Αχ ο μπαγλαμάς (το «όργανο» με το οποίο επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ). Αν ήξεραν οι Αμερικανοί τη μεταφορική έννοιά του στα ελληνικά, θα τη χρησιμοποιούσαν προχθές, όταν παρέλαβαν την υποβάθμισή τους, μεσάνυχτα για εμάς, στα χέρια του Αρσένη και άξαφνα η επενδυτική κοινότητα παγκόσμια άρχισε να βλέπει κάθε μετοχική αξία σαν ξένη προς τα συμφέροντά της. Από τον τρόπο γραφής μας γίνεται σαφές πως η διόρθωση δεν στεναχώρησε, αλλά μάλλον χαροποίησε. Ένα τονίζουμε. Στις 12:00, με τζίρο σε 90 λεπτά 42,2 εκατ. ευρώ ή με μέση ταχύτητα στην αξία συναλλαγών τα 28 εκατ. την ώρα, όλα τα blue chips έχαναν και η μικρότερη πτώση ήταν το 1% με τη μεγαλύτερη το 6%. Ο δε Γ.Δ. ήταν στις 1.285 μονάδες με απώλειες 3%.
Αυτή η εικόνα, βέβαια, ήταν το αποτέλεσμα του πανικού που προκλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα για τις μετοχές, μετά την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παντού. Τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ενδοιασμοί σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς. Το κλάδεμα αφαιρεί τις δικαιολογίες περί ακρίβειας λόγω υπερβολών στη ζήτηση μέχρι πρόσφατα. Το αστείο, ωστόσο, είναι πως πάλι αδρανείς θα μείνουν οι περισσότεροι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές, γιατί ελάχιστοι έχουν το κουράγιο να τοποθετήσουν κεφάλαια σε πτωτικές συνόδους.
Στις 12:30 ο τζίρος έπιασε τα 59 εκατ. ευρώ και οι συναλλασσόμενοι κάθισαν στα στασίδια για παρακολούθηση της εισαγωγής εντολών από τα ισχυρότερα χέρια. Ο Γ.Δ. καθόταν τότε στις 1.292 μονάδες, με απώλειες 2,3%. Ξεκάθαρα μια λιγότερο αγχωμένη διαπραγμάτευση εγκαθίστατο στο Χ.Α., με πτωτική μεταβολή για τους Γ.Δ., 25άρη, ΔΤΡ και FTSEM στο 2,4% έως 2,7%. Μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης το διάγραμμα του Γ.Δ. θύμιζε ένα κάπως ασύμμετρο «V». Η δε πρώτη ώρα με τους ρυθμούς που αντιστοιχούν στον τζίρο που προαναφέραμε, είναι μεγάλο «μάθημα» από επαγγελματίες προς νεαρότερους επαγγελματίες.
Το ταμπλό είπε: Αφού αποφασίζεται παγκόσμιο ξεπούλημα, καλό είναι οι έχοντες τις μεγαλύτερες θέσεις να ξεφορτώσουν αποφασιστικά και γρήγορα, ορίζοντας επίπεδα χαμηλών που κόβουν τη διάθεση στους πιο αδύναμους διαχειριστές για ρευστοποιήσεις. Να γιατί το δεύτερο ανεστραμμένο σκέλος, έχοντας μικρότερη ανοδική κλίση από την οξεία κατρακύλα του πρώτου, τόνιζε τη βιασύνη για τον ορισμό μέσα σε 80 λεπτά του πυθμένα των 1.281,7 μονάδων (-3,22%) και τη βασανιστική μετά τις 12:00 έως και τις 17:00 προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών. Με άνοιγμα χθες στο -1,08% και παρκάρισμα στις 17:00 στο -1,25% ολοκληρώθηκε μια ευεργετική για τολμηρούς ιδιώτες πτώση.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Στον ρυθμό της Fitch
Η αντίδραση από τους αρμόδιους για την οικονομία των ΗΠΑ στην απόφαση του οίκου Fitch Ratings να υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα πιθανά εξέπληξε ή τουλάχιστον προβλημάτισε. Διδάσκει όμως, υπογραμμίζοντας την ομοιότητα των προσπαθειών από ασκούντες την εξουσία να αντιμετωπίσουν το τράβηγμα του αυτιού από ανεξάρτητους θεσμούς ελέγχου που στηρίζουν(;) και δημιούργησαν για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας. Η απόφαση της Fitch ήρθε δύο μήνες μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, που υπογράμμισε τη δυσκολία της Ουάσιγκτον να ξεπεράσει τον κομματικό πόλεμο για να εκτελεστούν βασικές λειτουργίες της κυβέρνησης. Τον Οκτώβριο, επί του ιδίου προβλήματος, θα κοντραριστούν τα κόμματα. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ανεπιτυχής προσπάθεια αποτροπής της υποβάθμισης πριν από την ανακοίνωση. Ορισμένοι επιχείρησαν να καταστρέψουν την ισχύ της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη, αφού ελήφθη… αψηφώντας την κοινή λογική. Κάποιοι δήλωσαν ότι η υποβάθμιση ήταν μια αντίδραση στην απερίσκεπτη συμπεριφορά… από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Διαπιστώνονται τεράστιες ομοιότητες, ανεξαρτήτως μεγέθους χώρας!
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης