Στα διεθνή
Οι αποτιμήσεις για τις μετοχές της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας αυξάνονται. Η αγορά της Κίνας παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ παρουσίασαν διακυμάνσεις μετά τα αρχικά κέρδη μετά από στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση των πωλήσεων κατοικιών και της μεταποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα στοιχεία PMI της Caixin της Κίνας έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μια μικρή αύξηση.
Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε έναντι του δολαρίου εν όψει της τελευταίας απόφασης της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τα επιτόκια που αναμένεται την Τρίτη. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν ότι η RBA θα διατηρήσει το επιτόκιο μετρητών της αμετάβλητο, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,35%.
Το γεν διαπραγματεύτηκε ασθενέστερα έναντι του δολαρίου μετά την πτώση της Δευτέρας, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μια απρογραμμάτιστη πράξη αγοράς ομολόγων για να μειώσει τα επιτόκια μετά τις αλλαγές στο πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων την Παρασκευή.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εξημερώνεται ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έχει ήπια προσγείωση καθώς η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές ήταν ελαφρώς θετικά αφού ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 κινήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα για να παρατείνει τη σειρά μηνιαίων κερδών για τους δύο δείκτες αναφοράς.
Ο S&P 500 ανέβηκε υψηλότερα στις 4.589 περίπου τη Δευτέρα, κλείνοντας σε υψηλό 16 μηνών. Ο Nasdaq 100 σημείωσε το μεγαλύτερο σερί μηνιαίων κερδών του από τον Αύγουστο του 2020. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκαν κοντά στο 3,95% ενώ το δολάριο κατέγραψε μικρή άνοδο.
Σύμφωνα με τον υπέρ καθόδου αναλυτή της Morgan Stanley, Michael Wilson, υπάρχει περίπτωση να επαναληφτούν όσα έγιναν το 2019. Όταν το ράλι πριν από μερικά χρόνια έδωσε στον S&P 500 απόδοση 29% σε ένα από τα καλύτερα χρόνια για τα κέρδη του. Ο Wilson προέβλεψε σωστά το selloff των μετοχών το 2022, αν και φέτος οι υπέρ πτώσης προοπτικές του δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Είπε ότι η ομάδα του είναι ανοιχτή στην άποψη ότι η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάκαμψης.
Η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται — υποστηρίζοντας τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της απόφασης να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες.
Μια ξεχωριστή δημοσίευση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,3% από πέρυσι τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, ως ένδειξη μακροχρόνιων κινδύνων, το μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά, το οποίο αποκλείει το ευμετάβλητο κόστος, όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 5,5%.
Ο S&P 500 σημείωσε μικρή αλλαγή τη Δευτέρα 31/7, κυμαινόμενος κοντά στο υψηλό 16 μηνών και με ρυθμό για την πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε περίπου 3% τον Ιούλιο. Ο χώρος των megacap γνώρισε επίσης υποτονική δράση, με την Apple Inc. και την Amazon.com Inc. να ανακοινώνουν τα κέρδη τους τις επόμενες ημέρες. Ο Nasdaq 100 κατευθύνθηκε προς το μεγαλύτερο σερί μηνιαίων κερδών του από τον Αύγουστο του 2020. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκαν κοντά στο 3,95% ενώ το δολάριο παρουσίασε μικρή αλλαγή.
Καθώς ξεκίνησε η σεζόν κερδών, και μετρώνται οι αμερικανικές εταιρείες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κερδών δεν θεωρείται τόσο εντυπωσιακό κατόρθωμα όσο ήταν κάποτε. Οι εταιρείες των οποίων τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον S&P 500 Index σε σύγκριση με τα περισσότερα από τα τελευταία 18 χρόνια την επομένη των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τον David Kostin.
Κατά τα άλλα, το γεν υποχώρησε αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μια απρογραμμάτιστη πράξη αγοράς ομολόγων για να μειώσει τα επιτόκια μετά την προσαρμογή της πολιτικής την Παρασκευή για να επιτρέψει στις αποδόσεις αναφοράς να ανέβουν έως και 1%. Αυτά είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι η αργή υποχώρηση της Ιαπωνίας από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική φέρνει έναν αυξημένο κίνδυνο αστάθειας.
Στην Αθήνα
Επιμένουν οι αισιόδοξοι αλλά πλέον ελπίζουν σε δικαίωση και οι συντηρητικοί
Είναι αρκετά τα δεδομένα που ειδοποιούν πως θα υπάρξει μια διόρθωση με νόημα και χαρακτήρα στην Αθήνα ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα σχόλια του Σ Μαυρουδή της Fast Finance υπέρ ανόδου: Παρατηρήθηκαν διάφορα γεγονότα όλο αυτό το διάστημα, που δικαιολογούν αφενός την έως τώρα άνοδο, αφετέρου και τη συνέχιση αυτής στο μεσοπρόθεσμο.
Αρχίζοντας από την -προεξοφλημένη- ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την επιτευχθείσα πολιτική σταθερότητα, μια κυβέρνηση που δείχνει να «αρέσει» στις αγορές και τους επενδυτικούς κύκλους εντόςκαι εκτός χώρας, μια ΕΚΤ που δείχνει να έχει αποκτήσει έλεγχο στο πολύ σοβαρό ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων, οι ΗΠΑ να απομακρύνονται από τον κίνδυνο ύφεσης, παράλληλα με μια αχτίδα έναρξης μείωσης επιτοκίων σε βάθος 12μήνου, κ.α.
Ήρθαν με τη σειρά τους αρκετά από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων να σφραγίσουν την καλή πορεία της οικονομίας, ενώ και τα προ ωρών ανακοινωθέντα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών μας επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πραγματικά, κάποιος πρέπει να έχει πολύ φαντασία για να βρει έναν λόγο να λυγίσει αυτή η τάση. Και δεν αναφερόμεθα σε διορθωτικά κομμάτια, διότι αυτά απλά θα δώσουν ευκαιρία επανατοποθετησης. Που μέχρι στιγμής, είδαμε μόλις 2 αξιόλογα στα 43. Πολύ κακό στατιστικό για τις αρκούδες.
Από το πρωί χθες περιμέναμε να χαλάσει η διάθεση για ρίσκο σε ελληνικές αξίες φέτος το καλοκαίρι. Γιατί υπάρχουν και λειτουργούν υπέρ της διόρθωσης, η παράδοση, η θερινή ραστώνη και τα σημάδια πως η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την νομισματική σύσφιξη. Όλα αυτά ίσχυαν από τις 10:00 χθες. Παράλληλα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν συντονισμένα ανοδικά. Κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τις μετοχές του ταμπλό. Διότι είναι ανταγωνιστικό τους το ΧΑ αφού ανήκει στα αναδυόμενα. Ο ΓΔ ωστόσο στις 13:00 είχε κέρδη της τάξης του +0,6%, με τζίρο 32,2 εκατ. ευρώ. Ο ιαπωνικός Οίκος R&I Rating & Investment Information αναβάθμισε στις 31//7/2023 το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου! Τοποθετώντας το στο ΒΒΒ- από ΒΒ+ και πιθανά να μην είναι γνωστός στους ιδιώτες επενδυτές αλλά οι ξένοι θεσμικοί μάλλον επηρεάζονται κα από τον R&I. Για την ερμηνεία του κλίματος ως τις 15:15 ας προσθέσουμε ότι: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Στις 15:10 η αξία συναλλαγών ήταν πλέον 56 εκατ. και ο ΓΔ κέρδιζε +0,64% εβρισκόμενος στις 1342,4 μονάδες. Στο ενδιάμεσο (στις 13:42) είχε χτυπήσει κορυφή στις 1344,55 με κατώτερο τότε τις 1335,5 μονάδες. Μετά ωστόσο άρχισε το ξεφόρτωμα ξεκινώντας από τις τράπεζες με ρυθμούς συναλλαγών που ειδοποιούν πως και σήμερα θα υπάρχει συνέχεια των πιέσεων. Το χαμηλό ημέρας ήρθε με τις δημοπρασίες και έγινε τιμή κλεισίματος. Μια σταθερότητα στις προσυμφωνημένες συναλλαγές υπογραμμίζει την παροδικότητα των πιέσεων που θα επιτελέσουν θεάρεστο έργο για τους ιδιώτες επενδυτές και θα εκτονωθούν περίπου ως τα μέσα Αυγούστου. Το πλήθος των τεμαχίων που άλλαξαν χέρια στα τελευταία 90 λεπτά υποδηλώνει πως αποφάσισαν κάποιοι ισχυροί θεσμικοί να προβούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων. Δεν είναι για υποτίμηση το φαινόμενο να κάνουν για τον ΟΤΕ 100.000 συμβόλαια στο stock repo ούτε όμως αξίζει να περνά απαρατήρητο το γεγονός πως συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακόμα και σε μέρες ξεπουλήματος μετοχές με κέρδη όπως αυτά των ΑΡΑΙΓ ή ΜΥΤΙΛ.
Από το σχόλιο του Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance με τίτλο Γεγονότα και Υποθέσεις σε έναν ευμετάβλητο κόσμο, θεωρήσαμε χρήσιμη και απαραίτητη την αναφορά: Αναλύοντας τις βασικές παραμέτρους του σήμερα που επιδρούν επί των αγορών, τις διαχωρίζουμε σε θετικές & αρνητικές:
Στις θετικές παραμέτρους συμπεριλαμβάνονται η θετική ψυχολογία των αγορών (εγχώριας & ξένων), τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων και η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους (και η συν αυτώ αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πολυπόθητη επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης αποτελεί για πολλούς “το μάννα εξ ουρανού” που θα ταΐσει την χρηματιστηριακή αγορά με νέα κεφάλαια και θα οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα.
Στις Διεθνείς αγορές, η μαγική φράση είναι Artificial Intelligence, προσδοκώντας ότι θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε νέα επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, και θα λύσει όλα τα εγγενή προβλήματα της ανθρωπότητας.
Στις αρνητικές παραμέτρους, σημαίνουσα θέση καταλαμβάνει ο επίμονος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, που αν και αποκλιμακώθηκε (πρόσκαιρα) λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών, παραμένει υψηλός στα τρόφιμα, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η πολιτική αύξησης επιτοκίων και περιορισμού των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, και κατά συνέπεια η εκτίναξη του κόστους χρήματος σε υψηλό 20-ετίας για κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη, τέτοιου μεγέθους οικονομικές αποφάσεις λειτουργούν με χρονική υστέρηση μηνών, σαν φυτίλι βραδείας καύσης. Πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αναχρηματοδότησης και οι ποιο αδύναμες πτωχεύσεων. Αντίστοιχα, το υψηλό χρέος θα πλήξει αφενός τις επιχειρήσεις μέσω της κερδοφορίας τους αλλά και των επενδυτικών προγραμμάτων τους, αφετέρου τα νοικοκυριά, μέσω της κατανάλωσής τους.
Αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η θετική επίδρασή τους, ειδικά στο πρώτο κύμα ανάπτυξης τους. Απαιτείται όμως ικανός χρόνος ώστε να δοκιμαστούν, αλλά και να εναρμονιστεί το οικονομικό περιβάλλον στη χρήση τους. Ειδικά για την Ελλάδα, παρά το ότι η χρονική κατανομή του χρέους της είναι μακροπρόθεσμη (λόγω PSI), το γεγονός ότι δανείζεται με επιτόκιο πέριξ του 3,70% σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις, όταν το μέσο κόστος επιτοκίου για το 2023 ήταν στο 1,56% (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 3/2023), αυξάνοντας σε απόλυτο αριθμό το χρέος της Κεντρικής κυβέρνησης στα 402 δις, και με δεδομένο το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει -τουλάχιστον- να προβληματίζει.
Όσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, θα αντιμετωπίσουν και αυτές προβλήματα αναχρηματοδότησης και αυξημένου κόστους δανεισμού που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα και τα επενδυτικά προγράμματα. Το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έσπευσαν να δανεισθούν με επιτόκια μεγαλύτερα του 7%, ενώ ακόμα και ο Μυτιληναίος πλήρωσε επιτόκιο 4%, χρήζει προσοχής. Όσον αφορά στα νοικοκυριά, τυχόν συνεχιζόμενη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των επιχειρήσεων σε αυτά θα επηρεάσει άμεσα την κατανάλωση τους, που ήδη πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό.