Skip to main content

Ζαλίζει το μέγεθος των κερδών

Menelaos Myrillas / SOOC

Με τζίρο 20 εκατ. ευρώ στο ημίωρο, οι χθεσινές προθέσεις των θεσμικών έγιναν σαφείς στο σύνολο των συμμετεχόντων. Το ανώτερο ήταν ψηλότερα από το μέγιστο έτους και το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ισοδύναμα απλωμένο. Στα τρία τέταρτα, το πλήθος των ανοδικών blue chips ήταν πάνω από 20, με δύο πτωτικά (ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤC) και δύο αμετάβλητα (ΛΑΜΔΑ, ΕΛΠΕ). Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν αποκτήσει ανοδική δυναμική στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και τα ευρωπαϊκά είχαν ανοίξει με ανοδικά χάσματα, αλλά τα αρχικά τους κέρδη ψαλιδίζονταν σε αντίθεση με την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο σοβαρά, καθώς ο τζίρος περνούσε τα 30 εκατ. ευρώ πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας! Με τη συμπλήρωση πέντε ωρών ο τζίρος είχε αγγίξει τα 87 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. ήταν στις 1.333 μονάδες, επίπεδο τιμών που δεν είχε παρουσιαστεί από τη δεύτερη μέρα του Απριλίου του 2014! Οι ισορροπίες, γιατί δεν υπήρξε ισορροπία αλλά ισορροπίες που στήνονταν ανάλογα με το ποιες μετοχές δέχονταν μέσα στην εξέλιξη των συναλλαγών τις πιέσεις που τους προκαλούσαν σημαντικές απώλειες, ήταν αποτελεσματικές. Από τα χρηματιστήρια του ευρώ η εικόνα δεν ευνοούσε την πεισματική διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο που επικράτησε στην Αθήνα.

Τα νομίσματα αποτύπωσαν τη φυγή από τις αξίες του ευρώ, καθώς την ισχυροποίηση του δολαρίου αυτό την είχε προκαλέσει. Η δυναμική στο Χ.Α., ωστόσο, εξακολουθούσε να δίνει κέρδη στον μέσο όρο μέσω των κερδών σε 19 τουλάχιστον blue chips, με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΕΝΕΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΒΙΟ να κερδίζουν πάνω από 3%. Στον αντίποδα, με απώλειες βρίσκονταν μετά τις 15:30 οι ΠΕΙΡ (-0,62%), ΛΑΜΔΑ (-0,42%) και ΕΕΕ (-0,22%). Ήταν, δηλαδή, εκ διαμέτρου αντίθετη η στάση των ξένων θεσμικών από αυτή που εμφάνιζαν στις συναλλαγές των αγορών της Ευρωζώνης, αφού χρειάστηκε η κίνηση των τιμών στη Νέα Υόρκη για να σταθεροποιηθεί η ζήτηση μετοχών στις αγορές της Ευρωζώνης.

Οι αναγνώστες της στήλης δεν ανήκουν στην κατηγορία «σπεύδω να τοποθετήσω κεφάλαια σε μετοχές που κάποιος άκουσε από τον κουμπάρο του μεγαλομετόχου πως θα πουληθεί η εταιρεία στη Microsoft ή ότι ενδιαφέρεται για συνεργασία η Amazon». Προτιμάμε να αφομοιώσουμε τη θέση του κ. Στουρνάρα, πως η ΕΚΤ με ακόμα μία άνοδο των επιτοκίων θα τερματίσει τη σύσφιγξη στην Ευρωζώνη. Με τέτοιες τοποθετήσεις πιθανά μετριάζεται μια υποβόσκουσα ανησυχία που προκαλεί η απομάκρυνση του Γ.Δ., με άνοδο 43,22%, από το επίπεδο που το άφησαν οι κυρίαρχοι των συναλλαγών ξένοι θεσμικοί στο φινάλε του 2022.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Ζαλίζει το μέγεθος των κερδών Η δύναμη της φύσης

Δυστυχώς, παρά τα συχνότατα μαθήματα που μας παραδίδει η φύση, πολλοί συνάνθρωποι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δύναμή της, ούτε παραδέχονται πως αναλόγως της έντασης ενίοτε έχουν υπεροχή στην επιβολή της «θέλησής» τους. Μια φωτιά στο τζάκι του σπιτιού είναι τις περισσότερες φορές ένα φυσικό φαινόμενο που ελέγχεται από τον άνθρωπο. Ακόμα και μια φωτιά που την προκαλεί ένας αγρότης για να καθαρίσει πολύ καλά τα απομεινάρια από τη σπορά στα χωράφια του είναι φαινόμενο που δεν τρομάζει, αλλά εξυπηρετεί ανάγκες των ανθρώπων. Μια φωτιά, όμως, που ξεσπά όταν η θερμοκρασία σε μια περιοχή έχει παραμείνει για μέρες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και απλώνεται με τη βοήθεια των ανέμων, δεν νικιέται από τους ανθρώπους, ακόμα κι αν διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μέσα. Η φύση και τα φυσικά φαινόμενα από ένα σημείο και μετά εκτονώνονται από μόνα τους, δεν τα σταματούν ανθρώπινες ενέργειες.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης