Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναζητά πυθμένα ενώ οι traders διεθνώς έχοντας αφοβία προϊδεάζουν για διόρθωση 

EUROKINISSI

Στην Αθήνα μετά από μια εβδομάδα που έφερε απώλειες τη τάξης του -0,4% στον ΓΔ σήμερα δημοσιεύουν αποτελέσματα για το εξάμηνο οι Πειραιώς και Eurobank και αύριο η Εθνική.

Τελικά δεν είναι κύρια τα θεμελιώδη μεγέθη που καθορίζουν την τάση διεθνώς εδώ και ένα δυο χρόνια. Είναι οι μετρήσεις των πληθωριστικών πιέσεων που βοηθούν στον υπολογισμό της νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Στα διεθνή

Οι κινεζικές μετοχές ανέβηκαν με το άνοιγμα σήμερα, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, υπό την θετική επίδραση που είχαν οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να πυροδοτήσει την ανάπτυξη με μέτρα που θα υποστηρίζουν τα ασθενέστερα μέρη της οικονομίας.

Ο δείκτης CSI 300 ανέβηκε έως και 1,8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, σημείωσε άνοδο 3%. Αργότερα τα κέρδη μειώθηκαν.

Οι traders στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είναι ατρόμητοι σχεδόν απόλυτα τώρα, κάτι που αναγκάζει ορισμένους αναλυτές επί της στρατηγικής να προετοιμάζονται για ένα πιθανό ξεπούλημα (selloff).

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση μετά από μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και έντονης αύξησης των επιτοκίων, μια προσπάθεια που σπάνια είναι επιτυχημένη. Επιπλέον, ο Σεπτέμβριος και ο Αύγουστος τείνουν να είναι οι χειρότεροι δύο μήνες του έτους του S&P 500.

Οποιαδήποτε παύση μετά από μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ακολουθηθεί από νέα αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Στην επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου ή ίσως μια παύση. Μια παύση, όποτε συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική». Είπε στην εφημερίδα Le Figaro.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά – όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Αυτοί οι αριθμοί θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τα στοιχεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που μπορεί να δείξουν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς μια απροσδόκητα δυναμική γαλλική οικονομία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.

Οι κινεζικές μετοχές ανέβηκαν με το άνοιγμα σήμερα, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, υπό την θετική επίδραση που είχαν οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να πυροδοτήσει την ανάπτυξη με μέτρα που θα υποστηρίζουν τα ασθενέστερα μέρη της οικονομίας.

Ο δείκτης CSI 300 ανέβηκε έως και 1,8% στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, σημείωσε άνοδο 3%. Αργότερα τα κέρδη μειώθηκαν.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν ελεγχόμενη άνοδο και οι δείκτες από τα πλέον αναπτυγμένα χρηματιστήρια σημείωσαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις. Στη Wall Street  ο S&P500 κέρδισε +1,01%, ενώ στο 2023 ενισχύεται πλέον κατά +19,34%. Ο Dow ανέβηκε κατά +0,66%, με επίδοση +6,98% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,41%, με κέρδη στο 2023 +11,8%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή +1,09%, στο 2023 ενισχύθηκε κατά 12,51%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,02%, στο 2023 ανέβηκε κατά +36,79%.

Ο FTSE100 ενισχύθηκε κατά 0,40%, και στο 2023  απέδωσε +3,26%. Ο DAX  με άνοδο +1,81%, στο 2023 αποδίδει +18,3%, ο CAC με μεταβολή +0,69%, στο 2023 απέδωσε +15,49%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +1,19% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +17,7%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε κατά +2,24%, με απόδοση το 2023 +24,44%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +1,45%, ενώ στο 2023 αποδίδει +10,80%.

Ο Nikkei, αυξήθηκε κατά +1,41%, με απόδοση +25,5% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,06%, στο 2023 αποδίδει +16,6%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,80%, με επίδοση έτους +8,74%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +4,41%, στο 2023 έχει επίδοση +0,68%. Με ανοδική μεταβολή +3,4% έκλεισε και ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο 2023 κερδίζει +6,04%.

Ο λεγόμενος  δομικός Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (core PCE) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν ενώ το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε. Οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν λίγο πιο αργά από το αναμενόμενο.

  • Ο δομικός πληθωρισμός που απασχολεί τους αρμόδιους της Fed μειώνεται εμφανίζοντας το χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό σε βάθος των τελευταίων σχεδόν 2 ετών. Υπήρξαν επίσης περαιτέρω σημάδια ύφεσης των πληθωριστικών πιέσεων και όχι της ανάπτυξης τον Ιούνιο, σύμφωνα με μέτρηση  που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.  Οι οικονομολόγοι της Wall Street μετά από αυτά λένε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν τελειώσει, ακόμα κι αν η Fed δεν επιθυμεί το παραδεχτεί.
  • Επιπλέον, οι ισχυροί διαχειριστές της αγοράς σταθερού εισοδήματος αναμένουνε ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024, λόγω της επιβράδυνσης του τραπεζικού δανεισμού μέσα από μια καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων επιτοκίων και εξαιτίας των πιο προσεκτικών δαπανών των νοικοκυριών, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πτωτική πίεση στον πληθωρισμό.
  • Οι πλέον αισιόδοξοι δήλωσαν : Αναμένουμε ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2024, ακολουθούμενη από απότομες μειώσεις μέχρι τα μέσα του 2025, μειώνοντας το επιτόκιο ξανά στο 1,5%-1,75%. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς και της ίδιας της Fed, που αμφότερες εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα είναι περίπου 3,5% μέχρι τα μέσα του 2025 (περίπου 200 μονάδες βάσης υψηλότερο από την άποψή μας).

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα μετά από μια εβδομάδα που έφερε απώλειες τη τάξης του -0,4% στον ΓΔ σήμερα δημοσιεύουν αποτελέσματα για το εξάμηνο οι Πειραιώς και Eurobank και αύριο η Εθνική. Σχετικά δε με την απόφαση της ΕΚΤ να μηδενίσει τον τοκισμό στα ελάχιστα Τραπεζικά αποθεματικά ήτοι στο 1% των καταθέσεων, που υποχρεούνται οι Εμπορικές Τράπεζες να διατηρούν στις Κεντρικές, μηδενισμός του επιτοκίου σημαίνει απώλεια εσόδων από τόκους της τάξης των 70 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως για το σύνολο. Κάτι που δεν μπορεί να χαλάσει τις προσδοκίες που γενούν και θα γεννήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών περί διανομής μερίσματος. Η Αγορά έχει προεξοφλήσει, ότι οι συστημικές Τράπεζες θα ανταπεξέλθουν, με άνεση, στα στρες τεστ  και όντως έτσι και έγινε την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων κάποτε ήταν η βάση για την επενδυτική στρατηγική των ισχυρών επενδυτικών Οίκων, αφού ελάμβαναν επίσης σοβαρότατα υπόψη τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ασχολούντο με τα κρατικά ομόλογα. Από το ύψος των αποδόσεών τους διαμορφωνόντουσαν οι σχέσεις ανταλλαγής των τοπικών νομισμάτων και το ενδιαφέρον των διαχειριστών ήταν εστιασμένο κύρια στα περίφημα Θεμελιώδη Μεγέθη, μετρώντας επίσης την αξία των προσωπικοτήτων που βρισκόντουσαν στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Αυτά όμως ήταν βασικά χαρακτηριστικά των συναλλαγών που διεξήχθησαν στον 20ο αιώνα και με την γνωστή, σε όλα τα εγχειρίδια της ψυχολογίας, αδράνεια, φάνηκε πως ήταν δυνατό να συνεχιστεί η εφαρμογή τους στον 21ο. Αλλά αυτό που θεωρήθηκε  πιθανό ανατράπηκε από σειρά γεγονότων και προκλήσεων απέναντι από τις οποίες η παγκόσμια κοινότητα αποδείχθηκε ανέτοιμη σε πολλά επίπεδα.

Στο τέλος της τέταρτης  εβδομάδας  του Ιουλίου οι θεσμικοί προκάλεσαν στον ΓΔ εβδομαδιαία πτώση -0,40%, στον μήνα είχε μεταβολή +4,32%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +43,46%. Στον FTSEΜ είχαμε άνοδο  +0,06%, στον μήνα +10,41% και στο έτος επίδοση +55,76%. Ο ΔΤΡ στη βδομάδα εμφάνισε μεταβολή +0,12%, στον Ιούλιο ενίσχυση +8,52%, ενώ στο 2023 κερδίζει +70,94%. Ο FTSE25 στη υποχώρησε -0,48% ενώ στο μήνα κέρδισε +4,32% και στο 2023 αποδίδει +43,56%.

Η συσσώρευση μπορεί να είναι μια έμμεση ειδοποίηση πως τα πράγματα θα αλλάξουν στο ταμπλό της Αθήνας για το καλοκαίρι. Τουλάχιστον αυτό υπονοείται στις παρατηρήσεις αρκετών εγχώριων αναλυτών.  Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπογράμμισαν ότι: “Η αδυναμία στην τελευταία σύνοδο θεωρείται επακόλουθο της έλλειψης αγοραστών, παρά της παρουσίας πωλητών. Και πώς να μην ισχύει αυτό, όταν η πλειονότητα των τίτλων στο ταμπλό καταγράφουν το ένα υψηλό μετά το άλλο, είτε ιστορικό, είτε πολυετές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λιγοστεύουν οι ‘εγκλωβισμένοι’, ήτοι όσοι έχουν παλιές ή/και υψηλότερες τιμές κτήσης. Εκείνοι, δηλαδή, που ‘πετούν χαρτιά’ στην πρώτη ευκαιρία, εμποδίζοντας την άνοδο”.

Λιτά με λακωνικές επισημάνσεις τα σχόλια από την Eurobank Equities: “Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών”. Ενώ η Beta Sec. ανέφερε: “Περιμένουμε η Αγορά να δοκιμάσει ξανά τη μεγάλη αντίσταση των 1350 μονάδων, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος ξεκινάει τη Δευτέρα ( σήμερα) τη δημοσίευση αποτελεσμάτων”.

Από την Depolas Investment Services ανέφεραν: Στο εσωτερικό, φαίνεται ότι η ανοδική ορμή του ΓΔΧΑ έχει μετριαστεί και η Αγορά θα αναζητήσει ‘πατήματα’ στα εγχώρια αποτελέσματα και στις προσδοκίες των Διοικήσεων. Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές θα ανακοινώσουν τα ‘τεστ αντοχής’ των Τραπεζών και των συστημικών Ελληνικών φυσικά, γεγονός που αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για την έγκριση διανομής κερδών”.

Το φαινόμενο της μετατροπής πολλών νεοφανών μέτρων διάσωσης από την διαπλανητική  Σούπερ Ύφεση σε συνηθισμένα εργαλεία των Κεντρικών Τραπεζών, αποτελεί ακόμα το κεντρικό πρόβλημα και τη βάση για απουσία ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομία. Είναι παράλληλα ο πληθωρισμός που προκλήθηκε από την διατήρηση άφθονης ρευστότητας μέσω φθήνιας στο δανεισμό,  το σήμα κατατεθέν της απειλούμενης με διάλυση των χαρακτηριστικών της τρέχουσας ανάπτυξης. Την ανατροπή στις ισορροπίες βοηθούν φυσικά φαινόμενα όπως η πανδημία του COVID19 και η κλιματική αλλαγή ενώ την επιδιώκουν ηγέτες ισχυρών χωρών που είναι δεδηλωμένοι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης ενώ κυβερνούν με στροφή στον ολοκληρωτισμό.

Αυτά σημειώσαμε ως κύρια αίτια για όσα θεωρούμε πως ισχύουν πλέον στην σφαίρα των επενδύσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Τελικά δεν είναι κύρια τα θεμελιώδη μεγέθη που καθορίζουν την τάση διεθνώς εδώ και ένα δυο χρόνια. Είναι οι μετρήσεις των πληθωριστικών πιέσεων που βοηθούν στον υπολογισμό της νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζουν οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.