Η περίοδος της τρομοκράτησης όσων τοποθέτησαν κεφάλαια στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά δεν έχουν πιστέψει βαθιά μέσα τους τις δυνατότητες που αυτό διαθέτει, κράτησε χθες, σε πρώτη φάση, από τις 10:49 έως τις 12:55. Διότι τότε μηδενίστηκαν οι απώλειες του Γ.Δ., που συνόδευαν τη διαπραγμάτευσή του έως την ώρα που ο τζίρος έπιασε τα 25,5 εκατ. ευρώ. Οι πτωτικές μετοχές στον 25άρη ήταν τότε οι ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΡΩΒ και ΜΟΗ με μεταβολές από -0,98% έως -0,1%. Στον αντίποδα, για αντιστάθμιση της καθοδικής συνεισφοράς, βρέθηκαν οι ΕΛΧΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΝΕΡ, ΜΥΤΙΛ, ΚΟΥΕΣ, ΕΕΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤC και ΛΑΜΔΑ.
Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ομάδα με το παγιωμένο ανοδικό momentum, αλλά και στο εβδομαδιαίο σχόλιο αναφέρθηκαν επίσης οι μετοχές που είναι σε επενδυτική δυσμένεια. Αποφεύγουμε την επανάληψη των αναφορών στα blue chips που είναι παραμελημένα, γιατί υπάρχει η ελπίδα και αυτά αργά ή γρήγορα να βρουν τον δρόμο – τρόπο για ψηλότερα επίπεδα. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, πάντως, είχαμε μια αβεβαιότητα στις κινήσεις των θεσμικών. Για την ώρα δε οι πυρκαγιές δεν έχουν επηρεάσει εμφανώς και με ένταση τη διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α. Αυτό μαρτυρούσε η πλάγια κίνηση με συχνές εναλλαγές προσήμου του μέσου όρου από τις 12:30 έως τις 14:17, με κάτω όριο τις 1.337,5 και άνω τις 1.340,1 μονάδες.
Στις 15:00, με τον τζίρο μάλλον «καλοκαιρινό», στα 44 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε αράξει στις 1.341 μονάδες, με ανώτερο ημέρας τις 1.341,61 μονάδες, το οποίο είχε σημειωθεί μισή ώρα νωρίτερα. Η εικόνα των συναλλαγών περιλάμβανε μάζεμα της προσφοράς επί τρίωρο και κατόπιν υπεροχή της ζήτησης στα τραπεζικά blue chips, με εξαίρεση τη μετοχή της ΠΕΙΡ, που διατηρούσε οριακές απώλειες. Το «κλειδί» της διάθεσης για ρίσκο ήταν ο ΔΤΡ και όπως έδειχναν οι συναλλαγές στο πρώτο πεντάωρο θα συνέχιζε ανοδικά. Την ίδια ώρα οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη είχαν όλοι μικρές απώλειες.
Ο ΔΤΡ είχε μια άνοδο, καθώς από το -1,35% (στα χαμηλά του δείκτη για τη χθεσινή ημέρα) είχε περάσει έως το +0,89% και στις 15:10 εμφάνιζε ισορροπία με μεταβολή +0,7%, αλλά τελικά έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,14%, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως. Είμαστε βέβαιοι από την επικοινωνία μας πως κάποιοι με εμπειρία και γνώσεις, αλλά και απασχόληση που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των συναλλαγών διαρκώς, ωφελούνται στον σχηματισμό της επενδυτικής τακτικής τους από τα σημεία που επιλέγουμε να αναφέρουμε. Δύο μέρες «κατασκήνωση» δεν είναι πολλές, αλλά με τέτοια δυναμική στην αγορά μας… «πονάνε».
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…
Καταστροφές κατ’ επανάληψη
Ζούμε σε χώρα στην οποία οι πολίτες δεν πιέζουν τους αρμόδιους για να οργανώσουν επαρκώς και αποτελεσματικά την πρόληψη των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Αλλά σπεύδουν με ξεχωριστή προθυμία σε εθελοντικές κινήσεις συμβολής στην επικίνδυνη προσπάθεια αντιμετώπισής τους, όταν αυτά ξεσπάσουν. Να γιατί είμαστε μάλλον καταδικασμένοι να ζούμε κατ’ επανάληψη τις κλασικές για τα γεωλογικά και γεωγραφικά της χαρακτηριστικά καταστροφές. Οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων είναι επίσης καταδικασμένοι να ανασύρουν τα ανάλογα με το ποιος κυβερνά κλασικά σχόλια που συνοδεύουν τις ζοφερές επικεφαλίδες των πρωτοσέλιδων. Και μετά το πέρας των πυρκαγιών, των πλημμυρών ή των σεισμών, ζούνε αυτοί καλά και εμείς… καλύτερα! Στην παγκόσμια σκακιέρα τα παιχνίδια του πολέμου με σφαίρες ή κεφάλαια συνεχίζονται, με τον ρούμπο να κερδίζει αυτή τη φορά η Ρωσία, που κατάφερε να πουλήσει το πετρέλαιό της ψηλότερα από το όριο που είχε ορίσει η Δύση σαν τιμωρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το φαινόμενο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας είναι δυστυχώς παγκόσμιο.
Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης