Skip to main content

Η σφραγίδα της αυθεντικότητας

Η αγορά, με την προχθεσινή πτώση της, που εντυπωσίασε για το μέγεθός της, δεν τρομοκράτησε κανέναν από τους επαγγελματίες της, γιατί οι ρυθμοί των συναλλαγών τόνισαν την απουσία πανικού, δηλαδή φόβου. Και είναι γνωστό πως δύο είναι τα συναισθήματα που κινούν τους επενδυτές: ο φόβος και η απληστία. Ήταν, λοιπόν, ένα τσεκάρισμα στον ενδεχόμενο φόβο των επενδυτών από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών πριν ξεδιπλώσουν την επόμενη τακτική τους για να αντλήσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη για λογαριασμό των πελατών τους. Κρίνοντας από τον τρόπο που πέρασαν στην αποτύπωση της επενδυτικής απληστίας τους χθες.

Η πλάγια πορεία του μέσου όρου από την έναρξη έως τις 13:20 έγινε χονδρικά ανάμεσα στις 1.302 μονάδες, που περιλαμβάνει τις 1.301,55 (το κατώτερο ημέρας που σημειώθηκε στις 13:04) με οροφή στο επίπεδο κανάλι τις 1.309. Μετά τις 13:30 η κυριαρχία της ζήτησης, η οποία σταμάτησε να αφορά μερικά blue chips αλλά απλώθηκε, με αποτέλεσμα η αγορά να βρεθεί με πάνω από 60 μετοχές με κέρδη, ήταν η σφραγίδα της αυθεντικότητας της κίνησης που τελικά έφερε τον Γ.Δ. στο μέγιστο των 1.318,6 μονάδων στις 15:17. Μπορεί τελικά η αγορά να έκλεισε στις 1.316, αλλά της αξίζει αυτή η δυναμική, με βάση τις εκθέσεις και τις επίσημες προσδοκίες των ισχυρότερων επενδυτικών οίκων του πλανήτη.

Οι εγψώριοι επαγγελματίες επενδυτές και οι αναλυτές που τους καθοδηγούν έχουν δίκιο που στις τοποθετήσεις τους δείχνουν ότι λαμβάνουν υπόψη την ατμόσφαιρα που έφερε η διεθνής συγκυρία. Κλέβοντας από το σχόλιο του Δ. Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τα πράγματα έχουν ως εξής: Η κινεζική οικονομία, που αποτελεί πλέον τη βασική λοκομοτίβα για την παγκόσμια οικονομία, κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου. Ενώ η μεταβολή στο πρώτο έναντι του τέταρτου του 2022 ήταν 2,2%. Το Eurogroup επαναφέρει τη δημοσιονομική πειθαρχία το 2024 στις χώρες της Ευρωζώνης, μηδενίζοντας άμεσα τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ανωτέρω εικόνα των προοπτικών των διεθνών αγορών δεν θέλουν να την παραβλέψουν κατά τον σχηματισμό των προσδοκιών από την αθηναϊκή αγορά. Η στήλη, βέβαια, έχει μία κάπως αιρετική άποψη, που με απλά λόγια είναι η ακόλουθη: Τα βάσανα που θα προκαλέσουν στους επενδυτές οι συνθήκες και οι ρυθμοί της ανάπτυξης στις ισχυρότερες οικονομίες είναι ανάμεσα στα επενδυτικά κίνητρα που ωθούν τη διάθεση για ρίσκο με αξίες του Χ.Α. Υπέρ της θέσης μας λειτουργεί η σύγκριση της χθεσινής ανόδου στην Αθήνα (+0,93%) με αυτές -των κατόπιν βασάνων0,4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Η έκκληση έφερε κέρδη

Από τις πολλές αμαρτίες, με σημαντική ανάμεσά τους την τάση του πλουτισμού με την καταβολή του μικρότερου κόπου, ασθενεί το σώμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά κυρίως ασθενεί η ψυχή της. Κάποτε στη χώρα, μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, οι συνθήκες ήταν διαμορφωμένες τόσο βοηθητικά για τις αριστερής κατεύθυνσης παρατάξεις, που είχε ξεπροβάλει μία με όνομα, αν δεν με απατά η μνήμη, ΣΟΣΥΝ. Ήταν τα αρχικά των λέξεων… σοσιαλιστική συνείδηση. Τελικά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, φθάσαμε στην παραδοχή πως δεν υπάρχει καλοσχηματισμένη καπιταλιστική συνείδηση. Αυτές οι σκέψεις προέκυψαν κατά την αφομοίωση της είδησης: Τα κενά και τις αντιφάσεις στην πολιτική κρίσιμων πρώτων υλών της Ε.Ε. αναδεικνύει η επείγουσα έκκληση των Βρυξελλών προς τους παραγωγούς αλουμινίου, όπως η Mytilineos, και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τα περιθώρια παραγωγής γαλλίου και γερμανίου. Ωστόσο, αυτή η έκκληση για επιστροφή στη λογική της αυτάρκειας και της απουσίας της εξάρτησης από χώρες με γεωπολιτικές ασυμφωνίες σε κρίσιμα αγαθά και προϊόντα εκτίναξε τη μετοχή.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης