Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Χρειάζεται προσοχή στις επιλογές πλέον

EUROKINISSI

«Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ (παρά τη θέλησή τους), ας πούμε και μια αλήθεια και ας πέσει στον γκρεμό», θα σκέφτηκαν κάποιοι αναλυτές, που έσπευσαν αυτές τις μέρες να ειδοποιήσουν όσους ιδιώτες επενδυτές ξύπνησαν άξαφνα από τον λήθαργο της χρηματιστηριακής απραξίας, δίνοντας εντολές αγοράς για αραχνιασμένες συναλλακτικά μετοχές. Θα θέλαμε, ωστόσο, να τους πληροφορήσουμε πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο εύκολα όσο θα ήθελαν εκείνοι που ειδοποιούν πως η τρέχουσα άνοδος, που έχει στηριχθεί σε πολύ χειροπιαστά δεδομένα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγκαλιάσει το σύνολο των μετοχών του αθηναϊκού ταμπλό. Τα γατόνια της αγοράς γνωρίζουν πώς να πατούν τα κουμπιά των αρρωστημένα τζογαδόρων.

Ας κάνουν τη δουλειά τους ασκώντας την επιρροή τους όπου τους παίρνει, που λέει ο λαός. Το ενδιαφέρον των υγιώς δρώντων χρηματιστηριακών παραγόντων ας αφήσει έξω αυτούς που κατά βάθος θέλουν να πλουτίσουν σε χρόνο μηδέν, με δυο τρεις πληροφορίες και όταν χάσουν τα κεφάλαιά τους να έχουν κάποιον (τον πληροφοριοδότη) στον οποίο να φορτώσουν τη ζημιά. Γιατί τώρα καταπιανόμαστε με τέτοιου είδους θέματα; Μα διότι έπεσε στην αντίληψή μας πως έπιασαν δουλειά τα «παπαγαλάκια». Είδος που κακώς θεωρήσαμε πως είχε εξαφανιστεί. Το μέγεθος των κερδών της αγοράς από την αρχή του έτους μάλλον φταίει γι’ αυτό.

Η άνοδος που εμφανίζει, θεωρητικά, θα άξιζε να φανεί στο τέλος αυτής της χρονιάς. Και στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου ο Γ.Δ. κερδίζει περισσότερο από 43%. Ο δε ΔΤΡ έχει χτυπήσει απόδοση 70% και τελευταία φαίνεται πως αυτά τα κέρδη αποτελούν τη βάση ή καλύτερα την αιτία για μια διόρθωση που δεν θα κακοφανεί σε όσους πίστεψαν στις δυνατότητες του κλάδου νωρίς. Αυτά τα απλά στατιστικά δεδομένα δικαιολογούνται από τα τάρταρα στα οποία είχε περιπέσει η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα αυτό καθαυτό και μαζί τους οι μετοχικές αξίες. Αλλά για ορισμένες περιπτώσεις η αισιοδοξία και τα κέρδη πλέον φαίνεται πως παρατράβηξαν.

Το rotation μπορεί να βοηθήσει στο να συνεχιστεί η άνοδος μετά διαλειμμάτων. Ωστόσο, χρειάζεται πια προσοχή στις επιλογές και συμμάζεμα της απληστίας. Χθες κατακτήθηκαν νεότερα υψηλά έτους, με τον Γ.Δ. στις 1.340 μονάδες, αλλά δεν διατηρήθηκε ο μέσος όρος εκεί που βρέθηκε την πρώτη ώρα. Βυθίστηκε έως τις 1.330 δύο φορές, στις 13:13 και στις 15:46, αλλά έκλεισε σε νέα υψηλά, στις 1.338 μονάδες, δικαιώνοντας εκείνους που θεωρούν όνειρο απατηλό το να δικαιωθεί το όνειρο το ρεαλιστικό της εκλογικευμένης εξ ανόδου διόρθωσης εδώ και τώρα. Ούτε στον καύσωνα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Μια θλιβερή επέτειος

Μία επέτεριος, η οποία προτιμάμε να μένει σκεπασμένη με τη λήθη πέντε δεκαετιών, ξεπροβάλλει αυτές τις μέρες και μας προσβάλλει. Γιατί δεν διαμορφώσαμε ακόμα σαφή γνώση σχετικά με το πώς προέκυψε και συνεπώς δεν μπορούμε να αποδώσουμε και τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους ενεπλάκησαν. Για αρκετούς από τους πρωταγωνιστικούς εκείνη την εποχή παράγοντες στα πράγματα της Ελλάδας και της Μεγαλονήσου, η καταστροφή των ισορροπιών στην Κύπρο ξεκίνησε με τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ένα έγκλημα που έγινε στις 15 Μαρτίου του 1970 και δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί. Από αγωνιστής της ΕΟΚΑ έγινε υπουργός Εσωτερικών και αργότερα Άμυνας. Το όνομά του συνδέθηκε με την απόπειρα να δολοφονήσει ο Παναγούλης τον Παπαδόπουλο στις 13/8/68. Επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόπειρα της 8ης Μαρτίου 1970 εναντίον του Μακαρίου. Τον αναφέρουμε ως παράδειγμα προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν, αν και έδρασαν υπόγεια, αλλά και υπό το φως της δημοσιότητας, προσφέροντας ευκαιρίες για προβοκάτσιες σε χώρες που δυστυχώς τότε τις σήκωναν.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης