Η εντυπωσιακή έναρξη των συναλλαγών στην πρώτη σύνοδο του Αυγούστου, που παραδοσιακά για την ιστορία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς είναι συνήθως καθοδικός μήνας μέσα στο έτος, έφερε κέρδη της τάξης του 0,5%, με τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ στα 40 πρώτα λεπτά. Για την Αθήνα, στις 23 χρονιές του 21ου αιώνα οι έντεκα Αύγουστοι είχαν απώλειες σε μηνιαία βάση. Αλλά μερικοί είχαν κλαδευτική ικανότητα που σπάνια εμφανίζεται. Δηλαδή τον Αύγουστο του 2011 η πτώση ήταν 23,93%, το 2015 η πτώση ήταν 21,73% και τον Αύγουστο του 2000 ο Γ.Δ. είχε βουλιάξει κατά 10,81%. Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι από το 1997 έως τώρα, ψαλιδίσματα μεγαλύτερα των αυγουστιάτικων εμφανίστηκαν μόνο δύο, τον Οκτώβριο του 2008 με ένα -27,87% και τον Μάιο του 2012 με μεταβολή -24,93%.
Αυτά αναφέρονται, διότι έχουμε την πρόθεση να κρατήσουμε σε επαγρύπνηση όσους ιδιώτες επενδυτές τόλμησαν και τοποθετήθηκαν σε ελληνικά blue chips. Ενδιαφέρον, βέβαια, υπήρξε και για μετοχές του FTSEM, με αποτέλεσμα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να εμφανίσει τον Ιούλιο μηνιαία άνοδο 10% με επίδοση +55,8% για το 2023. Παράλληλα, στην Ευρωζώνη υπήρχε συντονισμός πιέσεων και κανένας από τους βασικούς δείκτες δεν είχε κέρδη. Η πρώτη σκέψη μας ήταν ότι θα βλέπαμε εάν η ανοδική δυναμική στο ξεκίνημα ήταν μαξιλάρι απορρόφησης των πιέσεων που θα ακολουθούσαν ή δήλωση ισχυρών θεσμικών πως η Αθήνα χρηματιστηριακά είναι… «ανεξάρτητο νησί».
Με τη συμπλήρωση πέντε ωρών διαπραγμάτευσης είχε καταστεί σαφές πως το ξεφόρτωμα άρχισε χθες αμέσως μετά το πρώτο τέταρτο. Χρειάστηκε, όμως, να περάσουν μία ώρα κι ένα τέταρτο για να ξεκαθαρίσει η τάση, αφού έως τις 11:47 έμοιαζε με συσσώρευση γύρω από τις 1.340 μονάδες. Η αναζήτηση πυθμένα ήταν ο άξονας των συναλλαγών, ενώ σχετικά με το ανώτερο ημέρας, που ήταν περίπου οι 1.344 μονάδες, θα αποτελεί, μετά τις συνόδους αυτής της εβδομάδας, μια οροφή που θα τη θυμηθούμε αργότερα. Στις 15:30, με τζίρο σχετικά χαμηλό ακόμα, ήτοι περίπου 62 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε πιάσει κατώτερο στις 1.323,4 μονάδες με απώλειες 0,91%, χωρίς ενδείξεις για φρενάρισμα. 04 Ο ΠΥΘΜΕΝΑΣ ορίστηκε κάτω από τις 1.320 μονάδες (1.318,11) σε ακόμα μια επίδειξη τιμιότητας από την πλευρά των ισχυρών ξένων θεσμικών. Οι άνθρωποι ή τα μηχανάκια (;) για αυτοματοποιημένες συναλλαγές συμπεριφέρονται λες και διαβάζουν σταθερά τις παρατηρήσεις ακούραστων εγχώριων παραγόντων, που μέσα στη μέρα παρεμβαίνουν συμβουλευτικά συμμετέχοντας σε ψηφιακές κοινότητες επενδυτών. Υπογραμμίζουν τα επίπεδα αντίστασης και στήριξης, μαζί με τις εκτιμήσεις τους αν αυτά παραβιαστούν. Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξανε οι καιροί, ενώ κάποιοι κρατούν ακόμα… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Κυνηγοί του ονείρου
Είναι μάλλον απίθανο να διαβάζουν τη στήλη άτομα που αυτές τις μέρες σκέφτονται ποιες είναι οι επιλογές τους στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Πιθανά γιατί μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ κατάλαβαν πως δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μία θέση στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι τη διαβάζουν αρκετοί γονείς, που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους. Η προτροπή μας είναι να πάψουν να ενδιαφέρονται και να σκεφτούν αν έχουν πείσει τα τέκνα τους για τη σπουδαιότητα των προσωπικών επιλογών. Αν είναι της κατηγορίας του «δώσαμε εξετάσεις», «δεν τα καταφέραμε», έχουν κάνει ήδη μεγάλα λάθη, που θα επηρεάσουν τη ζωή τους, χωρίς αυτό να ωφελήσει τα παιδιά τους. Το επιχείρημα πως θα πληρώσουν το κόστος της εκπαίδευσης και άρα δικαιούνται να παρέμβουν είναι κούφιο και υποκρύπτει τη διάθεση για χειραγώγηση των θεωρητικά πιο αγαπημένων προσώπων. Αφήστε τα παιδιά σας να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Καταστείλετε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της φήμης σας.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης