσε να προέλθει από την αξιολόγηση της Scope για την Ελληνική Οικονομία, αν προχωρήσει σε αναβάθμιση”. Σύμφωνα με την Optima Bank: “Η Αγορά κινήθηκε υψηλότερα, ενόψει της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της Scope”. Ήτοι προεξόφλησαν την αναβάθμιση.
Στις παρατηρήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπάρχει να αναφορά για τη στήριξη του ΓΔΧΑ: “Η δοκιμασία των 1300 μονάδων, προσώρας τουλάχιστον, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να τύχει μιας διαφορετικής στάσης από την Επενδυτική Κοινότητα, όπως ήδη συμβαίνει με τους Ελληνικούς 10ετεις τίτλους, που καταγράφουν αποδόσεις μικρότερες των αντίστοιχων Αμερικανικών”.