Δεν ήταν από τις ήρεμες, λόγω καλοκαιρινής ραστώνης, εβδομάδες αυτή που πέρασε, και ας ήταν η πρώτη του Αυγούστου. Μήνα με δύο πανσελήνους και τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας, εκτός Χριστουγέννων και Πάσχα. Όποιος επίσης τολμά να δει ειδήσεις από τηλεοπτικά κανάλια, αντί να τις μαθαίνει από τον όμιλο της «Ν», γνωρίζει με τις απανωτές επαναλήψεις πως οι διακοπές των Ελλήνων είναι στην κορύφωσή τους. Άρα χρειάζεται μια ειδική οπτική για την αξιολόγηση των συναλλαγών. Τη διαθέτουμε λόγω της συνηθείας να μην παίρνουμε άδεια αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, ο καρκίνος, ζούμε με αυτόν έναν ολόκληρο χρόνο, μας ανάγκασε να πηγαίνουμε δυο φορές τον μήνα «κατασκήνωση», ήτοι χημειοθεραπεία. Αυτό σημαίνει απουσία από την αγορά την Τρίτη και την Τετάρτη.
Αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πως η ανακοίνωση της Scope, που είχε την αξιολόγηση της Ελλάδας μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θα είναι προάγγελος πιθανής αναβάθμισης από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (ο καναδικός οίκος έχει πιστοποίηση από τις κεντρικές τράπεζες). «Οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες» σημειώνει η DBRS σε ανακοίνωσή της πριν από την αναγνώριση του αξιόχρεου από τη Scope.
Αν θελήσουμε να προβλέψουμε την τάση στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αναγνώριση οροφής στις 1.324 μονάδες και στήριξης στις 1.300. Από τις 11:50, στη σύνοδο της Τετάρτης (2/8), η ζήτηση, ωθώντας τις αποτιμήσεις ψηλότερα, οδήγησε τον Γ.Δ. από τις 1.282 στις 1.324 μονάδες και σε αυτό συνέβαλαν προς το τέλος της εβδομάδας μετοχές με εβδομαδιαία αξιομνημόνευτη άνοδο όπως: ΕΥΔΑΠ (+6,98%), ΕΛΠΕ (+4,87%), ΑΡΑΙΓ (+2,83%), ΕΛΧΑ (+2,68%), ΒΙΟ (+1,98%), ΜΥΤΙΛ (+1,38%) και ακολούθησε καταϊδρωμένη η ΕΤΕ (+1,1%). Δεν χρειάζονται μόνο οι τράπεζες για να αποκτήσει ανοδική ορμή η Αθήνα.
Στη βδομάδα αυτή σημαντικές ημερομηνίες στην ατζέντα της αγοράς είναι η Τετάρτη (9/8), καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου οι ΑΛΦΑ και ΕΕΕ. Επίσης, την Πέμπτη θα μάθουμε εάν η ΠΕΙΡ θα προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece, αλλά και τα αποτελέσματα της Ideal Holdings. Η σειρά των εκπλήξεων έχει μεγαλύτερη σημασία από τη ροή των προγραμματισμένων οικονομικών γεγονότων. Αυτό αξίζει να σκέφτεται ο κάθε διαχειριστής αυτές τις μέρες για να κρατά την ψυχραιμία του στις νευρικότητες του καλοκαιριού, που ενίοτε οφείλονται στην απουσία βάθους στις συναλλαγές, παρά στο ειδικό βάρος της είδησης. Ανήσυχο και ενδιαφέρον το φετινό καλοκαίρι.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
«Κούρεμα» και τιμωρία…
Μία αναγνώριση και παράλληλα επιβράβευση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ήταν η πιστοποίηση, από ακόμα έναν οίκο αξιολόγησης, της δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων και με βαθμολογία που τραβάει τα ελληνικά ομόλογα από τον λάκκο με τα «σκουπίδια». Θα ήθελαν πολλοί από τους πολιτικούς που ανήκουν στην κομματική ελίτ των σχημάτων που πέρασαν από την εξουσία από το 2009 έως σήμερα, να φωνάξουν πως ήταν και αυτοί παρόντες στους αγώνες και τις αγωνίες των Ελλήνων μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων μιας χώρας της Ευρωζώνης. Αλλά για τη στήλη ο χρόνος μετράει από την ώρα που έγινε το περίφημο «κούρεμα» του χρέους, ήτοι από το PSI του 2012. Ομόλογα αξίας 198 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» (κατά 106 δισ.) μέσω ανταλλαγής με καινούργια αξίας 92 δισ. ευρώ. Ποιοι τιμωρήθηκαν για το «κούρεμα» χρέους; Οι πολίτες, με 10 χρόνια πιστωτικής κρίσης. Οι πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να περάσουν σχεδόν όλοι από… κάποια «μνημονιακή» κυβέρνηση.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης